Program „Luke različitosti“ temelji se na tri stupa: Vodi, Radu i Migracijama, bez velikih infrastrukturnih zahvata, aktivnosti idu dalje, a prijavnica će uskoro biti dostupna online.

Kako smo već javili, Rijeka je svoju finalnu prijavnu dokumentaciju za titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine predala 10. veljače 2016. godine. U sljedećih mjesec dana očekuju nas posjet evaluacijskog povjerenstva i usmena prezentacija pred evaluacijskim povjerenstvom, odmah nakon koje će biti i proglašen hrvatski grad koji će ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture.

Programske linije

Cijelu prijavnu dokumentaciju, kao i detalje vezane uz kulturne programe i projekte, objavit ćemo uskoro, zajedno s ostalim gradovima kandidatima na svojim internetskim stranicama, ali i stranicama Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Program se temelji na tri stupa (Voda, Rad, Migracije) objedinjenih pod krovnom temom  i sloganom „Luka različitosti“. Program je nastao suradnjom lokalnih kulturnih producenata, uz više od stotinu partnera iz čitave Europe. Što se tiče infrastrukturnih projekata koji su vezani uz projekt EPK, to su prije svega Dječja kuća i Muzej moderne i suvremene umjetnosti koji su dio velikog projekta rekonstrukcije industrijskog kompleksa Rikard Benčić.

Aktivosti

Tijekom cijelog procesa pripreme kandidature provodimo, a i dalje ćemo, različite aktivnosti. Održan je niz tribina, okruglih stolova i prezentacija na kojima smo s građanima, nezavisnim producentima, ustanovama i partnerima zajednički radili na izradi koncepta i programa (uključujući i online u vidu e-konzultacija). Nastojali smo u svakom stadiju pripreme kandidature uključiti što je moguće širu zajednicu i što veći broj različitih mišljenja kako bismo dobili povratne informacije i doista realizirali ideju o kandidaturi čitavog grada i njegovih građana. Drugi segment aktivnosti koje provodimo su mini akcije u zajednici kojima pokušavamo s(t)imulirati građane da zamisle kako će to izgledati kada Rijeka ponese titulu, naravno u većem obujmu.

Kako vidimo Rijeku

Do 2020. (a i kasnije) Rijeku vidimo kao grad s kulturnim životom koji će doprinijeti održivom razvoju grada koji je temeljen na suradnji svih sektora i dionika u gradu, regiji i šire, a u kojem će sudjelovati čitava zajednica, kroz programe koji  će propitivati kulturne, društvene i gospodarske izazove s kojima se suočava suvremena Europa.

Zašto Rijeka

Titula Europske prijestolnice kulture Rijeci će pomoći da poboljša opseg i raznolikost kulturne ponude, proširi pristup i sudjelovanje u kulturi, jača kapacitete kulturnog sektora i njegove veze s drugim sektorima te poveća međunarodnu vidljivost i profil grada. Titula Rijeci može pomoći kao alat i velika prilika za učenje i napredak kompletnog kulturnog i kreativnog sektora. Čitav EPK ciklus velika je prilika za njegov razvoj, ali i za razvoj cijeloga grada. Rijeci takav alat treba, kao prilika da se poguraju i ubrzaju naše ambicije, kao i ambicije naših partnera: Primorsko-goranske županije, Sveučilišta u Rijeci i Grada Opatije.