10582819_699083223529831_5862943683093174774_oSkeptična je Rijeka ovaj put zakazala i dogodila se “poplava” pozitivnih misli. Akcija s držanjem figa (kako god ih vi držali) postala je mini viralni hit na društvenim mrežama. Fotke su stigle iz cijelog svijeta i još uvijek stižu. Iako riječki EPK tim nije organizirao službene proslave jer nas velik dio posla još uvijek čeka u drugom krugu, mnogi Riječani su čekali rezultate i nazdravljali nakon što je objavljena vijest da je gospodin Green (predsjednik evaluacijskog panela Europske komisije) pročitao Rijeku, Dubrovnik, Pulu i Osijek na konferenciji za medije u Zagrebu.

Ovaj mali korak prouzrokovao je cijelu silu pozitivnih misli, nadanja i vjere. Atipično za Rijeku koja uvijek ima nešto protiv, nešto “za bocnut”. Po prvi puta Rijeka je javno pokazala svoju slogu (a da to nije nogometna utakmica).

Gradonačelnik je u jednom od svojih govora rekao: “Kao i uvijek, bilo je puno onih koji su sumnjali u sposobnost Rijeke da spremno uđe u ovaj projekt i prođe u drugi krug. No, takvi su sada razuvjereni. Provođenjem aktivnosti koje su upisane u Strategiju kulturnog razvitka u Rijeci te Strategiju razvoja Rijeke do 2020. godine uspjeli smo pokazati da mislimo ozbiljno i da su nam namjere jasne.”

A što dalje?

EPK tim i dalje naporno radi. Čekaju se službeni rezultati komisije koji će ukazati na prednosti i nedostatke naše prijavnice s rokovi do kada će se trebati pripremiti nova prijavnica. Finalni će rezultati biti objavljeni  početkom iduće godine. O svim ćete daljnjim aktivnostima biti obaviješteni putem naših društvenih mreža i službene stranice, a nadamo se da ćete se, ako već niste, u njih i uključiti.

A što rade drugi?

Do sada se pokazalo kako je Rijeka najtransparentnije odradila kandidaturu. Građani su ustavno informirani o svakom koraku i imali su mogućnost participacije u projektu od kreiranja samog koncepta do kreiranja programa, a to se neće promijeniti. Bez preuveličavanja možemo reći da je riječka kandidatura zaista projekt svih građana, što u osnovi Europska prijestolnica kulture i mora biti. Za sada se samo zna da Pula ima ambicije svemirskih razmjera, Dubrovnik širenje grada izvan zidina, a Osijek vidi EPK kao priliku za regeneraciju grada. Koji će od ovih koncepata pobijediti – znat će se početkom iduće godine, no niti jednog od protukandidata ne smije se podcijenti  jer se već u prvom krugu dokazalo kako je grad kojeg je većina smatrala favoritom ispao. Da se Rijeci ne bi dogodila sudbina Varaždina, nastavimo  držati fige, slati prijedloge, a možete se prijaviti i u volonterski program.