Mreža Clubture, Savez udruga Molekula i udruga Drugo more pozivaju na jubilarni Clubture Forum koji će se održati od 26. do 28. listopada u Rijeci, a u sklopu kojeg će, u petak u 11 sati u OKC Palach, biti predstavljen i projekt Europske prijestolnice kulture.

Clubture Forum stvara uvjete za razmjenu znanja, iskustava i vještina među organizacijama nezavisne kulturne scene te jača međusobnih partnerske odnose. Jubilarni, deseti Clubture Forum mreža Clubture organizira u partnerstvu sa Savezom udruga Molekula i udrugom Drugo more, dok su bogat program pripremili Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Domino, Metamedij, Queer Sport Split, Studio Artless, Vibra, AKC Attack, Kulturtreger, F.R.E.E. Dance, KLFM, Fade In, Filmaktiv, Liburnia Film Festival i Spirit.

U petak 27. listopada u 11 sati, u sklopu programa bit će održan i EPK talk, prezentacija projekta “Rijeka 2020 – EPK” nakon koje slijedi razgovor s predstavnicima projekta i organizacijama uključenim u provedbu programa. Na koji način organizacije nezavisne kulture sudjeluju u programu Europske prijestolnice kulture, je li moguće osigurati održiv razvoj ovih organizacija tijekom provedbe ovako iscrpnog programa i što sve podrazumijeva demokratičan razvoj publike u kontekstu djelovanja ovih organizacija, samo su neke od tema o kojima će biti riječ kroz razgovor koji će se održati nakon prezentacije.

I ostatak je programa Foruma raznolik i zanimljiv te uključuje mnoštvo izložbenih postava, glazbenih događanja, performanse i instalacije, filmske projekcije te radionice i javne razgovore.

Prvo je od javnih događanja otvorenje izložbenih postava, u četvrtak u 18 sati u Palachu. Izložba Nezavisni prostori – prostori nezavisnih Dunje Kučinac i Dejana Dragosavca Rute tekstualno i vizualno dokumentira povijest nezavisne kulture koja se od 1988. do 2015. događala u klubovima, društvenim centrima i ostalim prostorima na području od Zagreba, Osijeka, Labina pa sve do Dubrovnika. Izložba Izbor političkih performansa na jednom mjestu prikazuje performanse koji su obilježili proteklih petnaestak godina burnog političkog razdoblja hrvatske povijesti. Video instalacija DigitAll sačinjena je od 15 GIF animacija kojima se kroz medij kratke internetske animacije tematiziraju aktualne promjene u društvu, umjetnosti, kulturi, čovječanstvu ili pak samim autorima. Bit će izložene i vunene kukičane zastavice i kukičane mreže za košarkaška igrališta koje su nastale u sklopu projekata 1000 zastavica i Mreže 2017. Za 20 sati najavljen je performans Jesmo li napokon slobodni? inspiriran nizom fotografija koje je multimedijalni umjetnik Željko Zorica priredio za sudjelovanje na izložbi “Tužni tropi” kustosa Andréa von Aha 2012. godine dok u 21 sat počinje koncert NT Wavea, jedinog svjetskog techno gitarista s kojim  nastupa nu jazz pjevačica Maja Rivić.

U petak u 19 sati u Palachu počinje Raspričavanje, proces zajedničkog pričanja priča. U 20:30 na istom će mjestu biti postavljena audio-video instalacija Svjetlo i voda, nastala tijekom procesa rada u potrazi za novim plesnim, zvučnim i vizualnim refleksijama. U 21 sat nastupa zbor VINS & Friends, vokalno instrumentalna neformalna skupina građanki i građana čiji repertoar čine tradicijske pjesme iz različitih krajeva svijeta. Slijedi Jedan običan dan Radija na cesti, projekt KLFM-a, gdje će u live prijenosu community radija sudjelovati riječki bend Marinada.

U subotu u 17 sati u velikoj dvorani Filodrammatice bit će prikazan film „Bosanoga (sasvim slučajna smrt)“ redateljice Morane Komljenović, o smrti Nenada Vižina, riječkog hipija čija je nasilna smrt bila katalizator jedinstvenog fenomena u povijesti bivše Jugoslavije. U 18:15 na istom mjestu bit će prikazan dokumentarac „Delta – obilje umjetnosti i razgovor“ redatelja Marina Lukanovića. Pitanja o životu i radu umjetnika, dinamici svakodnevnice dijeljenja prostora s kolegama, kontakt s publikom i neizvjesna budućnost zgrade i cijele zone u kojoj se nalaze, ključne su teme kojima se bavi film, a prelit će se i na razgovor nakon projekcije u kojem će sudjelovati i neki od njegovih protagonista. Posljednji program, Sex? Yes we do!, počinje u 20 sati, a čini ga izbor kratkometražnih filmova s festivala Uhvati film, a na vruću temu seksualnosti.

Tijekom Foruma održavaju se i radionica upravljanja s .hr domenom te radionica postavki community radija. Za obje su bile potrebne prethodne prijave.  Do subote je moguće obići i umjetničko djelo u nastajanju na fasadi zgrade Ivex, Delta 5, gdje će se održavati Graffiti Jam u kojem sudjeluju grafiteri iz Zagreba i Rijeke: Artuditu, Manemei, Chez, i ostali…