Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Učionica, Vijesti

Završen prvi modul edukacijskog programa “Produkcija u kulturi”

Kontinuirani edukacijski program “Produkcija u kulturi” dio je šireg programa “Učionica” projekta Rijeka 2020 te je organiziran u suradnji s Gradom Rijekom.  U prostorijama RiHuba tako se od 29. rujna do 2. listopada održao prvi edukacijski modul pod nazivom “Uvod u produkciju”.

Tko je producent? Kako upravljati projektima u kulturi? Što su to elementi produkcijskog plana? Ova ali i mnoga druga pitanja bile su teme prvog četverodnevnog modula edukacijskog programa “Produkcija u kulturi”. Podsjetimo, program je ovo čiji je cilj razviti potencijale i dodatno educirati sve one koji već rade na području produkcije u kulturi, ali i omogućiti usavršavanje i šanse za zaposlenje nezaposlenim mladim kreativcima koje zanima produkcija. Sama ideja za edukaciju nastala je iz potrebe osnaživanja stručnih i iskustvenih kapaciteta kulturnih producenata u svrhu učinkovite provedbe programa RIJEKA 2020 te daljnjeg razvoja kulturne produkcije u gradu Rijeci, ali i šire.

Polaznici edukacije su tokom 4 dana slušali predavanja i sudjelovali u radionicama na temu “Uvod u produkciju”, a predavači tog prvog modula bili su renomirani stručnjaci iz svijeta produkcije: Aleksandar Brkić (Goldsmith), Darko Flego (Sky Corporation), Ivan Tofing (ZagrebDox), Alexis Johnson (Walk the Plan), Isabel Lagos (Gothenburg Fringe Festival), Paula Brajević (Dubrovačke ljetne igre) i Hugo de Greef (The Festival Academy, direktor Brugge 2002 -EPK).

Prva dva dana bila su tako rezervirana za upoznavanje s osnovama produkcije a obrađena područja uključivala su presjek tema: od opisa posla producenta i produkcijskog tima, preko načina kako kvalitetno organizirati događaj iz perspektive projektnog planiranja i menadžmenta, do toga što su to elementi produkcijskog plana te kojim se tehnikama i strategijama producenti rukovode u svome poslu. Nakon uvodnog dijela, polaznici su sljedeća dva dana formirali timove te uz podršku mentora radili na izradi produkcijskih planova konkretnih projekata i programa koje Rijeka 2020 provodi.

Drugi edukacijski modul “Organizacija kulturnih događaja i specifični treninzi” zakazan je za 25. listopada i trajat će do 30. listopada.

//

Predavači prvog edukacijskog modula “Uvod u produkciju”:

/Aleksandar Brkić/
Aleksandar Brkić je predavač na Institutu za kreativno i kulturno poduzetništvo na Goldsmithu (London) u područjima kulturnog menadžmenta, kulturnih politika, event managementa i upravljanja umjetničkim organizacijama. Stekao je značajno iskustvo kao kreativni producent i umjetnički menadžer – osnivač je 8010, produkcijske kompanije iz Beograda, a tijekom karijere je radio kao kazališni producent i umjetnički menadžer za brojne umjetničke organizacije iz Srbije. Ima bogato radno iskustvo u organizaciji kulturnih događaja – organizirao je velike koncerte, konferencije, spektakle, ceremonije… Aleksandar je bio gostujući predavač Sveučilišta u Beogradu, UNESCO-ve katedre i Sveučilišta u Casablanci.

/Hugo de Greef/
Hugo de Greef je godinama angažiran u stvaranju boljih uvjeta za umjetnike diljem svijeta, a u njegovoj bogatoj karijeri u kulturnom sektoru izdvajaju se pozicije generalnog tajnika Europskog festivalskog saveza, direktora Brugge 2002 – Europske prijestolnice kulture i Kaaitheatera, umjetničkog direktora Brusselsa 2000, umjetničkog savjetnika Flandrijskog festivala, predsjednika plesne škole PARTS i književne kuće Passa Porte, suosnivača IETM-a (Informal European Theatre Meeting), člana odbora „A Soul for Europe“ i Europske kuće kulture u Brusselsu… De Greef je surađivao s brojnim europskim i američkim umjetnicima, a trenutno je generalni koordinator Ateliera za mlade festivalske menadžere.

/Darko Flego/
Darko Flego je zadnjih 15 godina projektni i produkcijski menadžer; vodio je produkciju cjelokupnog festivala EXIT i koncerte Madonne, Red Hot Chilly Peppersa, Robbija Williamsa, Depeche Mode-a, The Chemical Brothersa, festivala Warriors Dance i brojnih koncerata u beogradskoj Areni. Djelovao je i u inozemstvu te je producirao festivale Spirit of Burgas (Bugarska), Revolution (Rumunjska), Sea Dance (Crna Gora), ali i konferencija Share (Libanon) i REHESACO (Rumunjska). Flego je trenutno zaposlen na poziciji projektnog i produkcijskog menadžera Skymusic korporacije koja je zaslužna za organizaciju najvećih regionalnih koncerata, festivala i evenata.

/Ivan Tofing/
Ivan Tofing je stekao bogato iskustvo u event managementa (primarno u organizaciji filmskih festivala), a radio je i kao lokacijski menadžer, koordinator volontera, voditelj hospitallityja i producent na svim većim hrvatskim festivalima (Motovun Film Festival, Zagreb film festival, ZagrebDox – međunarodni festival dokumentarnog filma, Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, Dani hrvatskog filma…) na kojima je nadograđivao stečena znanja iz područja organizacije i produkcije.

/Isabel Lagos/
Isabel Lagos je umjetnička direktorica Gothenburg Fringe Festivala, festivala koji je prepoznat u svjetskim razmjerima radi svog pristupa i doprinosa razvoju lokalne zajednice. Fringe festival nije samo festival već mjesto susreta i eksplozija kreativnosti, mjesto koje zabavlja, educira i motivira. Fringe priča je započela 1947. godine, a danas je to pokret koji okuplja više od 200 festivala diljem svijeta. Isabel je deseteljećima aktivna u dramskim školama, umjetničkim festivalima i kazališnoj, te opernoj produkciji, a organizirala je i operu za gluhe i nagluhe.

/Alexis Johnson/
Alexis Johnson je direktorica učenja Walk the Planka, međunaordno poznate organizacije u području vizualnih umjetnosti. Alexis je u Walk the Planku zadužena za razvoj i jačanje novih talenata te stvaranje nasljeđa na temelju akumuliranog 25-godišnjeg iskustva djelovanja Walk the Planka. Izvan Walk the Planka Alexis vodi sudionički umjetnički projekt Akarts, a predaje i na fakultetima. Njena su strast sudionička umjetnost, socijalno angažirane prakse i razvoj publike, a sudjelovala je i u trening programu Kreativnih Gradova Nigerije koji je realiziran u suradnji s British Councilom.

/Paula Brajević/
Paula Brajević je stručna suradnica u uredu Ravnateljice Dubrovačkih ljetnih igara, a bila je aktivna i u kandidaturi Dubrovnika kao europske prijestolnice kulture. Dubrovačke ljetne igre utemeljene su početkom pedesetih godina dvadesetoga stoljeća vodeći se idejom o spajanju renesansnog i baroknog ugođaja Dubrovnika s umjetnošću. Sam dubrovački ambijent određuje repertoar festivala i njegovu organizaciju pa je broj novih scenskih prostora koji su se koristili diljem grada porastao na 40.