Inicijativa i stručni tim pod vodstvom Inge Solis okupljeni oko ideje i projekta „Revitalizacija creske jezgre“ bit će domaćinima Bolje vas našli u subotu 17. veljače 2018.

Za tu prigodu organiziramo zajednički prijevoz: Okupljanje je u subotu u 9:30 na parkiralištu Delta. Broj mjesta je ograničen, stoga požurite s predbilježbom: boljevasnasli@rijeka2020.eu

Za neupućene „revitalizacija“ podrazumijeva oživljavanje, preporod, ili jednostavnije vraćanje živosti nečemu što je davno umrlo, a svaka revitalizacija pa i ova otpočinje usmjeravanjem pažnje na problem i temu.

U slučaju Cresa riječ je o pučkoj arhitekturi, nastanku stare gradske jezgre, i načinu na koji uvjetuje život zajednice i danas.

U ovoj naizgled ne tako važnoj temi krije se suodnos „važnih“ i „nevažnih“ spomenika kulturne baštine koji se uspostavljaju prema dominantnim načelima, čime se ustvari čini selekcija za budućnost. Tim slijedom pučka arhitektura nije predmetom zaštite, a mi se možemo zapitati da li je turizam jedini razlog zbog kojeg nam je do nečega stalo?!

Izabirući poziciju pješaka sagledat ćemo problem pučke arhitekture stoga se pripremite za šetnju i jedno antropološko studijsko svjedočenje o životu i prostoru, skladu gradnje, kućama i zajedničkim dvorištima.

Zašto je to važno? Trenutak kada prostor izgubi svoju funkciju, a ne postoji znanje i svijest o tom prostoru, trenutak je kada kreće devastacija istog. Znanje i svijest preduvjet su skladnim rješenjima koje mogu funkcionirati i danas.

Ono što je sigurno da uz današnje Zakone o gradnji, urbanističke planove, uvjete i način života modernog društva grad kao što je Cres više nikada neće nastati, samo je pitanje da li će našim bivanjem i djelovanjem kao takav uskoro i nestati?

Obzirom na temu kojom se bavi susjedstvo Cres, stručni tim Rijeke 2020 – EPK, uvrstio je grad Cres i lokalne partnere u projekt Vijeća Europe i Europske unije – STEPS, uz još nekoliko susjedstava Primorsko-goranske županije – Kastav, Novi Vinodolski, Drenova, Gomirje, te će osim financiranja pojedinih aktivnosti, članovi lokalnih inicijativa kao i građani biti uključeni u različite aktivnosti mapiranja kulturne baštine kroz 2018. godinu.

Ovom prigodom putovanju na Cres pridružit će se i gosti, predstavnici Vijeća Europe – programa STEPS te radni tim španjolskog umjetničkog kolektiva Ubiqa iz Bilbaoa.

Očekujemo i Vaše prisustvo i podršku susjedstvu Cres!

Pridružite nam se!

Facebook event potražite OVDJE.

Autor fotografije: Oscar Piljek