Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

17-ogodišnja Ida Zdilar s pričom “I šumski kraljevi plaču” pobjednica natječaja FEKP19 Rijeke 2020 – EPK

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Gradska knjižnica Rijeka i Festival europske kratke priče (FEKP) u četvrtak navečer u OKC-u Palach u Rijeci objavili su tri prvonagrađena autora natječaja za kratku priču za mlade autorice i autore, FEKP19, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola do 19 godina starosti.

Žiri u sastavu: pisac i novinar Davor Mandić, spisateljica Dunja Matić Benčić i profesorica Helena de Karina nakon lijepog zadatka čitanja i zahtjevnog zadatka ocjenjivanja 143 kratke priče, koje su na natječaj stigle iz svih dijelova Hrvatske, odlučili su o najboljima.

Prvo mjesto i HUAWEI MediaPad osvojila je 17-ogodišnja Ida Zdilar iz Imotskog s pričom „I šumski kraljevi plaču“; drugo mjesto i E-Book čitač KINDLE Touch osvojila je 15-ogodišnja Laura Haramija iz Rijeke s pričom „Show must go on“, dok je treće mjesto zaslužila priča „Misao #1“ 18-ogodišnjeg Filipa Šupukovića, koji je osvojio i Bluetooth zvučnik GOOGLE Home Mini. Nagrade najboljima osigurao je sponzor natječaja Makromikro grupa d.o.o.

Podsjećamo kako će čitanje ovih priča biti u petak, 7. lipnja 2019.g. (DANAS) u 11 sati u RiHubu (Ivana Grohovca 1a, Rijeka), pod moderatorskom palicom Envera Krivca.
Tri prvonagrađene priče bit će objavljene na web stranici Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i portalu Gradske knjižnice Rijeka.

Pristigli su radovi iznenadili ne samo svojom brojnošću, već i svojim stilskim vještinama, zrelim pripovjedačkim glasovima, složenim narativnim strukturama i domišljatim pristupom temama, ocijenio je žiri.
Prvonagrađena priča „I šumski kraljevi plaču“ autorice Ide Zdilar priča je o gubitku voljene osobe, koja vještim korištenjem književnih strategija izmiče klišejima i patetici. Istakla se kompleksnom narativnom kompozicijom s elegantno i efektno izvedenom promjenom pripovjedača. “Radovi mi jesu malo mračniji. Volim tužne filmove i knjige, volim tmurnije vrijeme, iako sam vedre naravi, naglašava Ida. Priča je pisana u trećem licu, iz muške perspektive jer mi je to bio velik izazov. Željela sam prikazati kako muškarci izražavaju svoje emocije, što je u društvu često potisnuto. Prvi naslov moje priče trebao je biti „I muškarci plaču“, ali sam ga onda odlučila promijeniti da se stopi s bajkom koju sam uklopila u rad“, ispričala je Ida uoči same dodjele nagrade. Idi je podršku pružala mentorica Katarina Rajić, na čemu joj je jako zahvalna.

Drugonagrađeni rad „Show must go on“ autorice Laure Haramija prozni je fragment čije centralno mjesto zauzima monolog glumice na pozornici. Monolog, premda ne sadrži takve stilske odrednice, sadržajno figurira kao slučajno-postmodernistički manifest, jedan odlučan i impresivan krik onog ne-identitetskog ‘Ja’ koje se opire kategorizacijama.


„Misao #1“, dobitnika treće nagrade natječaja FEKP19 Filipa Šupukovića pokazuje kako, s jako malo riječi i nekoliko pažljivo odabranih prizora iz svakodnevnice, upečatljivo predočiti jednu životnu prekretnicu. Jednostavnost jezika i jasnoća slika ostavljaju jedinstven dojam iskrenosti i doprinose, kako poetičnosti, tako i uvjerljivosti ove crtice o odrastanju. “Oboje smo iz Rijeke i oboje idemo u Prvu riječku hrvatsku gimnaziju, a za natječaj smo čuli od svojih profesorica i odmah se odlučili prijaviti”, rekli su gotovo uglas Laura i Filip, koji je na ovaj natječaj prijavio čak tri svoje priče. “Sretni smo i zadovoljni, nastavljamo pisati”, kažu.

Žiri čestita dobitnicama i dobitniku te zahvaljuje svima koji su poslali svoje radove, kao i njihovim mentorima i mentoricama. Posebne pohvale šalju najmlađima. Ako je suditi po njihovim radovima, kažu, idućih će godina žiri dobiti još i teži zadatak.

Pročitajte nagrađene priče “I šumski kraljevi plaču“, Show must go on” i „Misao #1“.