Zajedničkom akcijom „Pozdrav iz…“ susjedstva Primorsko-Goranske županije obilježila su Europski dan susjeda i na brojne adrese diljem Europe poslali razglednice s motivima svojih mjesta, gradova, otoka, a u pisanju razglednica europskim susjedima sudjelovali su školarci, vrtićarci, volonteri, mali i veliki sportaši, umirovljenici, ali i slučajni prolaznici.

Već pomalo zaboravljen običaj slanja pozdrava ispisanih na razglednicama razveselila je sve uključene, vrativši starijima sjećanje na neka prošla vremena, a onim najmlađima priliku da se izraze na način koji danas više nije toliko uobičajen.

Proslava Europskog dana susjeda godišnje je događanje koje je otpočelo 1999. godine u Parizu, a kojeg od tada svake godine u svibnju obilježava više od 1450 gradova i mjesta, u više od 36 europskih zemalja te s više od 30 milijuna sudionika. Upravo ovakva inicijativa kroz razne aktivnosti ukazuje na jaku zajednicu, podršku, osnaživanje, razumijevanje i uvažavanje različitih kultura.

Tisuće rukom ispisanih razglednica s pozdravima i porukama na hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, mađarskom, nizozemskom pa čak i na poljskom jeziku ovih dana sletit će na svoja europska odredišta s porukom da rezerviraju datume svojih posjeta susjedstvima Primorsko-Goranske županije u 2020. godini i Festivalu susjedstava.

Foto: 27 susjedstava