Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Behind the Scenes: Vrtoglavi krugOtok (MMSU)

mmsu12U MMSU-u se radi punom parom. Ovaj se tjedan otvaraju dvije velike izložbe. U četvrtak izložba Tonija Meštrovića „Vrtoglavi krugOtok“, a u petak skupna izložba „Interferencije“ koja spaja splitske i riječke autore.

Nas je zanimalo kako se postavlja izložba i što sve prethodi onome što ćemo moći pogledati, pa smo zavirili u MMSU na postavljanje izložbe „Vrtoglavi krugOtok“ gdje su nas dočekali Toni Meštrović i kustosica izložbe Sabina Salamon koji su nam objasnili proceduru nastanka izložbe.

Izložba je dijalog između autora i kustosa, a sam postav je kulminacija sati i sati rada koji joj prethode. Život jedne izložbe započinje papirologijom – pisanjem projekta, pribavljanjem novaca, ugovaranja termina i taj dio procesa se može otegnuti i na nekoliko mjeseci. Kako nam je objasnila Sabina, tek nakon toga kreće „pravi“ rad. Autor i kustos dogovaraju izbor radova, izrađuju nacrt postava, a kustos piše popratni tekst izložbe koji će se naći u katalogu.

mmsu3Za ovu je izložbu bilo teško napraviti katalog budući da postav čine video radovi koji su teško prenosivi u papirnati medij, tako je ovaj katalog s predviđene 32 stranice podebljan na čak 60. Poseban izazov za ovu izložbu bilo je pronaći tehničku opremu koje ima puno i koja nije jeftina. No, zahvaljujući odličnoj suradnji svih riječkih institucija, koje ionako imaju običaj „šerati“ opremu, dio potrebnih kablova, projektora i ozvučenja posuđen je od drugih gradskih institucija, a dio je autor nabavio sam.

Iako postoji nacrt izložbe na kojem su obilježene udaljenosti projektora od zidova, na licu mjesta uvijek sve ispadne drugačije. Stoga, dva tehničara uz umjetnika i kustosicu već sedam dana neumorno namještaju projektore i zvučnike ne bi li dobili što savršenije slike i tonove. U ovom se slučaju radi o 13 projektora i gomili zvučnika i kablova.

Realna cijena ovakvog postava je između 80 000 i 100 000 kuna, ali je projekt odrađen za puno manji iznos, a kako  nam kaže Sabina: “Ne jede kultura sama po sebi novac”. Od kulture žive tiskare, prevoditelji, iznajmljivači opreme, ugostitelji, servisi za čišćenje, krojači, studenti koji čuvaju izložbe preko student servisa…

Sav se novac na kraju vraća poreznim obveznicima i gospodarstvu. Umjetnici najmanje žive od kulture i svoje umjetnosti, a postavljanje izložbe im ne donosi zaradu već zadovoljstvo. Većina domaćih umjetnika se bavi drugim poslovima kako bi osigurali egzistenciju i najviše zadovoljstva im donose pune galerije. Stoga, pozivamo vas da provjerite što su nam pripremili Toni Meštrović i Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

O izložbi:

mmsu11Izbor trinaest radova izdvaja ideju kružnosti, koja se u video opusu Tonija Meštrovića provlači u nekoliko varijanti, od sporih do vrtoglavih rotacija.

Izložba je svojevrsni kolaž radova iz ciklusa CONTINUUM CONTINUUS i ponekih iz Horizontalnih i vertikalnih studija obuhvaćajući teme i postupke koje su odredile njegovu radnu sintaksu: montaža u funkciji pokretanja željenog vremena, prezentacija videa u galerijskom prostoru kroz višekanalnost, u cilju totaliteta percepcije slike i zvuka.

mmsu1Autor je prepoznatljiv po meditativnim prikazima otočkog pejzaža i podmorja, no izložba će pokazati i manje poznate i još ne izlagane radove iz ranog perioda stvaranja. Ovakvo predstavljanje umjetnika zamišljeno je u formatu studijske izložbe kojom se ujedno riječkoj publici autor predstavlja prvi put samostalno.

Paralelni program održat će se u novootvorenom Mini Art kinu Croatia, gdje će se ljubiteljima filmske prezentacije prikazati radovi u verziji filma.
Sabina Salamon, kustos