U subotu, 21. travnja, “Bolje vas našli”, platforma druženja i susreta programskog pravca 27 susjedstava bit će ugošćena u Kutima u Gorskom kotaru, od 17 sati.

Priča o Kutima je baš kao stvorena za filmski scenarij.

Daleke 1936. godine u malom selu na razmeđu granica i raznih jezika, usred duboke, guste šume i visoka snijega skupila se omladina kako bi čuli novu ideju naočitog Antona Burića. Njih točno šesnaest brojem, baš tog dana odlučili su se na podvig i ne znajući da ga čine. Tog dana sve svoje knjige stavili su na hrpu i kao čarolijom začarani proglasili se prvom čitaonicom.

Nisu oni znali da rade nešto važno, oni su tek željom nošeni i druženju skloni zaključili da je ljubav za čitanjem njihova zajednička sudba. Ali nije sve bilo baš tako bajkovito u toj romantičnoj šumi i snijegom okovanom selu jer knjige je trebalo zbrinjavati, ponekad i skrivati, brinuti se o njima da ne propadnu u tom surovom vremenu. Tako su sve obitelji u skrb dobile dio knjiga i odjednom je cijelo selo bilo upleteno u urotu čuvanja tajne o knjigama. Puno je vremena prošlo kada su obitelji okupile knjige i u toj sigurnoj budućnosti zaživjela je „Hrvatska čitaonica sela Kuti“.

Danas Kuti imaju četrdeset stanovnika i devet tisuća knjiga u svojoj knjižnici i stvarno je istinski čudesno kako nitko do sada ovu neprocjenljivu priču o čuvarima knjiga nije proširio svijetom.

Od tada do danas šire se u svom kulturno-prosvjetnom radu: dramskom, tamburaškom i šahovskom sekcijom, priredbama, izložbama, predavanjima, očuvanjem kulturnih starina pa čak i gradnjom škole za osnovce tijekom Drugog svjetskog rata.

Danas osim ljubitelja knjiga, selo rado posjećuju zaljubljenici u prirodu, šetači i trkači.

Za druženje Bolje vas našli naši domaćini zadržali su poziciju edukatora i otkrit će nam što rade sa svojim kaputima kada prođe zima. Naravno, starim kaputima jer tko je vidio bacati tako vrijedne materijale.

U Kutima svi učimo kako sami izraditi ČAMPE. Kako Wikipedija ne zna što su ČAMPI evo mali uvod jer u sve ostalo će nas uputiti domaćini u subotu 21. travnja u 17 sati u toj legendarnoj čitaonici u Kutima.

Čamp je platnena cipela (papuča) izrađena za potrebe vlastitog domaćinstva, napravljena od različitog materijala dobivenog izrezivanjem upotrebljivih dijelova odjeće koja se više nije nosila. Izrađivale su ih domaćice, najčešće zimi, kada ima manje vanjskih radova. Koristili su ih svi ukućani, od djece do najstarijih, i to u kući, a za suha vremena i vani, oko kuće, ali i izvan sela. Kvalitetni čampi nosili su se i zimi, po suhom snijegu. Čampi su bili topla i zdrava obuća, a izrada je, ne računajući vlastiti rad, bila jeftina. Osim toga bili su i vizualno privlačni te su se ljudi ponosili kvalitetno napravljenim čampima.

Čampi mogu biti u obliku visoke ili niske cipele. To ovisi o željama osobe koja izrađuje obuću i osobe za koju se obuća radi. Obuća oblika visoke cipele zvala se “čamp”, a oblika niske zvala se “papuča”.

Pa sad vi nemojte doći!