U subotu 24. velječe program počinje okupljanjem u 17 sati ispred Gradske kule Lovran kao početne točke kretanja kroz lovranske uličice, trgiće i dvore i zamišljanja tih prostora kao prostora nekih budućih sadržaja i malih scenskih ukazanja.

Ako je postojalo nešto prije samog Lovrana onda je to svakako lovor – Laurus Nobilis. Ovo aromatično drvo mediteranskog pojasa i Grcima i Rimljanima bilo je sveto i njime su krunili pobjednike odajući im čast i slavu. Međutim tema susjedstva Lovran možda bi bila bilje opisana sudbinom Dafne – jednog minornog mitološkog bića koje u formi ženske nimfe obitava pored fontana, bunara, izvora, potoka, odnosno blizu bilo koje druge pojavnosti svježe vode.

Dafne i cijela njezina personifikacija u konteksu Lovrana i današnjeg modernog društva, i možda preciznije industrije turizma, počinje bivati važnom spojnicom onog što živimo, ono što nas prisiljava da mijenjamo sebe i način života i onog što ostavljamo budućim generacijama.

Osim aromatično-mitske distinkcije Lovrana od ostalih susjedstava programskog pravca 27 susjedstava, tu je zapravo ta važna distinkcija koja ovu inicijativu čini drugačijom od drugih. Naime lovransku inicijativu prijavili su pojedinci, fizičke osobe, građani/ke Lovrana. Ta situacija građanske inicijative trebala bi biti vrlo uobičajena jer upravo je pristup iz „donjeg rakursa“ građanskih inicijativa možda i najbolja pozicija sagledavanja problema i potreba zajednice.

Osim toga najteže je zadovoljiti svačiji ukus, zapravo to je i nemoguće, a naš program načelno se time i ne bavi. Međutim Lovranska inicijativa uvrštava mnoštvo oblika, izričaja i generacija, stoga ipak računamo na psiho-aktivna svojstva lovora i atmosferu objedinjenosti koju su sebi u zadatak zadali nositelji lovranske inicijative.

U subotu 24. velječe program počinje okupljanjem u 17 sati ispred Gradske kule Lovran kao početne točke kretanja kroz lovranske uličice, trgiće i dvore i zamišljanja tih prostora kao prostora nekih budućih sadržaja i malih scenskih ukazanja.

Druženje se nastavlja u 17,30 sati unutar Gradske kule Lovran i Muzeja lovranskog guca i to programom koji obuhvaća projekcije, multimedijalne sadržaje, poeziju, ples, izložbe i glazbu u živo nakon čega slijedi zakuska i druženje.

Upravo zbog svega navedenog iz mitskog u stvarno, u Lovran će nas uvesti umjetnici koji će svojim izvedbama tek skicirati nešto što bi mogla biti kontinuirana kulturna praksa Lovrana, a koja podsjeća na to da postoje i stvarne potrebe žitelja Lovrana.

Foto: www.qrlovran.org