Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Coworking je više moda nego potreba

Posjetili smo KIWI – prvi riječki “šljakerski” coworking prostor, fab lab ili kako god to želite nazvati. Najvažnije je da je to prvo riječko mjesto na kojem ima mjesta za sve koji vole raditi i kojima ne smetaju buka, prašina, mirisi boja i ostale blagodati radne atmosfere. KIWI je osnovala udruga A.na.nas čiji nas je predsjednik Matko Kezele proveo prostorom i upoznao s radom udruge i funkcioniranjem prostora.

Razlog posjeti su radionice ArtMašine, a oduševili smo se i ostatkom ekipe koja “co-šljaka” u prostoru. Osam kreativaca dijeli prostor od 200 kvadrata i svatko je našao svoj kutak u kojem može nesmetano raditi. Cijeli prostor funkcionira kao veliki atelje, ali se lako može transformirati u izložbeni prostor, učionicu ili kino. Udruga A.na.nas prostor renta od grada, a njezini članovi ga financiraju vlastitim sredstvima, kroz članarine.

kiwi6Matko je došao na ideju ovog “co-šljakerskog” prostora nakon djelovanja u grupi koja se okupila prilikom pokušaja kreiranja coworking zajednice u bivšem Bernardiju. Shvatio je da mu nakon deset godina samostalnog i samačkog rada nedostaje nove energije koju sada dijeli s kolegama u ovom prostoru. Bernardi je za njega bio prevelik zalogaj i kako nam je rekao: “To je menadžerski posao, a ne dodatan rad za jednog kreativca”. Koncept pretvaranja Bernardija u “mali milijun” ureda nije mu odgovarao jer se čini da ipak postoji veća potreba za radionicama i ateljeima, kao što je bio slučaj i kod njega, nego za tihim radom na računalu. Stoga, KIWI prvenstveno prima nove članove koji se bave “grubim” radovima. Lokacija u Krešimirovoj mu ne smeta, jer cilj nije da se “pokazuju” već da mogu nesmetano raditi te mu ne pada na pamet imati atelje na Korzu. Ono što nam je posebno drago je činjenica da Matko uspijeva živjeti od svog umjetničkog rada.

Coworking je kod nas više moda nego potreba”, kaže. Ipak, misli da je to super priča koja još uvijek ne može zaživjeti, ljudi u Rijeci nisu još mentalno spremni na to. Vođenje jednog ozbiljnog coworking prostora je posao sam za sebe, a u našim uvjetima to je trenutačno nezamislivo. Stoga KIWI ne nudi ono što se u inozemstvu podrazumijeva pod pojmom coworking prostor i nemoguće je unajmiti nekoliko kvadrata na sat vremena, dan ili tjedan. Svi koji rade u prostoru moraju biti članovi udruge i unajmiti ga na dulji period.

Nove članice prostora su djevojke iz ArtMašine koje su članice i udruge Kombinat, ali se unutar trenutačnog prostora svoje matične udruge ne mogu baviti “grubim” radovima, te su odlučile udružiti snage unutar KIWI-ja. Ovo je prva suradnja ove dvije udruge, ali to ne znači da nemaju velike planove. Projekt koje su najavile zove se ArtMašina, a radionice koje ovih dana počinju pilot su projekt za ono što slijedi od iduće godine. Ovaj mjesec ArtMašina se sastoji od nekoliko jednodnevnih radionica za djecu i odrasle s temom Božića, a planiraju od sljedeće godine započeti s radionicama u dužim ciklusima.

kiwi12Dunja Tišma, Marija Kajapi i Jadranka Lacković tri su kreativke koje su odlučile stati na kraj nezaposlenosti, vječnom volontiranju i čekanju posla kojeg nema te su preuzele stvar u svoje ruke. Jadranka je odradila stručno osposobljavanje u kazalištu lutaka u sklopu kojeg je vodila i radionice izrade lutaka za djecu. Na tom je poslu detektirala potrebu i želju odraslih osoba da sudjeluju na takvim radionicama koji zbog koncepta “isključivo za djecu”  na njima nisu mogli sudjelovati. Zato su djevojke odlučile osmisliti niz radionica koju su namijenjene i djeci i odraslima. Dunja smatra da su klasične likovne radionice roditeljima često zamjena za čuvanje djece, a želja joj je da na njihovim radionicama oni rade zajedno, kvalitetno provodeći vrijeme i usvajajući nova znanja. Radionice koje namjeravaju pokrenuti će biti lutkarska, reciklažna i radionica za koju imaju najviše upita – šivanja.

Zanimalo nas je i kakvo je njihovo iskustvo djelovanja u udrugama. Dunja i Marija su nam objasnile kako one funkcioniraju unutar Kombinata: “Ako želiš biti održiv, moraš se rašiti. Nas ima 18 u udruzi. Međusobno si stvaramo posao. Nešto se odradi volonterski, ali nastojimo da svi budu plaćeni za ono što rade”. Velik broj članova s raznim znanjima omogućava im da lakše dođu do svih potrebnih stvari za realizaciju projekta. Unutar udruge imaju fotografa koji im je napravio super fotke za najavu radionica, dizajnera za vizualni identitet itd., a svi su plaćeni za svoj rad iako rade unutar iste udruge. Možemo reći da djeluju kao mikro coworking zajednica koji voli “coworkati” i sa drugim kreativcima.

U KIWI-ju, osim spomenutih, djeluju i Domagoj Barić, Patricija Obuljen, Lorena Miočić i Viktor Fabijanić, a mi vam toplo preporučujemo da ih posjetite.

[foogallery id=”2953″]