Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kulturna diplomacija, Vijesti

Culture-Powered City Diplomacy – okrugli stol u Bruxellesu

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture sudjelovat će na okruglom stolu pod nazivom Culture-Powered City Diplomacy 19. ožujka 2019. godine u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Okrugli stol zajednički organiziraju Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule i RIJEKA 2020 d.o.o. Ovo događanje će okupiti stručnjake iz čitave Europske unije koji će raspravljati o potencijalu diplomacije gradova temeljene na kulturi.

Stručnjaci će pokušati odgovoriti na pitanje kako Europska unija može poduprijeti kulturnu diplomaciju gradova u sklopu programa Europske prijestolnice kulture.

Kulturne politike gradova promiču upravo gradove kao važne dionike međunarodnih kulturnih odnosa, što otvara nove mogućnosti za suradnju. Također otvara mnoga pitanja i ukazuje na potrebu za transformacijom kulturnih politika gradova.

Međunarodna mobilnost umjetnika i profesionalaca u kulturi ključna je za širenje novih načina komunikacije I dugoročne kulturne suradnje u međunarodnom kontekstu. Mobilnost omogućuje nove ideje, znanja, vještine i prakse koje obogaćuju zajednicu.

Neposredno prije održavanja okruglog stola predstaviti će se projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, prvenstveno zbog činjenice da će Rijeka 2020. godine biti središte kulturnog, a Hrvatska političkog života Europe. Program počinje od 10 sati u dvorani ASP3H1 (zgrada Altiero Spinelli, Wiertzstraat 60).

Uvodni govor:
Silvia Costa, zastupnica i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta
Tonino Picula, Zastupnik u Europskom parlamentu
Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke

Završni govor:
Bogusław Liberadzki, potpredsjednik Europskog parlamenta

Govornici:
Tonino Picula, Zastupnik u Europskom parlamentu
Tere Badia, Culture Action Europe, glavna tajnica
Marie Fol, On the Move, članica upravnog odbora
Rytis Zemkauskas, Kaunas 2022 – European Capital of Culture
Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika
Nada Švob Đokić, Institut za razvoj i međunarodne odnose

Moderator:
Irena Kregar Šegota, RIJEKA 2020, Direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva