Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Dan kad je pukla brana u susjedstvu Jelenje

U petak, 11. rujna 2020.g. u susjedstvu Jelenje, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, bit će održan središnji program susjedstva, pod nazivom Dan kad je pukla brana.

Program se odvija u kontekstu mikro-lokaliteta Grobničkih Alpi, Rječine i Općine Jelenje kao najvećeg vodo-zaštitnog područja Primorsko-Goranske županije, kojim se nastoje istaknuti prednosti, ali i ograničenja života zajednice ovog područja te kojim se poziva na promišljanje o temi gospodarenja vodom. 

Aktivnosti započinju upoznavanjem jelenjskih udruga kroz program Jelenje u 5 stanica, a nastavlja se izložbom umjetnika koji su u proteklom razdoblju boravili u programu umjetničkih rezidencija Vitamin D i bili inspirirani vizurama Grobničkih alpi i kanjonom Riječine kao i temom vode općenito. Uz umjetnički program, temi vode se priključuju i znanstvenici Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci koji će simulacijom pucanja brane demonstrirati scenariji prirodne katastrofe poplavljivanja delte Rječine. U sklopu programa biti će predstavljen i grčki partner Global Water Partnership Mediterranean sa sjedištem u Ateni, koji svoje znanje crpe iz zajednice i tradicijskih načina prikupljanja kišnice. 

“Jelenje u 5 stanica”

Program „Jelenje u 5 stanica“ uključuje upoznavanje s radom udruga i građanskih inicijativa susjedstva Jelenje i vođenje kroz Općinu, od strane Ade Maršanić, a koje će trajati do 18 sati. 

Zainteresirane posjetitelje kroz pet će stanica voziti autobus, za koji su potrebne prethodne prijave na e-mail adresu info@visitjelenje.hr do petka 11. rujna u 12 sati odnosno do popunjenja mjesta. 

Polazna stanica je u centru Dražica na autobusnoj stanici u 16 sati, odakle se kreće do čitaonice Dražice, gdje će posjetitelje od 16.05 do 16.25 sati ugostiti domaćice jelenjske tombolašice.

Jelenjska umjetnica Margareta Krstić predstavit će udrugu Margareta CroArt, a u sklopu Dnevnog boravka čitaonice Dražice održavat će se i likovna radionica izrade nakita i glinenih pločica u vremenu od 16 do 18 sati. 

Autobus potom kreće prema 2. stanici Lukeži, kod čitaonice Lukeži, gdje je domaćin ŠRD Rječina.
Tamo će od 16.35 do 17.05 sati u fokusu biti Rječina, a program se sastoji se od izložbe fotografije podvodnog svijeta Rječine u prostorima udruge ŠRD Rječina i izlaganja pobjedničkog rada OKiZA – Opatijska kultura i zeleni aktivizam 2019. godine, skulpture “Regata” autorice Sandre Ružić.

Dnevni boravak čitaone Lukeži otvoren je za posjetitelje 16 do 18 sati  

Organizirani autobus od 17.20 do 17.25 sati zaustavit će se na 3. stanici – Dubina, gdje je domaćin načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.

Dubina je lokalni toponim koji se do nedavno smatrao sivom zonom Jelenja zbog nereguliranog otpada koji je uspješno saniran. Načelnik Općine Jelenje predstavit će lokalitet i govoriti o aktivnostima koje su se tamo odvijale, uključujući eksploataciju šljunka i sanaciju lokaliteta, koji je ujedno i vodozaštini bazen. 

Od 17.30 do 17.55 sati  autobus se zaustavlja na 4. stanici Podkilavac, kod čitaonice Podkilavac, gdje je domaćin PD Obruč.
U programu Planinarskog društva Obruč gostuje Emil Mandarić, slijepi planinar i umjetnik koji će govoriti o svom iskustvu planinarenja koje je unatoč osobnom hendikepu pretvorio u iznimno iskustvo te će tom prilikom izložiti kip Mlikarice i druge kipove.

Dnevni boravak čitaonice Podkilavac otvoren je za posjetitelje 16.00 do 18.00 sati

Konačno, 5. stanica organiziranog autobusa zaustavit će se u Dražicama na Trgu mlikarice u 18 sati, nakon čega slijedi početak glavnog programa dana susjedstva Jelenje – Dan kad je pukla brana.

 

Glavni program “Dan kad je pukla brana”

Glavni dio programa „Dan kad je pukla brana“ održat će se na Trgu mlikarice i u Domu kulture u Dražicama (Dražičkih boraca 64, Dražice), s početkom u 18 sati.

Na Trgu mlikarice nastupit će KUD Zvir Jelenje, a sve se nastavlja svečanim protokolarnim otvorenjem programa i preuzimanjem vremenske kapsule 27 susjedstava od susjedstva Praputnjak. U programu sudjeluju predstavnici Općine Jelenje, TZ-a Jelenje, predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i RIJEKE 2020 te predstavnici susjedstava Praputnjak i Jelenje.

U 18.45 sati u Domu kulture slijedi otvorenje izložbe “Dan kada je pukla brana”, na kojoj izlažu umjetnici koji su u proteklom razdoblju boravili u programu umjetničkih rezidencija Vitamin D i bili inspirirani vizurama Grobničkih alpi i kanjonom Riječine kao i temom vode općenito.
Svojim će se radovima predstaviti: Marc Rader (DE), Jasenka Bulj (HR) te Sandra Ružić (HR), čiji je rad pobijedio na prošlogodišnjem natječaju OKiZAOpatijska kultura i zeleni aktivizam, susjedstva Opatija.

Uz umjetnički program, u razgovoru o temi vode umjetnicima se priključuju i znanstvenici Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, prof.dr.sc Lado Kranjčević dipl. ing  koji će simulacijom pucanja brane demonstrirati scenariji prirodne katastrofe poplavljivanja delte Rječine, a u sklopu programa bit će predstavljen i grčki partner Global Water Partnership Mediterranean sa sjedištem u Ateni koji svoje znanje crpe iz zajednice i tradicijskih načina prikupljanja kišnice, a o kojem će više reći Jasminka Matrljan iz tima susjedstva Jelenje. 

Od 19.30 sati također u Domu kulture u Dražicama, druženje se nastavlja uz domjenak s glazbom uživo.

Nositelji inicijative susjedstva Jelenje su Turistička zajednica općine Jelenje i Općina Jelenje, europski partner susjedstva je organizacija Global Water Partnership Mediterranean iz Atene, a partner Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci – Zavod za mehaniku fluida i računarsko inženjerstvo.

Posebne zahvale za realizaciju programa idu Adi Marčelja, Udruzi umirovljenika, tombolašicama, Udruzi Margareta CroArt, Športskom ribolovnom društvu Ričina, Planinarskom društvu Obruč i Kulturno umjetničkom društvu Zvir Jelenje.

 

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.  Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te OBAVEZNO nošenje zaštitnih maski za lice.