Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Dan susjedstva Fužine: Prvi i drugi razred

U subotu, 26. rujna 2020.g. u susjedstvu Fužine, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture održat će se dan susjedstva, pod nazivom Prvi i drugi razred. 

U Fužinama kao i cijelom Gorskom kotaru demografska statistika zvuči okrutno. Zatvaraju se osnovne škole jer jednostavno učenika – nema. Škola u Vratima je zatvorena, a škola u Liču ukinula je prvi razred. U drugom je njih samo četiri. 

Prvi i drugi razred  program je koji se bavi temom depopulacije Gorskog kotara iz vizure školstva ali i  otkrivanjem posebnih znanja koja nastaju kada zajedno žive zajednice ljudi i zajednice šuma.

Program počinje svečanim otvorenjem u 10 sati u Domu kulture Fužine (Dr. F. Račkog 19) i preuzimanjem vremenske kapsule od susjedstva Cres, uz predstavnika Općine Fužine, tima susjedstva Fužine, predstavnika Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i RIJEKE 2020.

Na istom mjestu u 10.35 sati slijedi program Kultura ponašanja u šumi te Uvodno predavanje za lovce na gljive. Predavači su Dražen Starčević i Držislav Tadić.

Nakon predavanja svi zainteresirani kreću u Lov na gljive, na lokaciji Šambukovac. Okupljanje je u centru Fužina kod Benzinske postaje INA u 11.30 sati, nakon čega se organiziranom prijevozom ili osobnim automobilom, u pratnji voditelja Dražena Starčevića, ide u Šambukovac, a početak lova je u 11.45 sati. Posjetitelje se moli da dođu prikladno odjeveni i obuveni za šetnju prirodom i lov na gljive.

U 13.30 sati u Domu kulture Fužine održat će se neformalni izbor najljepše i najbolje gljive – Miss mushroom, što je zapravo izložba nabranih gljiva, o kojima će u opuštenoj atmosferi razgovarati okupljeni.

U 14.30 sati u Domu kulture kreće središnji dio programa Prvi i drugi razred susjedstva Fužine.  

Vlastite slikovnice „Bajka o Svetom Jurju“ i „Priča o nastanku Liča“, predstavit će učenici i prof. Sandra Mrkalj iz Područne škole Lič, a prof. Davor Kauzlarić održat će predavanje „Općina Fužine kroz povijest“, nakon čega će o „235 godina školstva u Općini Fužine“ priču ispričati prof. Mihaela Majnarić-Štimac.

Slijedi „The Elsewhere School“ & Fužinski Fuzine, predstavljanje suradnje susjedstva Fužine s Bečkim Sveučilištem primjenenih umjetnosti – Odjelom umjetosti i znanosti i s europskim partnerima susjedstva Fužine – 4iS platformom socijalnih inovacija iz portugalskog Aveira.
Kroz akademsku 2019./2020. godinu susjedstvo Fužine uvršteno je u kurikulum Akademije primjenjenih umjetnosti te su kroz suradnju realizirani studijski posjeti i dvije umjetničke rezidencije u Fužinama. Bečko Sveučilište primjenenih umjetnosti – Odjel umjetosti i znanosti, njezini studenti iz cijelog svijeta zajedno sa stanovnicima Fužina, Vrata i Liča promišljali su ideje o budućnosti školovanja i dosjetili se koncepta škole budućnosti osmišljene kao vježbalište projekcija budućnosti, čije znanstvene i umjetničke metode mogu pomoći u ponovnom povezivanju sa „svijetom“ i ponovnom oživljavanju stoljetne tradicije školstva Gorskog kotara.

Europsko susjedstvo 4iS istraživačka platforma iz portugalskog Aveira Fužinama daju europsku dimenziju baveći se temama održivih ekonomija ruralnih krajeva.

Sve završava veselo, glazbenim programom na igralištu ispod brane ili, u slučaju kiše, u Domu kulture Fužine od 16 sati. Nastupit će Puhački orkestar Fužine, pjevački zbor Vrelo i Tamburaška sekcija Zrinski – Lič.

Nositelji inicijative susjedstva Fužine su Općina Fužine i Udruga dr. Franjo Rački Fužine. Europsko susjedstvo je 4iS – platforma socijalnih inovacija iz portugalskog Aveira, a partneri su Bečko Sveučilište primjenenih umjetnosti – Odjel umjetosti i znanosti.

Posebne zahvale za realizaciju programa zaslužuju Šahovski savez Primorsko-goranske županije,  OŠ Ivanka Trohar Fužine, DV “Snježna pahulja” Fužine, Područna škola Lič, Društvo naša djeca Fužine, Udruga dr. Franjo Rački Fužine, Etnografska udruga “Sv. Juraj” Lič, Gljivarsko društvo Grljak Lič,  Puhački orkestar Fužine, Pjevački zbor Vrelo, TZ Fužine, KTD Fužine d.o.o., Fužinarska kuća, Konoba Volta, Kuća za odmor Lana i apartmani Vilma te Pizzeria Furman.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice, koje je obavezno u zatvorenom prostoru.