Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Dan susjedstva jelenje EPK – Dan kad je pukla brana

U petak, 11. rujna 2020.g. u susjedstvu Jelenje, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, bit će održan središnji program susjedstva, pod nazivom Dan kad je pukla brana.

Program će se tijekom poslijepodneva održati na tri lokacije: u Domu kulture Dražice, selu Lukeži i Podkilavcu, a aktivnosti započinju u 16 sati upoznavanjem Jelenjskih udruga kroz program “Jelenje u 5 stanica”, uz prijevoz organiziranim autobusom.

Program uključuje upoznavanje s radom udruga i građanskih inicijativa susjedstva Jelenje i vođenje kroz Općinu Jelenje, od strane Ade Maršanić, a koje će trajati do 18 sati.

Zainteresirane posjetitelje kroz pet će stanica voziti autobus, za koji su potrebne prethodne prijave na e-mail adresu info@visitjelenje.hr do petka 11. rujna u 12 sati odnosno do popunjenja mjesta.

Polazna stanica je u centru Dražica na autobusnoj stanici u 16 sati, odakle se kreće do čitaonice Dražice, gdje će posjetitelje od 16.05 do 16.25 sati ugostiti domaćice jelenjske tombolašice.

Jelenjska umjetnica Margareta Krstić predstavit će udrugu Margareta CroArt, a u sklopu Dnevnog boravka čitaonice Dražice održavat će se i likovna radionica izrade nakita i glinenih pločica u vremenu od 16 do 18 sati.

Autobus potom kreće prema 2. stanici Lukeži, kod čitaonice Lukeži, gdje je domaćin ŠRD Rječina.
Tamo će od 16.35 do 17.05 sati u fokusu biti Rječina, a program se sastoji se od izložbe fotografije podvodnog svijeta Rječine u prostorima udruge ŠRD Rječina i izlaganja pobjedničkog rada OKiZA – Opatijska kultura i zeleni aktivizam 2019. godine, skulpture “Regata” autorice Sandre Ružić.

Dnevni boravak čitaone Lukeži otvoren je za posjetitelje 16 do 18 sati 

Organizirani autobus od 17.20 do 17.25 sati zaustavit će se na 3. stanici – Dubina, gdje je domaćin načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.

Dubina je lokalni toponim koji se do nedavno smatrao sivom zonom Jelenja zbog nereguliranog otpada koji je uspješno saniran. Načelnik Općine Jelenje predstavit će lokalitet i govoriti o aktivnostima koje su se tamo odvijale, uključujući eksploataciju šljunka i sanaciju lokaliteta, koji je ujedno i vodozaštini bazen.

Od 17.30 do 17.55 sati  autobus se zaustavlja na 4. stanici Podkilavac, kod čitaonice Podkilavac, gdje je domaćin PD Obruč

U programu Planinarskog društva Obruč gostuje Emil Mandarić, slijepi planinar i umjetnik koji će govoriti o svom iskustvu planinarenja koje je unatoč osobnom hendikepu pretvorio u iznimno iskustvo te će tom prilikom izložiti kip Mlikarice i druge kipove.

Dnevni boravak čitaonice Podkilavac otvoren je za posjetitelje 16.00 do 18.00 sati

Konačno, 5. stanica organiziranog autobusa zaustavit će se u Dražicama na Trgu mlikarice u 18 sati, nakon čega slijedi početak glavnog programa dana susjedstva Jelenje – Dan kad je pukla brana.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.  Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te OBAVEZNO nošenje zaštitnih maski za lice.

Nastavak programa Dan kad je pukla brana

Dan kad je pukla brana program je koji se odvija u kontekstu mikro-lokaliteta Grobničkih Alpi, Rječine i Općine Jelenje kao najvećeg vodo-zaštitnog područja Primorsko-Goranske županije. Njime se ističu prednosti i ograničenja života zajednice ovog područja,a susjedstvo Jelenje poziva na promišljanje o temi gospodarenja vodom.

Glavni dio programa susjedstva Jelenje koji počinje u 18 sati uključuje nastup KUD-a Zvir Jelenje, svečano protokolarno otvorenje programa te izložbu „Dan kad je pukla brana“, na kojoj izlažu umjetnici koji su u proteklom razdoblju boravili u programu umjetničkih rezidencija Vitamin D i bili inspirirani vizurama Grobničkih alpi i kanjonom Riječine kao i temom vode općenito.

Svojim će se radovima predstaviti: Marc Rader (DE), Jasenka Bulj (HR) te Sandra Ružić (HR), čiji je rad pobijedio na prošlogodišnjem natječaju OKiZAOpatijska kultura i zeleni aktivizam, susjedstva Opatija.
Uz umjetnički program, temi vode se priključuju i znanstvenici Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, prof.dr.sc Lado Kranjčević dipl. ing  koji će simulacijom pucanja brane demonstrirati scenariji prirodne katastrofe poplavljivanja delte Rječine. U sklopu programa biti će predstavljen i grčki partner Global Water Partnership Mediterranean sa sjedištem u Ateni koji svoje znanje crpe iz zajednice i tradicijskih načina prikupljanja kišnice.

Nositelji inicijative susjedstva Jelenje su Turistička zajednica općine Jelenje i Općina Jelenje, partner je Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci – Zavod za mehaniku fluida i računarsko inženjerstvo, a europski partner Global Water Partnership Mediterranean (Atena, Grčka).