Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Dan susjedstva Lovran EPK: Pretvorit ću te u drvo lovora!

U subotu 7. studenog 2020.g. od 18.00 sati u susjedstvu Lovran, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture održat će se Dan susjedstva pod nazivom Pretvorit ću te u drvo lovora!

Prirodni elementi mora i planine s jedne strane i zajednice uokvirene povijesnom jezgrom s druge, objedinjeni su suvremenim kulturno-umjetničkim programom koji se usredotočuje na oživljavanje stare gradske jezgre.
Slovenski kolektiv Svetlobna Gverila i umjetnici Tilen Sepič i Katja Paternoster kroz mediji svjetla uvest će posjetitelje u prostor i vrijeme spuštajući Oblake i uplićući Fantastičnu vegetaciju po vrtovima i zelenim otocima lovranske stare gradske jezgre. 

Izložbom “Folium Lauri Perforatum II”, umjetnik Vladimir Gudac publiku uvodi u skrivene poruke listova lovora koji progovaraju o ekološkoj krizi svijeta koji nas okružuje i na suptilan način apostrofira kritiku prema ekologiji i turizmu lokalne sredine. 

Plesni art laboratoriji predstavlja se kroz dva video-plesna rada “Tanec z ovcu”  i “Žena s idejama  Senke Baruška i Fani Hajnal Tutek.

Europsku dimenziju cjelokupnom događaju daje Aindrias de Staic, gost iz irskog susjedstva Galway. Izniman glazbenik, multiinstrumentalist, glumac i pripovjedač koji će uz violinu posjetitelje odvesti na putovanje do Irske i nazad, jer europsko susjedstvo Lovrana je Irska, točnije mjesto Kinvara koje je dijelom programa Small Towns Big Ideas – Galway 2020, a kroz koji su se upoznali, zavoljeli i krenuli razmjenjivati ideje i programe.

Program dana susjedstva Lovran – Pretvorit ću te u drvo lovora!

Program Pretvorit ću te u drvo lovora! počinje u 18 sati u Galeriji Laurus u Lovranu (Trg slobode 14) svečanim otvorenjem i preuzimanjem vremenske kapsule 27 susjedstava od susjedstva Malinska.  Program otvaraju predstavnici Općine Lovran, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i RIJEKE 2020.

U 18.20 sati u Galeriji Laurus slijedi otvorenje izložbe “Folium Lauri Perforatum II“ Vladimira Gudca. 

Kroz deset godina promatranja i sakupljanja lovorovih listova u kvarnerskom zaljevu umjetnik Vladimir Gudac sastavio je “abecedu” simboličkih znakova nastalih nagrizanjem lovorovih listova koji kao da sugeriraju neko nepoznato pismo. Tim „tekstovima“ autor simulira naslovnice knjiga ili stranice važnih spisa koji su gledateljima nerazumljivi, ali zapravo vrlo razumljivo progovaraju o ekološkoj krizi koja je ovom prilikom estetizirana. Ovom izložbom autor nastavlja razrađivati svoje umjetničko istraživanje nadopunjujući je s više objekata, fotografija i “tekstova” koji ironiziraju, odnosno dodatno estetiziraju ekološku krizu suvremenog svijeta. Posebno je apostrofirana kritika prema lokalnoj sredini koja pod agendom turizma gaji svojevrsni profitabilni optimizam. Izložba u galeriji Laurus sastoji se od dva dijela, jedan čine radovi već izlagani u galeriji Lamparna 2017. godine kao i od novonastalih “objekata” i “tekstova”.

Od 18.40 sati u starogradskoj jezgri Lovrana bit će predstavljena Fantastična vegetacija, svjetlosna instalacija Katje Paternoster te Oblaci svjetlosna instalacija Tilena Sepiča, članova umjetničkog kolektiva Svetlobna gverila (SLO). Radi se o umjetničkom kolektivu i istoimenom festivalu svjetlosnih instalacija u različitim prostorima čiji je osnovni način izričaja mediji svjetla. Svjetlost kao mediji u suvremenoj umjetnosti na mekan i prijemčiv način unosi nove vizure u prostore starog grada i stvara nove slike stavljajući gledatelja u suodnos sa svjetlosnim objektima u prostoru, dajući još jedan predložak o ideji kultiviranja prostora. Obje svjetlosne instalacije izrađene su kroz radionice s mještanima Lovrana svih generacija, uz stručno vodstvo umjetnika Svetlobne Gverile. 

Od 19.00 sati slijedi nastup Plesnog art laboratorijia, koji se predstavlja kroz dva video plesna rada “Tanec z ovcu”  i “Žena s idejama“, autorica Senke Baruška (koreografija) i Fani Hajnal Tutek (video).  

Tanec z ovcu” slavi tradiciju i kazuje priču o emigracijama prošlog stoljeća u obećanu zemlju Ameriku koja je vrlo često započinjala s lovranske lanterne, opjevane u skladbi “Mamma Mia Dammi Cento Lire” Lidije Percan. Migracije koje su obilježile ovaj kraj prikazane su na suvremen način koji spaja autentično i novo kroz kostime, instrumente, glazbene kompozicije i koreografiju.
U “Ženi s idejama”, spajanjem suvremenog plesa i filozofije, plesači stvaraju svoju osobnu kompoziciju na temelju promišljanja i razvoja IDEJE. Ideja pojedinca postaje i grupnom kompozicijom koja nastaje u interakciji s drugima. Pokret koji objedinjava različite filozofske pozicije o IDEJI uklopljen je u prirodnu scenografiju lokaliteta na kojem se izvodi – uz more, da bi se u ritmičnom ponavljanju poput morskih valova stvorila kompozicija koja sa svakim novim valom, sa svakim novim pokretom, postaje nova jedinstvena koreografija.

Od 19.30 do 21.00 sat slijedi glazbeni nastup pripovjedača i glazbenika Aindriasa de Staica (IRL) iz irskog Galwaya, europskog susjedstva Lovrana.
Aindrias de Staic je glumac, glazbenik i jedan od irskih pripovjedača novog naraštaja. Aindriasov osobni glazbeni stil prilično je grub i divlji, više zahvaljujući strasti trenutka nego tehničkoj preciznosti. Iako rijetko snima, često je tražen upravo zbog utjecaja njegovih živih izvedbi. 

Dan susjedstva Lovran EPK organizira se uz poštivanje svih važećih mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

Nositelj programa susjedstva Lovran Europske prijestolnice kulture je Općina Lovran, a europsko je susjedstvo Galway 2020 iz Irske. Posebne zahvale za realizaciju programa idu članovima udruge Interval: Marku Želeu, Romini Tominić i Mariu Zaccariji, zatim Meliti Sorola Staničić, Senki Baruška, Fani Hajnal Tutek, Ivanki Korić, načelniku Općine Lovran Bojanu Simoniču te zamjeniku načelnika Općine Lovran Toniju Družeti.