Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Dani susjedstva Crikvenica EPK: Kotor zove!

Od subote 12. do ponedjeljka 14. rujna 2020.g. u susjedstvu Crikvenica, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture održat će se središnji program susjedstva, pod nazivom Kotor zove!

Program Kotor zove! pokrenuli su lokalni kulturnjaci kako bi skrenuli pozornost na očuvanje najstarijeg crikveničkog naselja, s nadom da će se cijeli prostor primjereno vrednovati i očuvati te uključiti u kulturnu ponudu Crikvenice. Naime, priču o počecima Crikvenice pripovijeda upravo brdo Kotor i staro naselje na njegovom vrhu. Svojim istaknutim i lako branjivim položajem iznad ušća rječice Dubračine, na vratima Vinodolske doline, Kotor je ljudima oduvijek bio zanimljivo mjesto. Život na brdu datira još od prapovijesti, ali položaj naselja, podalje od luke i glavnih cesta, u stoljećima nakon srednjeg vijeka postaje glavni nedostatak. Kotor je stoga postepeno gubio svoje stanovnike u korist naselja uz obalu, iz kojih se tijekom 18. i 19. stoljeća razvila današnja Crikvenica. Nakon Drugoga svjetskog rata sve više Kotorana nepovratno odlazi. Njihove kuće s okućnicama ostaju napuštene a cijeli kultivirani krajolik zarasta u bujnu vegetaciju prepuštenu tihom propadanju.

Inicijativom povratka na Kotor želi ga se kulturom, edukacijom i aktivizmom osnažiti i obraniti kao jednog od rijetkih preostalih dijelova grada, koji je izmaknuo valu apartmanizacije sačuvavši sve elemente tradicionalne primorske arhitekture. 

Program Kotor zove! koji publiku očekuje kroz tri dana na Kotoru sastoji se od više elemenata. 

Vikend je u znaku interpretacijskih šetnji krajolikom, pa je tako subota rezervirana za prirodnu baštinu Kotora s čijim dijelovima će zainteresirane upoznati biolog Marko Randić iz Javne ustanove „Priroda“ i Alen Čikada, zaljubljenik u lokve, prave oaze bioraznolikosti u vodom siromašnom kršu. Nedjeljno vodstvo arheologa Ranka Starca vodi pak kroz kulturnu baštinu, točnije crkveno naslijeđe malenog Kotora koji je prema predaji imao čak šest crkava.

U ponedjeljak, nakon prijepodnevnog protokolarnog dijela slijedi lagana šetnja naseljem u kojoj će okupljeni upoznati nekoliko najljepših lokacija u mjestu, a tijekom sva tri dana najavljeno je i druženje u privatnoj etno zbirci u kući Šarar koja čuva stare alate s kojima se mukotrpno radilo na Kotoru tijekom 19. i početka 20. stoljeća. U poslijepodnevnim satima ponedjeljka zainteresirani se spuštaju u podnožje Kotora, u središte Crikvenice gdje se program Dnevnog boravka susjedstva Crikvenica odvija u novouređenoj Gradskoj knjižnici, a potom i u Dvorani Zora. U knjižnici će se putem video prezentacije predstaviti i europski partneri susjedstva Crikvenica iz organizacije CELL – Centre for Ecological Learning i Nacionalnog prirodoslovnog muzeja iz Luxembourga.

Pretprogram susjedstva Crikvenica u subotu i nedjelju na brdu Kotor

Tijekom subote i nedjelje na brdu Kotor održavat će se predprogram dana susjedstva Crikvenica EPK.

U subotu od 16 do 19 sati organizirana je vođena šetnja na temu prirodne baštine Kotora pod nazivom Čarobna primorska šuma, a šetnju vode Marko Randić iz Javne ustanove „Priroda“ i Alen Čikada iz Kallokve.

U nedjelju od 16 do 19 sati slijedi druga vođenja šetnja, ovoga puta na temu kulturne baštine, koja nas vodi Putovima povijesti. Vodič je Ranko Starac iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Oba dana okupljanje sudionika je u 16 sati kod Gradske sportske dvorane Crikvenica, otkud se na Kotor kreće pješice ili organiziranim prijevozom do predjela Japnenica. U 16.15 sati predviđen je polazak s Japnenice pješice u naselje. Po završetku programa osiguran je prijevoz natrag do dvorane. Posjetitelje se moli da dođu adekvatno obuveni za šetnju kroz prirodu.

 

Glavni dio programa Kotor zove! u ponedjeljak

Glavni dio programa Kotor zove! Susjedstva Crikvenica bit će održan u ponedjeljak 14. rujna 2020.g. 

Okupljanje sudionika je u 9.30 sati kod Gradske sportske dvorane Crikvenica, nakon čega se na Kotor može pješice ili organiziranim prijevozom do predjela Japnenica. U 9:45 predviđen je polazak s Japnenice pješice u naselje Kotor. 

U 10 sati u naselju Kotor program otvaraju predstavnici Muzeja Grada Crikvenice, Centra za kulturu „Dr. Ivan Kostrenčić“, Grada Crikvenice, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i RIJEKE 2020.

Nakon otvorenja, u 10.30 sati kreće edukativna šetnja starim naseljem pod nazivom Bilo jednom na Kotoru. Šetnja će trajati do 12 sati, nakon čega se druženje nastavlja uz domjenak s prigodnim programom. Posjetitelje se moli da dođu adekvatno obuveni za šetnju kroz prirodu, a po završetku programa osiguran je prijevoz natrag do dvorane u Crikvenici. 

Popodnevni dio programa održat će se u Dnevnom boravku susjedstva Crikvenica i to u prostorima Gradske knjižnice Crikvenica i Dvorane Zora (Vinodolska 1). 

Od 16.30 do 17.30 sati u Gradskoj knjižnici predstavit će se europsko susjedstvo susjedstva Crikvenica – Centre for Ecological Learning Luxembourg, National Museum of Natural History iz Luxembourga, a na istom se mjestu od 17 sati može razgledati izložba Libuše Kirac Kotor u malom.

U Dvorani Zora u 17.30 sati slijedi predstavljanje knjige Tee Matejčić Jerić Ljubav ka dura, a od 19 sati svi zainteresirani pozvani su na predavanje Kotor: kako obnoviti našu baštinu? Andree Manzoni iz Konzervatorskog odjela u Rijeci 

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice, koje je obavezno u zatvorenom prostoru.

Nositelji inicijative susjedstva Crikvenica su Centar za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić, Gradska knjižnica Crikvenica, Muzej Grada Crikvenice, partner je Grad Crikvenica, a europski partner je CELL – Centre for Ecological Learning, National Museum of Natural History Luxembourg.

Posebne zahvale za realizaciju programa idu Ratimiru Šararu,  Đurđici Ivančić Dusper, Slavku Matejčiću, Jasni Doričić, Katedri čakavskog sabora „Kotor“, Udruzi 4 GRADA DRAGODID, Planinarskom društvu Strilež, DVD-u Crikvenica, Kallokvi, JU Priroda, Murvici d.o.o., Osnovnoj školi Vladimira Nazora Crikvenica i Konzervatorskom odjelu u Rijeci.