Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Dani susjedstva Praputnjak EPK: Praputnjak – kulturni krajolik

U četvrtak i petak, 3. i 4. rujna 2020.g. u susjedstvu Praputnjak, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, održat će se Dani susjedstva pod nazivom Praputnjak – kulturni krajolik.

Program susjedstva Praputnjak sadržava nekoliko elemenata, a svaki od njih dotiče se nekog aspekta života zajednice kroz vrijeme: Krajolici budućnosti uključuju predavanja, gostovanja, razmjene i suradnje, Pomalo i po kraju interpretacijska je šetnja krajolikom Praputnjaka uz umjetnički program, u programu Dnevni boravak susjedstva Praputnjak posjetitelje očekuje predstavljanje europskog susjedstva iz Nizozemske i izložba uoči 155. godina rada Područne škole Praputnjak, uz neizostavne balote po starinski.

U četvrtak predavanja o pčelama, šišmišima i leptirima te o Gradini kod Praputnjaka

Dani susjedstva Praputnjak počet će u četvrtak, 3. rujna u dvorištu Područne škole Praputnjak (Praputnjak 101) u 19.30 sati predavanjima pod nazivom Krajolici budućnosti, koji već treću godinu za redom, u suradnji Udruge PRAPUTNJAK – kulturni krajolik i nizozemskih partnera Satellietgroep, okuplja razne stručnjake te domaću i širu publiku u razgovorima oko kulturnog krajolika, prirode, baštine, tradicije i gastronomije kao vrijednostima i potencijalima kulture življenja.

Ovoga puta u sklopu Krajolika budućnosti Jelena Babić, mag. oecol. iz Udruge Hyla iz Zagreba održat će predavanje Pčele, šišmiši, leptiri – oprašivač, a Ranko Starac, dipl. arheolog i kustos arheološkog odjela Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka pričat će o Gradini kod Praputnjaka u kontekstu prapovijesnih staništa između Rijeke i Crikvenice

Bogat program u petak: od šetnje kroz Takala, preko izložbe o 155 godina škole do partije balot po starinski

Program Praputnjak – kulturni krajolik nastavlja se u petak, 4. rujna u 18 sati u vinogradu TakalaBakarske prezidi, iznad Bakarskog zaljeva, svečanim otvorenjem u kojem sudjeluju predstavnici Udruge Praputnjak – kulturni krajolik, Grada Bakra, PGŽ-a, Grada Rijeke i Rijeke 2020

U 18.30 sati  slijedi Pomalo i po kraju,interpretacijska šetnja krajolikom Praputnjaka od vinograda Takala kroz krašku dolinu Dolčinu i natrag, gdje se posjetiteljima preporučuje adekvatna obuća za šetnju kroz prirodu i slojevita odjeća.
Šetnjom krajolikom Praputnjaka posjetiteljima će se predstaviti rad na očuvanju baštine kroz povijesnu i prirodnu pozadinu nastanka prvog zaštićenog kulturnog krajolika u RH – Takala i cijelih Bakarskih prezida. U društvu vila čestitica zainteresirani šetači uputit će se od Takala u krašku dolinu Dolčinu, posjetiti jedno od starih zaseoka Praputnjaka i zastati putem uz lokvu i studenac. Vođeni pjesmom i poezijom, prema Domu kulture Praputnjak, gdje će se održavati večernji dio programa.

U dvorištu Doma kulture Praputnjak (Praputnjak 158a) od 20 sati u sklopu programa Dnevni boravak bit će predstavljeno europsko susjedstvo Praputnjaka –  Stichting Bewegend Beeld iz Nizozemske.
Svoje europsko razmišljanje Praputnjak je podijelio upravo s ovom nizozemskom organizacijom, razgovarajući o selima diljem Europe koja su u mnogočemu slična, čak identična što se tiče mobilnosti, iseljavanja, brzine promjena i odnosa tradicije prema razvoju.

Na istom mjestu, u Domu kulture Praputnjak, bit će predstavljen i izložak knjige EUROPE – contours culturels, autora Antona Zakarije prema kojoj se razvila ideja projekta Praputnjak – kulturni krajolik.

Vrlo pitkim, razigranim stilom autor čitatelja vodi od pojave prvih ljudi paleolitika na prostoru Europe pa do modernog čovjeka dvadesetprvog stoljeća. Pred nama se otvara čitava povijest zapadne civilizacije. Ta povijest nije krvava od silnih ratova nego je satkana od umjetnosti, običaja, povijesnih dokumenata, religije i arhitekture. U njoj se prati razvoj društva u kojem je najveći naglasak na pojedincu, individui. U tom kontekstu, autor se bavi i emancipacijom žene i njenim neprocjenjivim doprinosom u društvu, a kroz analizu umjetničkih artefakata autor nam dočarava sociološko i umno sazrijevanje zapadnoga čovjeka: kroz kršćanstvo njegovo filozofsko sazrijevanje, a kroz arhitekturu njegovo stvaralaštvo i stvarni, opipljivi napredak.

Svi posjetitelji u Domu kulture Praputnjak moći će razgledati i izložbu uoči 155. godina rada Područne škole Praputnjak. Velikim trudom i angažmanom bivših školaraca sakupljen je impresivan presjek memorabilija generacija koje su pohodile školu, pa su tako izložene fotografije – od najstarijih, iz 1930.-ih godina, do onih današnjih. S priloženim popisima polaznika, fotografije plijene pažnju i podsjećaju na tople školske dane, na zaboravljene stare prijatelje i mještane.

Tijekom večeri, na istom mjestu predstavit će se lokalne udruge i OPG-ovi: Poljoprivredna zadruga Dolčina Praputnjak, Etno udruga Težakinje i težaki z Praputnjaka, Dječji pjevački zbor Praputnjarski slavići, KDU Praputnjak, Udruženje umirovljenika Grada Bakra – podružnica Praputnjak, Mesopustari Praputnjak, Lovačko društvo Tuhobić – podružnica Praputnjak, Udruga inovatora Šterika, KUU Sklad iz Bakra, Mažoretkinje Grada Bakra i Gradska straža Bakar.

Domaćini kažu kako druženje u krugu Doma kulture ne bi bilo potpuno bez odlaska na Jog, bez partije balot po starinski, pa zainteresirane tijekom večeri očekuje i ovaj tradicionalno muški sport, koji je u Praputnjaku petkom nezaobilazna zabava. Sa sve većim interesom žena za ovu finu disciplinu odmjeravanja, sva je publika pozvana okušati svoju sreću i tehniku boćanja.

Od 21 sat druženje okupljenih nastavlja se uz domjenak.

Nositelj inicijative susjedstva Praputnjak je Udruga Praputnjak – kulturni krajolik, dok je njihovo europsko susjedstvo organizacija Stichting Bewegend Beeld iz nizozemskog Rotterdama.

Partner u provedbi programa je Grad Bakar, a velike zahvale za samu realizaciju idu Poljoprivrednoj zadruzi Dolčina Praputnjak, Etno udruzi Težakinje i težaki z Praputnjaka, Dječjem pjevačkom zboru Praputnjarski slavići, KDU Praputnjak, Udruženju umirovljenika Grada Bakra – podružnica Praputnjak, Mesopustarima Praputnjak, Lovačkom društvu Tuhobić – podružnica Praputnjak, Udruzi inovatora Šterika,  KUU Sklad iz Bakra, Mažoretkinjama Grada Bakra, Gradskoj straži Bakar, Osnovnoj školi Hreljin – Područnoj školi Praputnjak, Ranku Starcu i Udruzi Hyla iz Zagreba. 

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.