Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dječja kuća, Tobogan, Vijesti

Djeca osvojila ustanove!

U prva dva dana dječjeg festivala „Tobogan“ Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, djeca su osvojila kulturne ustanove Grada Rijeke. Riječ je o kreativnim radionicama „Tobogana“, koje su oduševile male Riječane, zahvaljujući trudu djelatnika ustanova: Gradskog kazališta lutaka, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Gradske knjižnice Rijeka i Art-kina.

Uz organizirano vodstvo glumaca-lutkara Gradskog kazališta lutaka Rijeka, polaznici su upoznali sve prostore, tajne i glavne likove kazališta na Brajdi. Zavirili su u urede, kao i u lutkarsku radionicu gdje su se susreli s majstorima koji osmišljavaju i izrađuju lutke te su se i sami okušali u tom zanatu. Usto, naučili su prepoznati različite vrste lutaka te kako ih pokretati da bi, u konačnici, na pozornici ostvarili svoju glumačku epizodu, dakako, kao pravi glumci-lutkari.

Djeca su osvojila i prostor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti kroz istraživanje i radionicu, uz izložbu “Zastave” umjetnice Ane Mušćet koja je u svoj umjetnički rad utkala istoimeni roman Miroslava Krleže. Zadatak svih polaznika bio je u muzej donijeti ulomak svoje najdraže priče, basne, pjesme ili romana. Nakon toga, organizirano je  tkanje papirima uz najdraže rečenice i stihove, jer je svatko napravio svoju jedinstvenu “zastavu”.

Gradska knjižnica Rijeka priuštila je svim radoznalim knjigoljupcima osvajanje Bibliobusa na Trgu 128. brigade HV-a, ispred Dječjeg odjela Stribor. Ovu knjižnicu na kotačima čuvao je i sam zmaj, pa su djeca bez straha pregledavala police omiljenog vozila, istražujući sve njegove tajne, uz ponekog odraslog znatiželjnika, jer ni oni nisu mogli ostati imuni.

Naposljetku, djeca su preuzela i vlast nad Art-kinom, sudjelujući u raznim aktivnostima i uživajući u animiranom filmu. Učili su kako izraditi cameru obscuru, preteču fotografskih i filmskih kamera, ili kako izraditi thaumatrope, optičku igračku koja stvara iluziju pokreta. Posebno im je zanimljiva bila radionica izrade znanstveno-fantastičnog plakata, čiji su polaznici osmislili priču o neobičnim stvorenjima, a potom im udahnuli život na plakatu koristeći kolaž, flomastere, bojice ili pak tehniku stop animacije. Mali “osvajači” na kraju su krenuli i u potragu za blagom, kroz koju su upoznali riječko Art-kino, a sve je završilo pred velikim ekranom, uz projekciju latvijskog animiranog filma “Jakov, Mimi i brbljavi psi”.

Dječji festival Tobogan, zamišljen kao aktivne ferije za djecu, ove godine ponudio je više od 50 različitih kreativnih radionica, namijenjenih djeci svih uzrasta. Uz navedene, radionice koje se organiziraju u suradnji s partnerskim ustanovama i organizacijama su: Dječji trg, Radionica animiranog filma, Rock slušaonica, Eci pec!, Slike od soli, Radionica 3D printanja, Poruka u zraku, Park’o’par, Malac muzealac, Budi šašavi znanstvenik, Radionica estetike kinetike, Riba ribi grize rep, Neruševački laboratorij larpanja, Radionica tradicionalnih i “uradi sam” instrumenata, Radionica animiranog filma, Radionica osmišljavanja video igara, Ljeto u mom muzeju, Arheonauti, Strip kao izbor, Ups! Upao sam u priču!, Sastavi svog STEMI robota, Čakavski Tobogan, Reci lutka!, Tvornica zvuka, Preko mora i oceana, Sfingina zagonetka special, Majstorska radionica “A je to”, Radionica teatra objekata, Jučer, danas, sutra, Slovo po slovo – ime, Radionica sinkronizacije, Utrka dronova, Radionica videomapiranja i Knjiška olimpijada.

Foto: Karlo Čargonja