Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Slatko i slano, Vijesti

Dođite nam u goste – obilazak studentskih radionica u sklopu RE:EASA na Delti!

Pozvani ste da u petak 27. srpnja posjetite Dan otvorenih vrata 38. skupa europskih studenata arhitekture EASA na kojem oko 600 studenata arhitekture iz cijele Europe sudjeluje u radu 40 radionica.

Za zainteresirane građane vrata radionica bit će otvorena od 9 do 18 sati, a ulaz u prostor EASA je predviđen na početku Grobničke rive ispred zgrade Exportdrva.

Pored ostalih radionica, studenti će predstaviti radionice „Trash Can“, „Money“ i „Upper Crust“.

Radionica „Trash Can“ je osmišljena s ciljem osvještavanja zajednice o smeću koje stvara. Postavlja pitanje što je smeće i kada se korisne stvari počinju smatrati smećem. Nastoji promijeniti pogled na otpad smatrajući da ga moramo prihvatiti kao dijelom nas. Propituje može li skupljalište otpada postati novi javni prostor te ga stavlja u oblik simbola konzumerizma – parkirno mjesto.
Radionica „Money“ nastoji osmisliti novi monetarni sustav. Predlaže da se svaki sat proveden volontirajući može iskoristiti kao nova valuta. Time odbacuje sustav mjerenja vremena novcem. Alternativni novac će biti isproban unutra EASA-e, ali je koncept namijenjen neprofitnim organizacijama i stvaranju grupne ekonomije.
Radionica „Upper Crust“ bavi se pitanjem ljudi odbačenih iz društva – beskućnika i nezaposlenih. Kroz radionicu tim se ljudima nastoji dati druge društvene uloge – voditelj galerije, dizajner, moderni umjetnik i slično. Cilj radionice je rušenje stereotipa o beskućnicima te im pružiti priliku da postanu dio društva.

EASA je organizirana u sklopu Ljeta u prijestolnici kao dio programskog pravca Slatko i slano projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.