Brod na Kupi čini divlja priroda, rijeka i šuma, a u toj je divljini skriven granični prijelaz. Pogranična zona specifičan je oblik suživota susjeda, u ovom slučaju Broda na Kupi i Petrine, koje dijele administrativne formalnosti poput Schengena ili politički stavovi o migrantskoj krizi.

Inicijativu susjedstva Brod na Kupi vodi jaka i iskusna riječka institucija – Prirodoslovni muzej Rijeka preko svoga izdvojenog stalnog postava u Kaštelu Zrinskih u kojem se program održava tijekom cijele godine. Večeri u Kaštelu dovode u Brod znanstveno-popularna predavanja, izložbe, projekcije filmova. Odrastanje s muzejom zbližava zajednicu i Muzej edukativnim proslavama rođendana.

Mala škola prirodoslovlja namijenjena je učenicima četvrtog razreda osnovne škole, a program Mali kustosi educira osnovnoškolsku djecu o  stalnom postavu Muzeja. Županijski projekt Putovima Frankopana okuplja širu publiku nudeći interpretacijske šetnje i edukativni program. Kao europska dobrosusjedska institucionalna suradnja širi se u Estoniju i estonski Prirodoslovni muzej.