Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Tribine i promocija, Vijesti

Ekonomija i kultura, ruku pod ruku

U svrhu promocije EPK, održano je i predstavljanje / predavanje na Ekonomskom fakultetu u Rijeci studentima marketinga. Iako bi mnogi prvoloptaški pomislili kako kultura i ekonomija ne idu ruku pod ruku, donosimo malo brojki iz susjednog nam Maribora.

„Maribor je u 2012. imao 4,5 milijuna turista, dok se u godinama prije nošenja titule EPK broj posjetitelja nije penjao iznad 700.000. Zabilježeni su i ekonomski učinci projekta: otvoreno je više od 1.000 novih radnih mjesta, u 2012. godini je za oko 7,5 milijuna eura porasla dobit poslovnih subjekata u Mariboru, ali i gradovima partnerima na projektu EPK 2012.“ (Novi list)

Upravo iz ovog primjera vidljivo je kako kultura može biti generator novih poslova i gospodarskog razvoja, a za to je EPK dobar početak. Marketing je jedan od ključnih elemenata za razvoj kulturnog gospodarstva. Praksa prijašnjih gradova prijestolnica kulture, pokazala je kako je za marketing potrebno izdvojiti jednu trećinu ukupnog budžeta da bi cijeli projekt bio uspješan. Dobar program bez dobre promocije ne može garantirati uspjeh. Stoga smo posebno izlaganje pripremili upravo za studente marketinga, buduće stručnjake u svojoj domeni.

Nakon predstavljanja projekta EPK i dosadašnjih marketinških aktivnosti, profesori i studenti Ekonomskog fakulteta izrazili su želju za suradnjom u vidu kreiranja potencijalnih promotivnih strategija, istraživanja tržišta i ostalih djelatnosti  kojima se bave u sklopu nastavnog plana.

Foto: Josip Furčić