Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Furioza, Kuhinja različitosti, Vijesti

Elena Colombi i Dr. Rubinstein – više od “samo” DJ-ica

Elena Colombi i Dr. Rubinstein predvode lineup ovogodišnjeg partija Ciklusa Furioza – programa posvećenog hrabrim ženama u glazbi koje pomiču žanrovske granice i izazivaju uvriježene pristupe elektroničkoj glazbi.

Europska prijestolnica kulture, udruženim snagama s Klubom Crkva, organizira Hartera Revisited party, elektronički glazbeni povratak u Harteru. Na lokaciji bivše riječke Tvornice papira, 24. kolovoza, minutu prije ponoći, publiku očekuje devet DJ nastupa na dva floora. Treći “chill” floor preuzet će Kino Katarina sa svojom selekcijom art filmova.

Dr. Rubinstein i Elena Colombi, headlinerice partyja Hartera Revisited, obje se često opisuje kao “samo” DJ-ice – odnosno rijetke izvođačice na međunarodnoj techno sceni koje ne izdaju vlastite produkcije. Dok je Dr. Rubinstein doista posvećena isključivo DJ nastupima (uz povremeni online mix), Elena Colombi DJ karijeru dobrim dijelom može zahvaliti svojoj cijenjenoj emisiji na NTS Radiju, u koju povremeno ubaci i pokoji vlastiti demo. Na upite o skorom vlastitom izdanju ostaje enigmatična, no zato ne skriva ambicije oko vlastite izdavačke etikete Osàre! Editions koju je pokrenula ove godine, s prvim izdanjem najavljenim za rujan. Iako će etiketa – kao i radijska emisija – biti posvećena u prvom redu hrabroj i često eksperimentalnoj glazbi, kada su u pitanju njeni DJ setovi, Colombi svoj pomalo anarhični pristup glazbenoj selekciji vješto prebacuje u klupski kontekst.

hartera
Lineup

Uglavnom bazirani na technu i electru, DJ setovi Elene Colombi ležerno spajaju najrazličitije žanrove i stilove, od acida i hardcorea preko italo disca i housea pa sve do opskurne synth glazbe. Unatoč eklektičnosti, njeni setovi – kako uživo tako i na radiju – uvijek su koherentni onoliko koliko su začudni. Takva otvorenost u pristupu glazbi možda je povezana s Eleninim putujućim životnim stilom na koji je naviknuta još od djetinjstva; u posljednjih desetak godina, pak, zamijenila je milansku scenu londonskom, bila aktivna na briselskoj i amsterdamskoj sceni, a trenutno turira i nastupa po cijelom svijetu. Colombi zna reći da  ima opsesiju time da joj svaki novi set mora zvučati potpuno različito od prethodnog i fascinantno je što joj to – čak i nakon toliko emisija i live nastupa – uspješno polazi za rukom.

Elena Colombi
Elena Colombi

DJ setovi Dr. Rubinstein možda su nešto žanrovski fokusiraniji, najčešće orijentirani oko techno i acid zvuka, no ono što ih izdvaja iz mase drugih DJ-a/ica nezaustavljiva je pozitivna energija kojom pršti Marina Rubinstein. To je samo jedan od razloga zašto je nedavno dobila priliku da bude predstavljena u Resident Advisorovoj rubrici “Art of DJ-ing”, uglavnom rezerviranoj za ikone poput Derricka Cartera, Paule Temple, Jeffa Millsa ili Jackmastera. I u tom je razgovoru o svom pristupu DJ-anju Dr. Rubinstein vrlo otvoreno stavila naglasak stavlja na ufuravanje u prevladavajuću vibru publike, kluba i cijele večeri. Priznaje da i sama često odlazi na partyje pa vrlo dobro zna kakav je osjećaj biti s druge strane DJ pulta – nešto o čemu poznati DJ-i/ce rijetko govore.

DrRubistein
Dr. Rubinstein

Moglo bi se reći da je upravo njena rejverska pozadina jedan od razloga zašto Marinu prati tako dobra DJ reputacija, kao i jedan od glavnih utjecaja na njen stil DJ-anja. Dr. Rubinstein ima nepogrešiv “osjećaj za filing” i zarazan osmijeh zbog kojeg definitivno iskače na berlinskoj, u crno uvijenoj sceni kojom posljednjih godina dominiraju mračniji techno zvuk i gotovo klinički pristup DJ-anju. Njeni setovi prožeti su pozitivom i nerijetko odišu duhom rejva ´90-ih.

Ono što je također zanimljivo jest da Dr. Rubinstein uvijek objavljuje popise pjesama svojih mikseva, ponekad i osobno odgovarajući na komentare na Soundcloudu. Elena Colombi podjednako je otvorena oko svog procesa selekcije pa bi se moglo reći da obje DJ-ice dijele sklonost demistifikaciji i inkluzivnosti DJ-anja. Takav pristup jedna je od taktika koje mogu pozitivno utjecati na ohrabrivanje publike, posebice mladih žena, da se počnu baviti DJ-anjem. Stoga nimalo ne čudi da upravo Elena Colombi i Dr. Rubinstein predvode lineup ovogodišnjeg partija Ciklusa Furioza – programa posvećenog hrabrim ženama u glazbi koje pomiču žanrovske granice i izazivaju uvriježene pristupe elektroničkoj glazbi. Ostaje još samo vidjeti kojim će nas pravcima provozati Elena Colombi i kakav nam je party ovom prilikom prepisala Dr. Rubinstein.

 

Kino Katarina, koje zauzima chill floor, pokrenuto je kao gerilsko pop-up kino 2016. godine na otoku Sv. Katarina u pulskom zaljevu, a nakon predaje otoka u koncesiju za izgradnju turističkog kompleksa, Kino održava program ljetnih filmskih večeri na otvorenom na obalama Pulskog zaljeva. Specifičnost projekcija Kina Katarina leži u kratkim uvodnim predavanjima te otvorenim diskusijama nakon filma u kojima se potiče rasprava i razmišljanje o temama koje se u prvom redu tiču položaja žena u društvu. Kino je do sad obrađivalo teme koje su se ticale radničkih prava, reproduktivnih prava, ženskog tijela kao poprišta ideoloških sukoba, ali i propasti tekstilne i brodograđevne industrije, problema kućanskog rada, rodne nejednakosti u širem smislu itd.

kino katarina

 

Ulaznice za party mogu se do 23.8. kupiti po cijeni od 60 kuna u pretprodaji u sustavu Eventim ovdje,
a na dan događanja na ulazu – po cijeni od 80 kuna.

Više informacija na stranicama Furioze.