Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

EPK 2020 traži susjedstva

Dio “27 susjedstava” mogu postati svi kvartovi, gradovi, mjesta, sela i otoci diljem PGŽ

img_4738

Krenule su prve aktivnosti u sklopu projekta „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“, a programski pravac koji je dobio čast otvoriti radove na realizaciji najvećeg i najambicioznijeg produkcijskog izazova u povijesti hrvatske kulture jest 27 susjedstava.

Riječ je o jednom od sedam programskih pravaca, odnosno flagshipova Rijeke 2020 – EPK. Kao programski pravac koji je regionalnog karaktera, 27 susjedstava obuhvatit će ne samo Rijeku već i zaleđe, gorje, obalno područje te otoke u Primorsko-goranskoj županiji.

Mapiranje i prijava

Nakon što je tim koordinatora proveo analizu cjelokupne kulturne slike županije, analizirajući proračunska ulaganja u kulturu svake pojedine jedinice lokalne samouprave, aktivnosti na lokalnim civilnim scenama te interese lokalnog stanovništva, što je iskazano u provedenim anketama, objavljen je i Poziv za iskazivanje interesa kandidata na sudjelovanje u 27 susjedstava koji je otvoren od 20. rujna do 30. Studenoga. Poziv se može naći na stranici www.rijeka2020.eu/27s.

Prilika za prijavu otvara se za sve pravne osobe s područja PGŽ-a, odnosno udruge, umjetničke organizacije, ustanove, turističke zajednice, jedinice lokalne samouprave i mjesne odbore, kao i fizičke osobe koje u pojedinim susjedstvima djeluju u obliku neformalnih skupina građana. Članovi lokalnih zajednica svoja će susjedstva sami definirati, bilo da se radi o kvartu, gradu, mjestu, selu ili nekom drugom prostoru koji ima potencijal intenzivne društvene interakcije.

Po objavi Poziva koordinatori će obilaziti gradove, naselja i općine Primorsko-goranske županije kako bi što bolje informirali sve koji su zainteresirani i motivirali ih da budu dio flagshipa. Nakon isteka Poziva, očekuje se da će biti odabrano 27 susjedstava koja će tijekom naredne tri godine predstaviti sebe, svoj rad i svoja međunarodna partnerstva na Festivalima susjedstava koji će se održavati tijekom 2018., 2019. i 2020. godine. Festivali će poslužiti kao platforma za predstavljanje javnosti, ali ujedno i za bolje međusobno upoznavanje te čvršće povezivanje među sudionicima.

Cilj programa

Cilj projekta 27 susjedstava je aktiviranje društvenog kapitala lokalne zajednice kroz jačanje ljudskih potencijala, razvijanje međuljudskih odnosa, organiziranje kulturnih aktivnosti te posljedično povećanje kulturnih sadržaja. Broj 27 je, naravno, znakovit – jedna od polazišnih ideja flagshipa jest da svaka uključena zajednica ostvari suradnju sa po jednom zajednicom iz svake od  27 zemalja članica EU. U sklopu ovog programskog pravca organizirat će se umjetnička događanja, edukacijske aktivnosti, različiti kulturni programi, rekreacija te ostali sadržaji od interesa za lokalnu zajednicu.

Proces će započeti osnivanjem timova koji će biti nositelji društveno-kulturnih inicijativa diljem županije. Voditelji timova koji će se birati temeljem Poziva proći će edukaciju kako bi mogli kvalitetno osmišljavati i provoditi projekte i programe, uključivati članove lokalne zajednice te surađivati sa sličnim zajednicama u inozemstvu. Formirat će se neformalna mreža aktera u kulturi  putem koje će se razmjenjivati kulturni programi, iskustva i informacije, a na sličan način lokalne zajednice bit će povezane i s partnerskim organizacijama iz srodnih susjedstava u inozemstvu, s kojima će surađivati na društveno-kulturnim projektima.

Jedan od ciljeva je, naravno, kroz aktiviranje društvenog kapitala stvoriti zalog za budućnost, odnosno osigurati pretpostavke da novoformirani sustav kulturne i društvene suradnje postane dugoročno samoodrživ. Susjedstva će imati i priliku formirati društveno-kulturne centre s kojima će se moći uključiti u mrežu društveno-kulturnih centara Primorsko-goranske županije.

Održana konferencija za medije

img_1540Na konferenciji za medije održanoj 21. rujna u prostoru lučice na Kantridi govorili su Irena Kregar Šegota, koja obnaša dužnost privremene direktorice Agencije Rijeka 2020. i Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko – goranske županije, a koji je na konferenciji sudjelovao u svojstvu voditelja programske linije 27 susjedstava.

img_4743Irena Kregar Šegota otvorila je konferenciju, osvrnuvši se na razne aktivnosti koje se trenutno provode vezano za Europsku prijestolnicu kulture. Uz postupak izbora direktora koji je trenutno u tijeku, spomenula je i uređivanje prostora RiHuba, ne samo kao sjedišta tvrtke koja provodi EPK već i kao prostora kulturnih aktivnosti, stvaranja novih modela funkcioniranja i susretanja građana. Govoreći o 27 susjedstava pojasnila je neobičnu lokaciju održavanja konferencije: “Susjedstvo je ovakav prostor, ovakav dio grada gdje želimo animirati građane.”

Istaknula je kako je ova programska linija važna zbog suradnje sa Županijom i zbog europske dimenzije programa.

Valerij Jurešić u svom je obraćanju pojasnio kako je neposredan povod današnjem skupu bio Poziv za iskazivanje interesa na sudjelovanje u programskom pravcu 27 susjedstava, koji je izašao na stranici www.rijeka2020.eu/27s. Istaknuo je:

27 susjedstava pretvara se u niz akcija i u praksi će pokazati raskorak onoga što se u javnosti doživljava kao EPK i onoga što zbilja radimo. Mi pokrećemo inkubator kulturne akcije koji će doprinijeti transformiranju kulturnih sredina i aktivnijem angažmanu građana.

Koordinatori izlaze na teren

Od 28. rujna, troje koordinatora obilazit će Primorsko – goransku županiju te održati tridesetak radionica na kojima će predstaviti 27 susjedstava i objasniti zainteresiranima koje im se prilike otvaraju sudjelovanjem te kako uspješno prijaviti svoje susjedstvo. Dunja Matić koordinatorica je za područje Gorskog kotara i zaleđa, Neli Nežić za područje kvarnerskih otoka, a Zoran Krušvar za grad Rijeku i obalno područje. Ciklus edukativnih radionica započet će u Gorskom kotaru, prva će se održati u Fužinama 28. rujna u vijećnici Općine Fužine, Doktora Franje Račkog 19,  druga u Delnicama, 29. rujna u Radničkom domu, Školska 24, a treća u Vrbovskom, 30. rujna, u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića, na adresi I. G. Kovačića 20a. Radionice će se održavati u terminu od 10 do 14 sati, a otvorene su svim zainteresiranima.

Popis svih mjesta u kojima će se održati radionice bit će objavljen na stranicama www.rijeka2020.eu/27s.

[foogallery id=”4810″]