Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Porto Etno, Vijesti

Etno zalogajčići i video recepti ovogodišnjeg Porto Etna

Od 1. do 3. listopada 2020.g. u i oko HKD-a na Sušaku, održat će se još jedan Porto Etno festival, u okviru programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Porto Etno festival od svojih početaka spaja etno glazbu i gastronomiju zemalja čije manjine djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, ali i svu ostalu svjetsku glazbu i gastronomiju s kojom se susrećemo uslijed sve intenzivnijih migracijskih gibanja. Svake godine jedan od najposjećenijih programa festivala je kuhanje i iskušavanje specijaliteta u izvedbi predstavnika manjina, a kako trenutne okolnosti ne dopuštaju takvu organizaciju događanja, posjetitelji su dobili dva nova načina da uživaju u svojoj porciji svijeta na tanjuru – kroz Etno zalogajčiće i video-recepte.

Svijet na tanjuru uz etno zalogajčiće

U četvrtak 1. listopada i petak 2. listopada s početkom u 21 sat, odmah nakon koncerata LADO Electro te Bože Vreće i Porto Etno orkestra u HKD-u, na susjednu terasu hotela Neboder dolaze Etno zalogajčići. Riječ je o gastro-glazbenom događanju na kojem će posjetitelji imati priliku isprobati 4 jela uz piće po izboru, uz glazbenu pratnju grupa Če bo bo, če na na i Veja.

Prvu večer, 1. listopada na meniju su Hrisi Ashta (Jordan), Burek  (Bosna i Hercegovina), Spirala od krumpira i salsa (Mađarska) i Namaz od čvaraka (Češka), uz čašu vina, soka ili mineralne vode te glazbeno putovanje s grupom Če bo bo, če na na.

U petak, 2. listopada priča je slična – etno-zalogajčići su Valjušci s makom (Slovačka), Mini pizze (Italija), Maliđano (Makedonija) i Prženi Bake i Buljol (Trinidad i Tobago) uz piće po izboru i glazbu grupe Veja.

Hranu će spravljati kuhinja hotela Neboder u suradnji i po recepturi predstavnika zemalja manjina.

U slučaju kiše, program na terasi se prebacuje u dvoranu do nje koja povezuje HKD i hotel Neboder.

Cijene ulaznica

Ulaznice za koncert LADO Electro u HKD-u u četvrtak su 70 kn, a 50 kn za gastro-glazbeno iskustvo na terasi hotela Neboder. Dnevnu ulaznicu koja obuhvaća oba događanja moguće je kupiti po cijeni od 100 kn.

Ulaznice za koncert Bože Vreće i Porto Etno orkestra u HKD-u u petak mogu se nabaviti po cijeni od 100 kn, a cijena za uživanje u etno-zalogajčićima iste večeri nakon koncerta je 50 kn. Dnevna ulaznica, koja obuhvaća oba događanja, košta 130 kn.

Moguće je kupiti i festivalsku ulaznicu s kojom se ulazi na sve programe u četvrtak i petak, po cijeni od 200 kn.

Pojedinačne ulaznice, dnevne pakete i festivalske ulaznice moguće je kupiti preko sustava mojekarte.hr na poveznici u nastavku u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije događanja na blagajni HKD-a.

Video recepti za vječnost

Drugi način na koji se što široj publici želi približiti kuhinja predstavnika manjina koje djeluju u Rijeci i PGŽ, dugogodišnjih partnera Porto Etno festivala, je putem video recepata Porto Etno kuhinja. U pripremi je 12 recepata pomoću kojih će publika proputovati Bosnu, Sloveniju, Italiju, Trinidad i Tobago, Indiju, Jordan, Makedoniju…, a recepti će se objavljivati kroz rujan i listopad.

Na YouTube kanalu HKD-a na Sušaku već su dostupna dva recepta – Bošnjačka nacionalna zajednica predstavila se tradicionalnim burekom kroz vrijedne ruke gđe Nafe Delimehić, a Dione Hosang Tomić predstavila je tradicionalni recept Trinidada i Tobaga Prženi Bake i Buljol.