Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Europska prijestolnica kulture i ove godine obilježava Dan europskih susjeda

Slanjem digitalnih razglednica iz svih 27 susjedstava Rijeke – Europske prijestolnice kulture, u petak 29. svibnja obilježit će se Dan europskih susjeda, čime istoimeni kulturni program – 27 susjedstava EPK, nastavlja svoj rad nakon izolacije.

Posebno osmišljenom akcijom “Pozdrav iz…” te zajedničkim slanjem velikog broja razglednica, Europski dan susjeda ove godine dobiva dimenziju stvarnog iskustva izolacije prouzročene COVID-19 krizom. Dok se polako relaksiraju mjere, slanje razglednica prevedeno je u digitalni format tako da će susjedstva slati e-razglednice putem elektroničke pošte, a one će sadržavati poruke o prijateljstvu, novim stečenim iskustvima u zemljama Europske unije i o temama koje su europskim susjedstvima zajedničke.

Pozdravi i poruke prema Europi tako će ponovno otputovati iz susjedstava Kampus, Turnić-Mlaka, Škurinje, Drenova, Pehlin, Lovran, Opatija, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, Matulji, Kastav, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Delnice, Fužine, Mrkopalj, Gomirje, Kuti, Brod na Kupi, Rab, Grad Krk, Malinska, Vrbnik, Grad Cres i Unije.

Susjedstvo Gomirje u Londonu

Razglednice s motivima uspomena s europskih putovanja

I dok je prethodnih godina, na više od 2000 europskih adresa, 27 susjedstava slalo motive kojima su opisivane teme i programska usmjerenja svakog pojedinog susjedstva, ove godine susjedstva EPK šalju svoje uspomene s putovanja i susreta u europskim susjedstvima u kojima su boravili tijekom 2019. godine.

Tako će, primjerice susjedstvo Malinska slati svoje razglednice sjećanja na posjet španjolskom Bilbau gdje su razgovarali o kulturi u sferi turizma i predstavljali program svog susjedstva – “Posoljena kultura”. Susjedstvo Gomirje slat će razglednice s boravka u Londonu gdje su boravili na studijskom putovanju i posjetili britanske partnere Green Wise people s kojima su razmijenili iskustva o razvoju “Forest Schooling” i pedagoškim mjerama smanjivanja broja sati provedenih ispred ekrana.

Susjedstvo Mrkopalj na Cipru

Tim susjedstva Mrkopalj prisjetit će se svog boravka u Nikoziji na Cipru i razgovora o geo-političkoj situaciji na Cipru, razdijeljenosti otoka te predstavljanju mrkopaljske Škole mira kao jedinstvenog programa koji je obilježio Mrkopalj kroz 90-te godine 20. stoljeća.

Susjedstvo Lovran u Kinvari, Irska

Stvorena prijateljstva s europskim susjedima dobivaju lica kulturnih suradnji, a slanjem razglednica 27 susjedstava Rijeke – Europske prijestolnice kulture, svi se susjedi pridružuju velikoj proslavi solidarnosti i razumjevanja različitih kultura Europe.