Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Finska operna diva Karita Matilla u Rijeci

Finska operna diva s najpoznatijih svjetskih pozornica Karita Mattila, uz počasnog gosta dirigenta, maestra Villea Matvejeffa i Riječki simfonijski orkestar, nastupit će na sceni “Zajca” 18. rujna s početkom u 20 sati.

 

Publika u Rijeci imat će priliku doživjeti koncert jedne od najtraženijih dramskih sopranistica na svijetu!

Finska sopranistica Karita Mattila, uz finskog dirigenta Villea Matvejeffa, na scenu riječkog Kazališta donosi neke od svojih omiljenih uloga koje je izvodila u Scali, Metropolitanu i Royal Opera Houseu tijekom karijere koja traje već više od tri desetljeća. Na programu su djela Puccinija, Dvořáka, Wagnera i naravno – Sibeliusa.

Ova finska sopranistica redovito nastupa diljem Europe s najznačajnijim orkestrima i na najpoznatijim pozornicama, a iza sebe ima i bogatu diskografsku zbirku. Dobitnica je brojnih nagrada, među ostalima dviju nagrada Grammy za najbolju opernu snimku, nagrade Glazbenik godine koju dodjeljuje časopis Musical America te godišnje glazbene nagrade prestižne organizacije Royal Philharmonic Society.

Gala koncert je organiziran u sklopu projekta EPK – Rijeka 2020, a riječka Opera ovim događajem još jednom postaje dio svjetske operne scene.

Svjetska operna diva, finska sopranistica Karita Mattila, na današnjoj konferenciji za novinare u Design hotelu „Navis“, svoj je skorašnji riječki gala koncert nazvala životnim darom koji je za nju, unatoč dugoj i bogatoj karijeri, čak višestruko poseban: riječ je o njenom prvom nastupu u Hrvatskoj, divnoj zemlji u koju se, kako je već ranije čula, lako zaljubiti ; potom riječ je i o zajedničkom koncertnom debiju nje i maestra Matvejeffa, njenog dugogodišnjeg suradnika i prijatelja, uz simfonijski orkestar, a i koncertni program je poseban. Naime, iako sastavljen od njenih omiljenih arija, prvi će ih put izvesti u istoj večeri. A usto je otkrila i dva mota kojima se uvijek vodi, pa tako i ovom prigodom: “Daj sve od sebe“ te “Sve ili ništa“.

Konferenciju za novinare otvorio je intendant Marin Blažević svojim uspomenama s prvih nastupa Karite Mattile kojima je svjedočio. Prvi put bilo je to u newyorškom Metropolitanu kada je zbog ovacija kojima je popraćeno njeno prvo pojavljivanje na sceni u operi Leoša Janáčeka “Slučaj Makropulos” shvatio kako je svjedokom iznimnog opernog događaja, a izvedba Karite Mattile u ulozi Emilie Marty potom ga je uvjerila da je gledao i slušao opernu umjetnicu koja je već tada bila – legenda. Drugom pak zgodom, u Kraljevskoj opernoj kući u Londonu, gledao je Bergova “Wozzecka” u kojem je Karita Mattila nastupila u glavnoj ženskoj ulozi Marie. To kako je ona ne samo pjevački nego i glumački donijela iznimno zahtjevnu ulogu navelo ga je na pomisao da su takvo gledateljsko iskustvo morali proživjeti oni koji su svojedobno imali priliku uživo gledati i slušati Mariu Callas. Da ta usporedba nije nimalo ishitrena moći će uvidjeti svi koji se u petak okupe u riječkome Kazalštu i prisustvuju izvedbi doista jedinstvene operne umjetnice, Karite Mattile.

A posebnom je čini i nesvakidašnja širina njenog repertoara zbog koje će u Rijeci izvesti arije iz opera Puccinija, Dvořaka i Wagnera, a na programu će se naći i skladatelj njezine rodne Finske, Jean Sibelius čija djela redovito uvrštava na svoj repertoar, jednako kao i maestro Ville Matvejeff. On je ovaj koncert nazvao velikim glazbenim putovanjem od Sibeliusa do Wagnera te krunom svoje dugogodišnje suradnje s riječkom Operom i Riječkim simfonijskim orkestrom. Naglasio je kako dijeli iste osjećaje kao i Karita Mattila te da koncert u ovom bizarnom nesigurnom vremenu doživljava kao dar, a vjeruje da će koncert biti i poseban dar za riječku publiku. Bit će to njihov prvi nastup uz poštivanje mjera ograničenja i posve nova situacija u kojoj, kako je rekao mestro Matvejeff, ipak pokušavaju pronaći i nešto dobro i inspirativno odnosno otvoriti se novim idejama zajedničkog muziciranja.

Direktorica projekta EPK-Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota naglasila je kako je riječ o događaju koji ćemo zasigurno pamtiti kao jedan od onih koji su obilježili riječku 2020. te zahvalila maestru Matvejeffu što unatoč pandemiji nije odustao od projekta te time Riječane učinio privilegiranima na europskoj razini.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je pak kako svaka europska prijestolnica kulture teži europskoj razini, a kako je naša koncertom Karite Mattile dobila i svjetsku dimenziju.

Program

Jean Sibelius: Pohjolan tytär, op. 49 (Pohjolina kći) – Riječki simfonijski orkestar
Jean Sibelius: Flickan kom ifran sin älsklings möte / Mädchen kam vom Stelldichein, op. 37, br. 5 (Djevojka se vratila s ljubavnog susreta) – Karita Mattila
Antonín Dvořák: Rusalka, Uvertira – Riječki simfonijski orkestar
Antonín Dvořák: Rusalka, Měsíčku na nebi hlubokém (Himna mjesecu), arija Rusalke – Karita Mattila
Giacomo Puccini: Manon LescautIntermezzo – Riječki simfonijski orkestar
Giacomo Puccini: Manon LescautSola, perduta, abbandonata (Sama, izgubljena, napuštena), arija Manon Lescaut – Karita Mattila

* * *

Richard Wagner: Tannhäuser, Uvertira – Riječki simfonijski orkestar
Richard Wagner: Tannhäuser, Dich, teure Halle (Tebi, draga dvorano), arija Elizabete – Karita Mattila
Richard Wagner: Tristan i IzoldaPreludij – Riječki simfonijski orkestar
Richard Wagner: Tristan i IzoldaLiebestod: Mild und leise (Ljubavna smrt: Nježno i tiho), arija Izolde – Karita Mattila

hnk-zajc.hr