Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Porto Etno, Vijesti

Folklornim programom u HKD-u završio ovogodišnji Porto Etno festival

Bogatim folklornim programom u kojem je nastupio dio zajednica nacionalnih manjina koje žive i djeluju u Rijeci, u subotu 3. listopada 2020.g. završio je četvrti Porto Etno festival, koji se održava u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Unatoč tome što je s trga ispred Građevinske škole zbog lošeg vremena preseljen u Hrvatski kulturni dom na Sušaku, program nije izgubio na čari. Dapače, brojna je publika aplauzima nagrađivala folkloraše, koji se svojim pjesmama i plesovima već tradicionalno Riječanima i svim zainteresiranim gostima ponosno predstavljaju.

Velike aplauze ove su godine zaslužili: Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ, Matica Slovačka Rijeka, Bošnjačka nacionalna zajednica, Češka Beseda Rijeka, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Društvo Rusina i Ukrajinaca  „Kaljina“, Zajednica Srba Rijeka, Kulturno umjetničko društvo “SEVDAH“ Rijeka, Zajednica Talijana Rijeka i Opatija i Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“.

Nakon završetka folklornog programa, okupljeni su večer završili također u dobrom raspoloženju, u atriju HKD-a, gdje ih je zabavljao sjajan DJ-duo Hormonika Balkanika iz Rijeke.

Podsjetimo, okosnicu Porto Etno festivala, na kojem su ove godine nastupili i LADO Electro, Božo Vrećo, Porto Etno orkestar, Če na na, če bo bo i Veja te na kojem su se mogli kušati raznovrsni etno-zalogajčići, predstavljaju etno glazba i gastronomija zemalja čije manjine djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

Također, nađe se tu i ostala svjetska glazba i gastronomija, uslijed sve intenzivnijih migracijskih gibanja. Porto etno uzima najbolje od kulture i prirode i pretvara to u začin kojim daje novi okus Rijeci, čime stvara nove prostore za međusobna druženja, solidarnost i toleranciju.

Porto Etno organizirao je HKD na Sušaku pod čijom će se paskom održati i dogodine. Voditelj glazbenog programa je glazbenik multiinstrumentalist Zoran Majstorović, gastro-partneri su Jadran hoteli – Hotel Neboder i KuHarmonija, a u programu su sudjelovali: Expats Rijeka: Jordan, Trinidad i Tobago, Madagaskar, Indija, Filipini i Sjedinjene Američke Države, Udruga mladih Roma Rijeka Romska budućnost, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta – Pododbor Rijeka, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca Rušnjak PGŽ, Ruski dom – Udruga ruske nacionalne manjine u PGŽ-u, Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Albanaca PGŽ, Zajednica Albanaca otoka Krka, Makedonsko kulturno društvo Ilinden, Zajednica Talijana Rijeka, Češka Beseda Rijeka, Slovenski dom – KPD Bazovica, Udruga zajednica naroda Bosne i Hercegovine, Bošnjačka nacionalna zajednica, Kulturno umjetničko društvo SEVDAH, Društvo Rusina i Ukrajinaca Kaljina Rijeka.