Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2

U sklopu Tobogana mali su istraživači zasukali rukave, iskoristili friške namirnice s Riječke place i pripremili gozbu.

Dok jurimo niz drugi Tobogan bitno je da ne zaboravimo zdravo se hraniti, stoga su ove godine Rijeka 2020, Prirodoslovni muzej i Kreativni kolektiv Kombinat osmislili program u kojem su najmlađi sugrađani pripremali ukusne obroke.

Nema boljeg mjesta za sastanak s budućim kuharima od Riječke place i ribarnice, jer znamo da je obilazak „trbuha grada“ nešto što valja usvojiti od malih nogu. Nakon što smo zaintrigirali male kuhare, svi skupa smo došli u prostorije KuHarmonije, doista harmoničnog mjesta gdje se podučava kuhanje. Grupicu od 16 kuhara i kuharica tete iz Art mašine i Kombinata podijelile su u dvije grupe – jedna grupa će pripremati hranu, a druga će osmisliti dekoraciju. Kada i jedni i drugi budu gotovi, zamijenit će pozicije tako da svi rade sve.

I tako je i bilo. Dok je grupa u kuhinji sjeckala voće i pomoću kalupa izrađivala svakojake oblike od lubenica i dinja, zatim sve to posipala čokoladom i zlatnim mrvicama, druga je grupa radila raketa-štapiće na kojima će to voće stajati. Budući da je podjednako važno jesti i voće i povrće, polaznici su pripremili i ljetnu salatu sa sezonskim povrćem – krastavcima, rajčicom, paprikom, mrkvom. U salati se nije našla kapula, jer je opće poznato da djeca ne jedu nešto tako strašno od čega idu suze na oči.

Znamo da je za potpuni gurmanski ugođaj potrebna i dekoracija stola. Posebno za ovu priliku, polaznici su s tetama iz Art mašne radili papirnate stolnjake – jedan je stolnjak ponio ime „Picasso“, a drugi je bio nešto konvencionalniji, nazvan „Kuhanje“.

Nakon dva sata sjeckanja, guljenja, ljepljivih ruku, bojanja, crtanja i dekoriranja, na red je došlo i posluživanje. Gosti ovog veselog domjenka bili su mame, tate, braća, sestre, none, nonići, tete… Na jedan su dan zamijenili uloge, pa su mali nahranili stare.