Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dječja kuća, Vijesti

Video vodstvo izložbom “51000 Balthazargrad” od srijede na Youtube kanalu Rijeka 2020

U srijedu, 28. travnja 2021.g. u 12.00 sati, u sklopu završnice programa Europske prijestolnice kulture, na YouTube kanalu Rijeke 2020 bit će objavljeno video vodstvo izložbom “51000 Balthazargrad”, koja je od listopada 2020. pa do veljače 2021. godine bila postavljena u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i koju je u tom periodu razgledalo više od 12 tisuća posjetitelja. 

Izložba “51000 Balthazargrad” na atraktivan je, zabavan i interaktivan način ispričala priču o nastanku animiranog genija profesora Balthazara, o mnogim slojevima koji se otkrivaju gledajući njegove dogodovštine, o međunarodnom uspjehu, priznanjima i utjecaju ovog animiranog serijala u kontekstu vremena u kojem živimo.

RIJEKA 2020 odlučila je ovjekovječiti postav izložbe u formi edukativnog video vodstva izložbom, kojim vode djeca, uz glas naratora Damira Orlića. Video vodstvo prilagođeno je tako djeci, ali i odraslima, i vodi gledatelje fizičkim postavom izložbe, kroz prostorije More, Rijeka, Grad i Svemir.

Video je nastao u produkciji riječkog studija Filmerija, dok je za ton videa korišteno audio vodstvo nastalo u produkciji MMSU Rijeka i Radija Roža koje je pak korišteno u trenutku kada zbog epidemiološke situacije nije postojala mogućnost održavanja vodstava u samom prostoru MMSU-a.

Kustos izložbe bio je Željko Luketić, a autorstvo dizajna postava i vizualnog identiteta izložbe potpisuje studio Brigada iz Zagreba. Arhivska građa korištena za izložbu u vlasništvu je Zagreb filma. 

Podsjetimo, naziv i sadržaj izložbe „51000 Balthazargrad“ inspiriran je činjenicom da je upravo Rijeka svojim izgledom i atmosferom poslužila scenografu Zlatku Boureku kao inspiracija za crtanje Balthazargrada u kojem dobri profesor živi i smišlja svoje izume rješavajući tako probleme svojih sugrađana. Riječ je o najvećoj izložbi posvećenoj animiranom geniju Profesoru Balthazaru ikada, koja je organizirana u produkciji programa Dječja kuća Rijeke 2020, čije se vrijednosti poput nenasilja, solidarnosti, participacije, neobičnosti i kreativnog pristupa pri rješavanju problema podudaraju s vrijednostima koje proizlaze iz slavnog animiranog serijala te Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, uz podršku i suradnju brojnih partnera i prijatelja, od kojih valja istaknuti Zagreb film koji je ustupio svu arhivsku građu za potrebe izložbe.