Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Kuhinja različitosti, Porto Etno, Vijesti

“Gomirje harmonika mundijal” uz besplatan prijevoz iz Rijeke

Uigravanje i zagrijavanje za ovogodišnji Porto Etno festival, očekuje nas ovog kolovoza, uz jedinstveni glazbeni spoj autohtonog i suvremenog, na čak tri lokacije, koje su dio 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, čija je zadaća, ukratko, razvijanje dobrih međuljudskih odnosa i stvaranje atmosfere uživanja u različitosti.

Ulaz je na sva događanja – slobodan.

Prvo događanje odvija se u susjedstvu Gomirje Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, gdje će se u petak 16. i u subotu 17. kolovoza 2019.g. održati dvodnevni pilot program tj. festival u nastajanju “Gomirje harmonika mundial”, koji se organizira u suradnji s udrugom “Gomirje u srcu 1599”.

Prvog dana festivala, u petak 16. kolovoza u 18 sati u predivnom dvorištu Manastira i crkve Sv. Jovana Preteče, najzapadnijeg pravoslavnog Manastira u Europi, očekuje nas međunarodno priznati i višestruko nagrađivani harmonikaš Ante Mamula koji će izvesti „Recital za harmoniku“.

Program se nastavlja u subotu, 17. kolovoza u Domu kulture u Gomirju gdje će se od 15 do 18 sati održati majstorska radionica harmonike pod vodstvom istaknutog soliste, edukatora i skladatelja Aleksandera Ipaveca. Također u subotu 17. kolovoza u Domu kulture u Gomirju od 20 sati, Ipavec će nastupiti sa sudionicima majstorske radionice te već poznatim Porto Etno orkestrom, osnovanim upravo u sklopu Porto Etno festivala Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Čine ga glazbenici Rijeke, Istre i Kvarnera čija su imena (i glazba) u uhu čak i površnim poznavateljima etno i jazz glazbe. Oni su Zoran Majstorović (arapska lutnja, saz, mandolina, ukulele, električna gitara, voditelj orkestra), Branimir Gazdik (bubnjevi), Bojan Skočilić (kontrabas, električna bas gitara), Dorian Cuculić (klavir, klavijature), Zvonimir Radišić (električna i akustična gitara), Robert Mikuljan (truba, krilnica) i Luka Vrbanec (alt saksofon, tenor saksofon).

 

Povodom događanja u Gomirju Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture organizira i besplatan prijevoz autobusom iz Rijeke u Gomirje i natrag, prema sljedećem rasporedu:

      • u petak, 16. kolovoza u 16:30 sati polazak s riječkog autobusnog kolodvora Žabica za Gomirje / povratak iz Gomirja prema Žabici oko 21:00h;
      • u subotu, 17. kolovoza u 18:30 sati polazak s riječkog autobusnog kolodvora Žabica za Gomirje / povratak iz Gomirja prema Žabici oko 23:00h.

Broj mjesta je ograničen, a prijave se zaprimaju do petka, 16. kolovoza 2019.g. u 12 sati na e-mail adresu: dunja.matic-bencic@rijeka2020.eu.

 

Zagrijavanje za ovogodišnji Porto Etno festival nastavit će se u susjedstvu Čavle Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture u petak 23. kolovoza 2019.g. od 20,30 sati, kada nas Trgu hrvatskih branitelja očekuje Zvončarska simfonija Karlovačkih bubnjara i Grobničkih dondolaša te u susjedstvu Vrbnik u subotu 24. kolovoza 2019.g. od 21 sat uz Vrbenske sopce, eko-etno muziciranje na glazbalima izrađenim od recikliranih materijala, electro rock fusion band Marka Želea te zbor Vrbenskih Kanturica.

harmonika

 

Tri događanja koja čine pretprogram Porto Etno festivala, spoj su programskih pravaca “Kuhinja različitosti” i 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

„Kuhinja različitosti” posvećena je migracijama i manjinama, neobičnim spojevima glazbe, kulinarstva, umjetnosti i aktivizma. Otvorena je za razmjenu ideja, navika i predrasuda, a tematski je usredotočena i na manjine te uključuje i slavi razne manjinske kulture i supkulture: nacionalne, etničke, religijske, rodne, manjine prema tjelesnoj ili mentalnoj različitosti, starosti ili životnom stilu. U „Kuhinji različitosti” ima mjesta za sve. „Kuhinjom različitosti” stvaramo mjesta za sve.

Programski pravac „27 susjedstava” okuplja susjedstva diljem Primorsko-goranske županije i svako od njih povezuje s jednim susjedstvom iz jedne od zemalja članica Europske unije. Programski pravac „27 susjedstava” spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. To su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Broda na Kupi i Gornji Kuti. Naši susjedi ostvaruju međunarodne suradnje s 27 europskih susjedstava. Ovaj programski pravac pruža mnoge mogućnosti za praksu razmjene koja se proteže diljem Europe, pri čemu se stvaraju neformalne mreže kulturnih aktivnosti, koje će se nastaviti i nakon 2020. godine.