Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Hibridni program festivala Hay projektom Europa28 propituje budućnost Europe

Festival Hay objavio je svoj ambiciozni program online događanja i događanja uživo u sklopu projekta Hay Festival Europa28, 6. – 9. listopada, tijekom kojeg će 28 istaknutih spisateljica, novinarki, umjetnica, znanstvenica i poduzetnica – po jedna iz svake zemlje Europske unije i jedna iz Ujedinjenog Kraljevstva – promišljati vlastite vizije budućnosti i o njima raspravljati.

U partnerstvu s Festivalom europske kratke priče i Sveučilištem u Rijeci, festival Hay Europa28 organizirat će panel-rasprave, čitanja, filmske projekcije i izvedbe u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine, i Zagrebu te online na stranici hayfestival.org/europa28, a raspravljat će se o pitanjima glavna od migracije i širenja nacionalizma do europskog odgovora na pandemiju COVID-19 i toga što znači biti “Europljanin“.

Prikazivanjem klasika festivala Hay prisjetit ćemo se trenutaka iz arhive festivala, kao što su susreti sa spisateljicama Zadie Smith i Leïlom Slimani te dobitnicom Nobelove nagrade Olgom Tokarzuck, a s nama će uživo razgovarati jedna od najistaknutijih pobornica projekta, britansko-turska spisateljica Elif Shafak.

Osim programa namijenjenog široj javnosti, radionice i susreti održavat će se na riječkom sveučilištu te u knjižnicama, a mladež diljem Europe pozivamo da nam se pridruže u sklopu mreže EUNIC i s nama podijele vlastitu viziju budućnosti.

Saznati više te pronaći cjelokupan program i prijavnicu za sudjelovanje možete na hayfestival.org/europa28.

Cilj je festivala Hay Europa28 stvoriti prostor izvan tradicionalnih europskih središta moći u kojem je moguće razmjenjivati i detaljnije razraditi ideje o budućnosti Europe te tako staviti naglasak na ženske glasove. Projekt je započeo ranije ove godine objavom antologije Europa28: Žene o budućnosti Europe u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj i Hrvatskoj, koja je ujedno i polazište za nadolazeće susrete. 

Cristina Fuentes, direktorica festivala Hay:

U vremenu kada se cijeli svijet suočava s novim izazovima, s ponosom predstavljamo festival Hay Europa28, besplatnu platformu za promišljanje i interakciju s idejama sutrašnjice. Cilj je projekta prikupiti znanja najistaknutijih stručnjaka te posebno istaknuti doprinos žena koji je u ovim područjima nedovoljno zastupljen i dosljedno se umanjuje. Pridružite nam se uživo i online.

Roman Simić, umjetnički direktor Festivala europske kratke priče:

Ako je u 19 godina Festivala europske kratke priče postojala godina u kojoj smo toliko trebali vizije budućnosti, onda je to ova. Na brojne načine 2020. mijenjala je i projekt Europa 28, na kojemu u Rijeci – europskoj prijestolnici kulture – imamo zadovoljstvo surađivati s Hay festivalom. Propitivanje i potraga koja se isprva ticala prvenstveno kontinenta na kojemu živimo, počela je zahvaćati šire, postavljati pitanja i davati odgovore koji nam trebaju globalno. Nužnost promjene i mudrost određivanja smjera, iznalaženje načina i prilagodba novim uvjetima u kojima živimo, odrastamo, radimo i stvaramo, potreba za razumijevanjem i prihvaćanjem različitosti, sućut… – sve to odjekuje u riječima i djelima pisaca koji će u listopadu gostovati na pozornicama Rijeke i Zagreba, bilo da na pozornicu dolaze osobno ili se javljaju iz svojih dalekih domova. Zahvaljujući njima, siguran sam da će suradnja Haya i FEKP-a u Hrvatskoj ponuditi nove vizije, modele i mogućnosti blizine.

Irena Kregar Šegota, direktorica Rijeke 2020:

Izuzetno smo ponosni što su Hay festival i Festival europske kratke priče dio programa Europske prijestolnice kulture u Rijeci. Ako itko, onda spisateljice i pisci utjelovljuju dragocjenu mogućnost zamišljaja budućnosti, svijeta u kakvom bismo mogli ili željeli živjeti. Ova je 2020. godina pokazala koliko nam je krhka stvarnost i koliko mnogo znači imati povjerenja u energiju ljudi, umjetnika, organizatora. Zbog tog povjerenja, optimizma i neodustajanja događa se i ovaj festival koji nam nudi mnogo više od književnosti. Nudi nam vizije budućnosti koje možemo graditi, pred kojima možemo i strepiti, koje nam razbuđuju maštu i čine nas živima. Vjerujem da će i nakon online programa i nakon nastupa umjetnica i umjetnika publika biti bogatija za mnoga iskustva.

Uvodni film kojim su sažeto prikazani projekt te rasprave koje će se održavati u sklopu programa sada je dostupan online:

DETALJAN PROGRAM

Četiri susreta uživo otvorit će predstavljanje antologije Europa28 u Zagrebu i Rijeci 6. – 9. listopada, uz razgovore i čitanja u društvu bosansko-hercegovačke pjesnikinje Asje Bakić; irske glumice Lise Dwan; slovenske filozofkinje Renate Salecl; češke redateljice, aktivistice i novinarke Apolene Rychlikove; švedske spisateljice Karoline Ramqvist; finske dramske spisateljice Saare Turunen te danske autorice i aktivistice Janne Teller.

Panel-rasprave koje će se prenositi uživo bavit će se, iz višestrukih perspektiva, nekim od najvećih izazova i prilika s kojima se Europa suočava: talijanska znanstvena spisateljica i voditeljica Silvia Bencivelli, britanska društvena aktivistica i spisateljica Hilary Cottam i njemačka informacijska stručnjakinja Yvonne Hofstetter razmatraju potencijal tehnoloških inovacija; latvijska esejistica Nora Ikstena, grčka aktivistica Sofia Kouvelaki i malteška novinarka Caroline Muscat bave se jačanjem nacionalizma; belgijska spisateljica i novinarka Annelies Beck, estonska kratkopričašica Maarja Kangro i litvanska poduzetnica Žydrūnė Vitaitė bave se europskim političkim ozračjem; španjolska povjesničarka Edurne Portela, nizozemska antropologinja afro-surinamskog podrijetla Gloria Wekker i austrijska dramska spisateljica Julya Rabinowich raspravljaju o slojevima europskog nacionalizma; a mađarska autorica Zsófia Bán i poljska redateljica Bronka Nowicka razgovaraju s hrvatskom spisateljicom i pjesnikinjom Željkom Horvat Čeč o tome kako su migranti izmijenili tijek europske povijesti.

Na predavanjima koja će se održati u sklopu festivala Hay Europa28, neki će se od sudionika detaljnije baviti svojim idejama u društvu luksemburške umjetnice Carine Krecké, portugalske autorice Ane Pessoe, armensko-ciparske pjesnikinje i kratkopričašice Nore Nadjarian i slovačke redateljice i glumice Tereza Nvotove. Također, jedna od najvećih pobornica projekta, tursko-britanska spisateljica Elif Shafak, komentirat će svoje djelo koje je ušlo u uži izbor za nagradu Booker, 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu, te će se osvrnuti na ulogu pisaca u vrijeme globalne krize.

Novi će se dokumentarni film češke filmašice Apolene Rychlíkove The Limits of Work (Granice rada), koji istražuje uvjete rada najgore plaćenih poslova u Češkoj, prikazivati online.

Klasici festivala Hay dio su programa za vrijeme kojeg ćemo se prisjetiti nezaboravnih trenutaka s različitih izdanja festivala Hay u društvu izvanrednih gostiju s međunarodne scene: francuska spisateljica Leïla Slimani razgovara s odvjetnikom za ljudska prava Philippeom Sandsom o svojim uspješnicama Uspavanka i Adèle; dobitnica Nobelove nagrade Olga Tokarczuk, poljska spisateljica, esejistica, dramska spisateljica, pjesnikinja i psihologija razmatra svoje remek-djelo Bjeguni; a britanska spisateljica Zadie Smith govori o zbirci eseja Feel Free [Nemoj se ustručavati], u kojoj autobiografske elemente spaja s tumačenjem suvremene kulture.

FESTIVAL HAY EUROPA28: ŽENE O BUDUĆNOSTI EUROPE

CJELOVITI POPIS SUDIONICA:

Asja Bakić – pjesnikinja, spisateljica i prevoditeljica (Hrvatska)

Zsófia Bán – spisateljica, kritičarka i znanstvenica (Mađarska)

Annelies Beck – spisateljica i novinarka (Belgija)

Silvia Bencivelli – znanstvena novinarka (Italija)

Hilary Cottam – poduzetnica i aktivistica (Ujedinjeno Kraljevstvo)

Lisa Dwan – performerica i redateljica (Irska)

Yvonne Hofstetter – odvjetnica i esejistica (Njemačka)

Nora Ikstena – esejistica (Latvija)

Maarja Kangro – pjesnikinja i prevoditeljica (Estonija)

Kapka Kassabova – pjesnikinja i spisateljica (Bugarska/ Ujedinjeno Kraljevstvo)

Sofia Kouvelaki – aktivistica (Grčka)

Carine Krecke – umjetnica (Luksemburg)

Caroline Muscat – novinarka (Malta)

Nora Nadjarian – pjesnikinja i spisateljica (Cipar)

Ioana Nicolaie – autorica (Rumunjska)

Bronka Nowicka – redateljica, scenaristica i pjesnikinja (Poljska)

Tereza Nvotová – redateljica i glumica (Slovačka)

Anna Pessoa – autorica (Portugal)

Edurne Portela – autorica (Španjolska)

Julya Rabinowich – spisateljica i slikarica (Austrija)

Karolina Ramqvist – spisateljica (Švedska)

Apolena Rychlíková – filmašica i novinarka (Češka)

Renata Salecl – filozofkinja i sociologinja (Slovenija)

Leïla Slimani – autorica (Francuska)

Janne Teller – autorica i aktivistica (Danska)

Saara Turunen – dramska spisateljica, redateljica i autorica (Finska)

Žydrūnė Vitaitė – poduzetnica i ekonomistica (Litva)

Gloria Wekker – antropologinja (Nizozemska)

Detaljne biografije pronađite na poveznici hayfestival.org/europa28.

 

Ovaj projekt sufinanciran je programom Europske unije Kreativna Europa i Wom@rts, čiji je cilj poticati jednaku prisutnost žena kao aktivnih sudionika na umjetničkoj sceni te organizirati brojne kulturne aktivnosti u raznim europskim gradovima u razdoblju do 2020. godine.