Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kulturna diplomacija, Učionica, Vijesti

I hrvatski gradovi kandidati za EPK titulu 2020 surađivat će s Rijekom

U Rijeci je u petak, 24. studenog, u sklopu konferencije o sudioničkom upravljanju, održan sastanak svih hrvatskih gradova koji su bili kandidati za Europsku prijestolnicu kulture 2020, a na kojem su dogovorena moguća područja suradnje na projektu Rijeka 2020 – EPK.

Ovaj je dogovor od velikog značaja za Rijeku ali i Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pulu, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb. Za navedene gradove iz razloga što su za vrijeme priprema svojih kandidatura i prijavnih knjiga uložili brojne financijske i kreativne resurse, te izradili nove kulturne strategije pa je zaključeno da je te resurse potrebno i iskoristiti.

Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeke 2020, u obraćanju novinarima nakon sastanka podsjetila je na činjenicu da je Europska prijestolnica kulture projekt s jakom europskom dimenzijom od nacionalnog a ne samo lokalnog značaja, te da će Hrvatska 2020., osim što će imati Europsku prijestolnicu kulture, ujedno predsjedati i Europskom unijom što je velika prilika za kulturnu promociju cijele zemlje na europskoj razini.

„Ovaj sastanak bio je uistinu važan i prvi je takav sastanak nakon proglašenja Rijeke Europskom prijestolnicom kulture.

Razgovaralo se ne samo o programu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture nego i o drugim značajnim pitanjima u području kulturnih politika.

Rijeka je predložila nekoliko konkretnih područja u kojima se može uspostaviti suradnja. Prije svega, u obrazovnom programu „Učionica“ te u programu međunarodnih konferencija i skupova „Diplomacija“ s ciljem jačanja kapaciteta kulturnog i kreativnog sektora u našim gradovima te povezivanja s međunarodnom, primarno europskom kulturnom scenom“, kazala je Irena Kregar Šegota.

Naime, u okviru projekta EPK, Rijeka provodi opsežan program učenja za kulturni i kreativni sektor, dio kojeg je i konferencija o sudioničkom upravljanju u organizaciji Zaklade „Kultura nova“ koja se upravo održava i čiji je EPK partner.

Istaknula je i da se s gradovima razgovaralo o podršci u komunikaciji projekta, prije svega u smislu razvoja publike, te o programskoj suradnji.

„Već i za vrijeme kandidature, a pogotovo sada, razvijena je suradnja s brojnim ustanovama, umjetničkim organizacijama, udrugama, tvrtkama i/ili pojedincima iz gradova partnera koji sudjeluju u programu Rijeka 2020 i tako promoviraju svoju lokalnu kulturnu scenu, i ona će se i dalje razvijati.

Programska suradnja može ići i u smjeru realizacije nekih od programa koji su bili predloženi u knjigama prijave drugih gradova, onima koji su značajni za njihovu sredinu, uz mogućnost prezentacije u okviru programa Rijeka 2020.

Također smo predložili i mogućnost zajedničkih, koprodukcijskih programa koji bi svoje premijere imale u Rijeci a zatim i u drugim hrvatskim gradovima“, kazala je Irena Kregar Šegota te naglasila da je ovaj projekt i titula velika prilika za Razvoj Rijeke, Primorsko-goranske županije ali i za ukupni razvoj kulture u Hrvatskoj.