Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Učionica, Vijesti

IETM – sastanak međunarodne mreže za izvedbene umjetnosti

IETM jedna od najvećih međunarodnih mreža za izvedbene umjetnosti, s oko 450 članova iz više od 50 zemalja, svoj jesenski plenarni sastanak ove godine održava u Rijeci (Hrvatska), od 24. do 27. listopada 2019.g. Sastanak će okupiti više od 400 profesionalnih umjetnika iz cijelog svijeta, a sve u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Rijeka se time ponosno pridružuje gradovima poput Berlina, Sofije, Budimpešte, Berlina, Glasgowa, Krakova i Kopenhagena, koji su ugostili IETM, čiji su trajni ciljevi međunarodne koprodukcije, suradnički projekti i procesi, mobilnost umjetnika i razmjena profesionalnih znanja.

Središnja tema plenarnog sastanka IETM-a u Rijeci je publika i uključivanje zajednica, s ciljem da se potakne novo razumijevanje razvoja publike te da se prodube postojeći koncepti povezani s razvojem publike. Sudionici sastanka, koji predstavljaju različite zemlje i različitih su profesija, razmišljat će o aktivnom uključivanju zajednice u stvaranje i realizaciju kulturnih i umjetničkih programa.

O tim će temama u Rijeci govoriti razni stručnjaci, između ostalih Andrej Mirčev, Igor Stokfiszewski, Jenny Wilson, Simón Hanukai, Goran Tomka, Luca Ricci, Darko Lukić,  Rarita Zbranca, Zvonimir Dobrović, Natalia Skoczylas, Goran Sergej Pristaš i mnogi drugi.  Također, kroz program IETM-a, odnosno predavanja i posebne umjetničke šetnje, bit će predstavljen i program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Skup je ujedno i izvanredna prigoda za predstavljanje domaće izvedbene scene nekima od najvažnijih međunarodnih promotora, producenata, koproducenata i ravnatelja festivala.

IETM u Rijeci održat će se na više lokacija: u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u RiHubu, u Udruzi Delta 5 te u Filodramatici, a pratit će ga i bogat umjetnički program.

Preliminarni program sastanka dostupan je ovdje.

Na sudjelovanje su pozvani članovi IETM mreže i oni koji to nisu. Informacije o naknadama za sudjelovanje, kao i on-line prijava, mogu se pronaći i izvršiti ovdje. Early-bird prijave traju do 20. rujna 2019.g.

IETM – Međunarodna mreža za suvremene izvedbene umjetnosti – mreža je koju čini više od 450 organizacija izvedbenih umjetnosti i pojedinaca koji djeluju u suvremenim izvedbenim umjetnostima diljem svijeta: kazalište, ples, cirkus, performans, interdisciplinarne umjetničke forme, novi mediji. Članovi mreže su festivali, kompanije, producenti, kazališta, istraživački i resursni centri, sveučilišta i institucionalna tijela, a godišnje se održavaju dva plenarna sastanka u različitim europskim gradovima i manji sastanci diljem svijeta. Osim toga, IETM naručuje publikacije i istraživačke projekte, olakšava komunikaciju i distribuciju informacija te se zalaže za vrijednost izvedbenih umjetnosti.

 

Rijeka je prvi hrvatski grad koji je osvojio prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture, a 2020. tu će titulu nositi zajedno s irskim Galwayom. Cilj ovog europskog projekta je utkati kulturu u dugoročni razvoj europskih gradova te, kroz upoznavanje bogatstva kulturne raznolikosti Europe, pridonijeti zbližavanju europskih građana i njihovu boljem međusobnom razumijevanju. Kulturni program projekta Prijestolnice u Rijeci započinje svečanim otvorenjem 1. veljače 2020., a cijelu godinu obilježit će velike izložbe međunarodno priznatih likovnih umjetnika, atraktivne kazališne predstave, spektakularni baleti, gala koncerti, vrhunske opere, performansi i umjetničke akcije. Rijeka i njena okolica doživjet će i prostorne promjene u projektima uglednih arhitekata i umjetnika svjetskog glasa.