Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Iskustva pomorskog kapetana Tomislava Tijana u Dnevnom boravku susjedstva Kostrena

U utorak, 28. siječnja 2020.g. u Dnevnom boravku Susjedstva Kostrena (Narodna čitaonica Kostrena, Sveta Lucija 14, Kostrena), jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, s početkom u 18.30 sati iz prve ruke moći će se poslušati iskustva pomorskog kapetana Tomislava Tijana, predsjednika Udruge Bratovština sv. Nikole u Kostreni Sv. Barbari.

Bratovština je udruga koja predstavlja preteču sindikata pomoraca, a u 2019. godini obilježila je 150 godina svog postojanja.

Što to znači biti pomorac? Što znači biti majka, žena, dijete pomorca, onaj koji ostaje? Čekati strpljivo duge mjesece s nadom i strahom, dok se opet ne vidi voljena osoba?

Duga tradicija pomoraca i kapetana s područja Kostrene stvorila je potrebu za propitkivanjem, istraživanjem, razumijevanjem navedenih pitanja.

 

Dnevni boravak mjesto je susreta i druženja u svakom od 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, kojim se potiče stvaranje ugodne atmosfere u svakom pojedinom susjedstvu, u prostorima u kojima se i domaći i gosti osjećaju kao kod svoje kućeDnevni boravci 27 susjedstava smišljeni su kao svojevrsni nasljednici lokalnih čitaonica, knjižnica i domova kulture, koji su bili centri okupljanja i druženja, razmjene znanja te općenito kulturnog i umjetničkog života zajednice. Svaki od lokaliteta Dnevnih boravaka u svih 27 susjedstava ujedno je i središnje mjesto informiranja o samom susjedstvu, zajednici i mogućnostima uključivanja u rad, volontiranja i/ili sudjelovanja u aktivnostima programa susjedstava.

Programski pravac 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture okuplja susjedstva diljem Primorsko-goranske županije i svako od njih povezuje s jednim susjedstvom iz jedne od 27 zemalja članica Europske unije, u suradnjama i razmjenama iskustava, običaja i svakodnevice. Time razvija dobre međuljudske odnose i stvara atmosferu uživanja u različitosti. Povezivanja i neformalne mreže suradnji zalog su budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020. 27 susjedstava spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. To su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.