Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Japan u očima Europljanke: film “The Sound of Water” pulske umjetnice SofijaSilvie

EU-Japan Fest Japan Committee svake godine surađuje s Europskim prijestolnicama kulture, pa je tako ostvarena i suradnja s Rijekom 2020 – EPK. Naime, upravo na temelju tog dugogodišnjeg europsko-japanskog prijateljstva iz svake se zemlje prijestolnice odabire po jednog fotografa koji otputuje u Japan na mjesec dana i fotografira u jednoj od japanskih prefektura u projektu pod nazivom European Eyes on Japan.

Na temelju poslanog prijedloga projekta, kustosica Mikiko Kikuta ovoga je puta odabrala rad pulske umjetnice SofijaSilive, koja je dobila priliku posjetiti japansku prefakturu Mie, što je za nju, kako sama naglašava, bilo izuzetno iskustvo.

U Mieu se, naime, nalaze neki od najstarijih i najsvetijih šintoističkih svetišta.
– Ise-City gdje sam živjela je “prijestolnica” šintoizma, tamo se nalaze dva najveća svetišta Geku i Naiku, a u i oko grada ima preko stotinu drugih svetištaPosebnost je u tome što je Ise-City dio nacionalnog parka pod nazivom Ise-Shima. Ono nam priča priču o tome kako su šintoistička svetišta za vrijeme 2. svjetskog rata, kada je drvo bilo nasušno potrebno, od devastacije sačuvala stare japanske šume. Zato je, primjerice, većina današnjih japanskih šuma artificijelna, homogena po pitanju vrsta stabala i vrlo pravilno posađena, priča SofijaSilvia.

– Shinto govori o jedinstvu ljudskih bića i njihove okoline, stavu i svijesti koji su danas presudni, nastavlja SofiaSivia, jer se naša percepcija prirode treba promijeniti u svrhu preživljavanja. To je bila moja polazna točka za projekt. Shinto nisam dokumentirala izravno, ali se provlači kroz projekt. Bilo mi je zanimljivo vidjeti kako se to odražava na živote ljudi i ponašanje, s obzirom na to da u svom radu istražujem i pokušavam razumjeti položaj čovjeka u odnosu na prirodu. Ekološka kriza kroz koju prolazimo, ogroman broj požara širom svijeta u proteklim godinama, kao i trenutna kriza s virusom korone, potvrđuju da je potrebna nova svijest kako bismo preživjeli, izjavila je za Vizkulturu SofijaSilvia.

Ovaj hvalevrijedan projekt trebao je kao i u godinama dosad biti okončan izložbom fotografija SofijaSilvie u Rijeci, irskoj europskoj prijestolnici kulture Galway i Japanu, međutim uslijed nepovoljnih okolnosti vezanih uz pandemiju covida-19, umjetnica predstavlja ciklus koji je nastao u Japanu u formi filma „The Sound of Water“.  

 

SofijaSilvia (Silvia Potočki) je rođena u Puli, živi i radi između Pule i Pariza.

Njezin rad karakterizira poetski pristup prirodi, povijesti i ljudskoj psihologiji.

Diplomirala umjetničku fotografiju pri FAMU, Akademiji izvedbenih umjetnosti, školi za film i televiziju 2002. u Pragu. Magistrirala likovne umjetnosti 2007. na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu.

Izlagala je u muzejima i galerijama u Hrvatskoj i u svijetu, uključujući bečku Galeriju Krinzinger (2019.), Umjetničku galeriju Dubrovnik (2017.), zagrebački Francuski institut (2017.), Muzej suvremene umjetnosti Istre (2016.), Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (2011.) i Camera Austria u Grazu (2008). Njeni su radovi objavljeni, u engleskom časopisu Dazed&Confused, austrijskom Camera Austria International, češkim Elle, Blok i Fotograf, slovenskim Fotografija i Emzin, srpskom Nova Misao i u hrvatskim Kontura, Čovjek i prostor i Oris.

2011. snimljena su dva dokumentarna filma o umjetničinom radu u produkciji HRT-a, SofijaSilvia – Fotografija u Hrvatskoj, 15′ i Sofijin svijet, 28′.

Uz umjetnički rad vodila je galeriju Singular u Puli(2013-2017). Galerija je imala međunarodni izložbeni, artiste-in-residence i edukativni program.

2017. godine boravi u Parizu u sklopu šestomjesečnog artist-in-residence programa Francuskog instituta, 2018. godine, gost je artist-in-residence programa AiR Kuberton, u organizaciji Muzej-Museo Lapidarium Novigrad-Cittanova i Krinzinger projekte iz Beča. 2019. programa European Eyes on Japan/Japan Today u organizaciji EU-Japan Fest Japan Committee.