Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Javna tribina “EPK – što raditi?”

U petak, 24. travnja u 13.00h, održat će se putem aplikacije Zoom javna tribina pod nazivom “EPK – što raditi?”.

Pandemija koronavirusa dovela je do obustave brojnih društvenih djelatnosti u cijelom svijetu, pa tako i u Rijeci koja je u ovoj godini trebala realizirati dugo očekivane programe Europske prijestolnice kulture.

Dana 17. travnja 2020. objavljeno je da Rijeka2020 d.o.o., tvrtka koja organizira i koordinira program EPK, otpušta 59 kulturnih radnica i radnika, kao i da se radi na restrukturiranju programa. Naglašeno je da će se daljnje kulturno-umjetničke aktivnosti realizirati kada nastupe povoljniji epidemiološki uvjeti. U slučaju nastavka programa kulturni radnici bit će ponovno pozvani na svoja radna mjesta.

Odluka o privremenoj obustavi aktivnosti programa Europske prijestolnice kulture, objavljena još sredinom ožujka, među kulturnim djelatnicima i ostalim građanima stvorila je nelagodu. Nedostatak javne komunikacije kao i izostanak participacije i komunikacije s partnerima po pitanju budućih aktivnosti ostavio je neugodan dojam, a odluka o otpuštanju preko 80% radnika došla je kao šok. Stječe se dojam da je odluka donesena bez šire rasprave i bez mogućnosti da se pomoću konzultacija sa zainteresiranom javnošću anticipiraju rješenja na temelju kojih će riječki EPK ponuditi adekvatan odgovor na novonastalu krizu. Taj nedostatak komunikacije tim je veći što je cijeli projekt, još od pisanja prijave pa sve do otvaranja 1. veljače, bio pozitivno obilježen otvorenim participativnim procesom.

Iako je jasno da su okolnosti nepredvidive te da je teško osmisliti nove programe koji će biti lišeni temeljnog oblika kulturnog djelovanja – javnog okupljanja – vjerujemo da je kulturna scena u Rijeci (kao i ona izvan nje) mogla ponuditi izvanredna rješenja u izvanrednoj situaciji.

Ova javna tribina zamišljena je kao rasprava u kojoj će donositelji odluka i kulturni radnici iz različitih segmenata djelovanja u kulturi pokušati dati odgovor na neka pitanja za koja smatramo da ih je važno raspraviti:

  1. Zašto se odluke o reorganizaciji programa donose bez diskusije s partnerskim organizacijama i kulturnim radnicima koje provode programe EPK?
  2. Zašto se ljudima kojima je oduzeto pravo na rad višom silom onemogućuje rad u promijenjenim uvjetima? Zašto se nije pristupilo radikalnom preslagivanju programa EPK prema propitivanju nove situacije?
  3. Možemo li osmisliti strategiju kojom ćemo realizirati novi program prilagođen novonastaloj situaciji?

Sudjelovanje na tribini potvrdili su:

Emina Višnić, direktorica Rijeka 2020 d.o.o.
Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke
Davor Mišković, Drugo more, koordinator programskog pravca Dopolavoro
Damir Čargonja, Novi turizam d.o.o., organizator programa Privremene autonomne zone

Na sudjelovanje su pozvani i mnogi radnici i radnice u kulturi iz Rijeke i Hrvatske.

Tribinu moderira Nataša Antulov.

Priključite se preko aplikacije Zoom na poveznici.

Meeting ID: 890 8327 0042
Password: 002662
Prijava će biti moguća u petak 24. travnja od 12.50h.

Tehnički smo ograničeni na 100 sudionika, stoga će u “publiku” biti pripušteni najprije panelisti, zatim oni koji se ranije priključe, a svi ostali zainteresirani moći će pratiti program preko Radio Rože na poveznici.

Pozivamo zainteresiranu javnost da pitanja panelistima pošalju prije tribine (do petka u 12:00 sati) na e-mail adresu epk.sto.raditi@gmail.com

Organizatori: Sanja Bojanić, Nataša Antulov i Marin Lukanović, nastavnici s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci

 

*Objavljene informacije preuzete su iz službenog poziva organizatora.