Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Autorske bure, Lungomare Art, Vijesti

[FOTO] Književna večer s Farukom Šehićem, u znaku rijeka, tsunamija i – riba

U ponedjeljak je održana prva u nizu književnih večeri s autorima i autoricama koji od ožujka do svibnja borave na književnim rezidencijama u sklopu programskog pravca Lungomare

Porinuli smo karavanu Lungomare! Porinuli smo ju u prepunom Book Caffeu „Dnevni boravak“ gdje se doslovno tražio milimetar više, usprkos najavi apokaliptičnog vremena i neumoljivoj marčanskoj buri. Prvi pisac koji se otisnuo Autorskim burama, kako glasi naziv književnih večeri s piscima na rezidencijama, bio je Faruk Šehić. Ovaj nagrađivani bosanskohercegovački pisac prvi je gost programskog pravca Lungomare koji trenutno svoju rezidenciju provodi inspirirajući se riječkom ribarnicom, nakon čega će o tome napisati i kratku priču.

U uvodom dijelu književne večeri sa Šehićem, Iva Kelentrić, voditeljica programskog pravca Lungomare, uvela nas je u sve ono što nas čeka u naredne dvije godine. Autorske bure su, naime, samo prvi dio velikog putujućeg programa koji će kroz 15 obalnih lokacija povezati Kvarnerski zaljev, njegovu obalu i otoke, u jednu zajedničku umjetničku priču.

Željka Horvat Čeč, voditeljica Autorskih bura, uvela je publiku u Farukov svijet proze i poezije, književnih rezidencija na kojima je dosad boravio te u njegovu povezanost s rijekama. Zanimljivo je naime da se jedna od Farukovih knjiga zove „Knjiga o Uni“; pisao je i o njemačkim, francuskim i mnogim drugim rijekama i evo ga sad i u Rijeci.

Ovdje će pisati o ribarnici, pa je sa zainteresiranom publikom podijelio i njegov proces pisanja koji upravo prolazi kroz konstrukciju priče s kojom je, kako je kazao, povezana i njegova fascinacija tsunamijima.

Večer začinjena nadaleko poznatim bosanskim humorom ipak je započela onim nažalost još poznatijim ratom, u kojem je Faruk i osobno sudjelovao te zbog kojeg je i počeo pisati. Kako je rekao, pisanjem je nadoknadio i rekonstruirao svoj život koji mu je oduzet ratom.

Osvrnuo se i današnju političku situaciju, na duhovit način dočarao njegovo viđenje naših prostora nakon Jugoslavije, ali i njegovo viđenje Europe danas.

Ovaj svjetski putnik proveo je publiku od rata u BiH preko cijele Europe do riječke ribarnice i kiše, sve u samo sat vremena. Publika ga je na kraju zapljusnula gromoglasnim pljeskom, a posada Lungomare zaplovila je prema sljedećoj luci.

Fotografije: Tanja Kanazir