Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Kroz šetnju, izložbu i online program održan Dan susjedstva Pehlin EPK “Zajedno u različitosti”

U susjedstvu Pehlin EPK ovog je petka, 18. prosinca 2020.g. održan još jedan u nizu dana susjedstava, kojima se male lokalne zajednice predstavljaju u okviru programa Europske prijestolnice kulture. Program pod nazivom „Zajedno u različitosti“ uspio je u svom naumu međusobno boljeg upoznavanja i razumijevanja onih koji tamo žive, ali i onih koji su Pehlin danas posjetili.

Dan je počeo Pehlinskim nomadskim hodanjem koji je i tijekom godine aktualan u ovom riječkom naselju. Naime, susjedstvo Pehlin, članovi Mjesnog odbora Pehlin i Matice umirovljenika Rijeka svoje zdravlje čuvaju rekreativnim nordijskim hodanjem, koje kad se izvodi na Pehlinu dobija svoj nomadski karakter. Osim brige o sebi i svom tijelu u pehlinsko nomadsko hodanje ubraja se i briga o okolišu, čime se nastoji očuvati ovu zelenu zonu grada koja obiluje šetnicama kroz pehlinske šume i šumarke. Ovoga su se puta okupljeni zaustavili na vidikovcu s kojeg se vidi cijeli Pehlin te su uz pomoć urbanističkih karti neformalno razgovarali o prijedlogu novog urbanističkog plana Rujevice.

Nakon šetnje, program “Zajedno u različitosti”, nastavio se u Češkom domu T. G. Masaryka , uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera, gdje je održan Dan otvorenih vrata Češke besede.

Tamo su zainteresirani mogli razgledati prigodnu izložbu posvećenu dugogodišnjem djelovanju Češke besede „Tradicijski predmeti“ kao i prezentaciju izrade i ukrašavanja tradicionalnog slatkiša pernika (medenjaka), od strane članova Kreativne skupine „A je to“, koja aktivno radi na očuvanju tradicionalnih čeških običaja.

Treći segment Dana susjedstva Pehlin EPK odvijao se online, na Facebook stranici Penzići Rijeka, koji je na istoj adresi dostupan i dalje, a može se pogledati i na Facebook stranici Rijeke 2020, kao i Youtube kanalu.

Gost susjedstva Pehlin na ovaj je način bio pjesnik i kazivač čakavštine Ivan Rudanović, inače znan kao Mali Kosićev, jedan od iznimnih poznavatelja Riječke povijesti, čakavskog jezika i naravno Pehlina, koji je predstavio svoju poeziju.
S
voj je doprinos online programu u drugom videu dao i KUD Pehlin Kings, prateća plesna skupina legendarnog benda Pehlin Kings, a u organizaciji Vijeća romske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije te udruge EU-Rom.

Nositelji inicijative susjedstva Pehlin su Mjesni odbor Pehlin, Češka beseda Rijeka, Vijeće romske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Udruga EU-ROM, Osnovna škola Pehlin i Matica Umirovljenika grada Rijeke.

Europsko susjedstvo s kojim dijele iskustva su Timișoara 2021, Solidart i Kazališni kolektiv Basca iz Rumunjske.