Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dopolavoro, Vijesti

Kroz sustav Gradske knjižnice Rijeka distribuiran Zajednički Manifest Komunističke partije ujedinjenog građanstva Rijeke

Zajednički Manifest Komunističke partije ujedinjenog građanstva Rijeke umjetnički je projekt Riječanina Nemanje Cvijanovića, čija je distribucija kroz sustav odjela i ogranaka Gradske knjižnice Rijeka počela u ponedjeljak 7. rujna.

Projekt je ovo u kojem autor poklanja po jedno numerirano djelo odnosno po jedno otisnuto pojedinačno slovo Manifesta svim građankama i građanima Rijeke, a nastao je u bliskoj suradnji s dizajnerom Mariom Aničićem, u okviru programa Dopolavoro Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Svi zainteresirani građani i građanke u knjižnicama, dakle, mogu preuzeti po jedno numerirano djelo odnosno po jedno otisnuto pojedinačno slovo iz spomenutog Manifesta, s ciljem da se svakog 1. svibnja ujedinjuju u proslavi Praznika rada čitanjem, slaganjem i redistribuiranjem zajedničke revolucionarne knjige.

Zadaća je programa potaknuti svijest lokalne zajednice o osnovnim radničkim pravima i klasnim odnosima u društvu, kao i strategijama otpora i borbe za radnička prava aktivnim sudjelovanjem u razvoju mreže osviještenoga građanstva.

Zajednička knjiga služi kao osnova za buduća udruživanja i aktivistička djelovanja, pri čemu se otisnutim slovima iz Manifesta Riječanke i Riječani mogu koristiti u predstavljanju svojih stavova i obrani svojih prava u fizičkom i virtualnom, javnom i medijskom prostoru.

Distribucijom grafičkih listova jedinstvene knjige, svjesno razgrađujemo tekst jednog od najvažnijih političkih dokumenata o klasnoj borbi u povijesti, i to na numerirane interpunkcijske znakove, slova i pojedine ključne riječi, kako bi otvorili mogućnost zajedničke suvremene reinterpretacije Marxovog i Engelsovog djela koje je godine 2013. registrirano kao vrijedno svjetsko nasljeđe u UNESCO-vom programu Sjećanje svijeta, rekao je ovom prilikom autor Nemanja Cvijanović.

Organizator programa je riječka udruga Drugo more, a financijski ga podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Ministarstvo turizma RH i Odjel za kulturu Grada Rijeke.

O autorima:

Nemanja Cvijanović je hrvatski multimedijalni umjetnik koji djeluje u polju video umjetnosti, fotografije, performansa i konceptualne umjetnosti. U svojim radovima Cvijanović se bavi propitivanjem društveno-političkih tema, uspostavljajući veze s događajima iz nedavne prošlosti, fasciniran fenomenom kolektivne memorije. Slikarstvo je diplomirao 1998. na Accademia di Belle Arti u Veneciji, a poslijediplomski studij Projektiranja i produkcije vizualnih umjetnosti završio je 2010. pri Facolta di Arte e Design u Veneciji. Za svoj umjetnički rad višestruko je nagrađivan. Do sada je na skupnim izložbama izlagao preko 170 puta u 12 zemalja (Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Italija, Francuska, Kina, Rusija, Velika Britanija, Švicarska, Koreja…), a samostalno pedesetak puta.

Mario Aničić je hrvatski grafički dizajner koji od 1999. godine kroz agenciju “_ured” radi na autorskim projektima komunikacijskog i medijskog dizajna iz područja kulturne i postindustrijske sociologije.  Član je ULUPUH-a – grafički dizajn i vizualne komunikacije, udruge Drugo more, Rijeka i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Zagreb. Od 2003. zapaženo, pohvaljeno i nagrađivano izlaže radove grafičkog dizajna na domaćim i međunarodnim izložbama.