Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Učionica, Vijesti

Međunarodna konferencija “Brendiranje kulture” opravdala očekivanja

Međunarodna konferencija “Brendiranje kulture” u organizaciji programa “Učionica” Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, održala se od 28. veljače do 2. ožujka na tri riječke lokacije ugostivši više od 30 domaćih i stranih stručnjaka u području brendiranja kulture i kulturnog turizma. U tri dana, na zadovoljstvo sudionika,  održano je više od petnaest predavanja uz četiri radionice i četiri panel rasprave.

Konferenciju je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, koje je bilo i suorganizator događanja, otvorila Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, istaknuvši kakojedinstveni slučaj u povijesti Europske unije da će u 2020. godini Hrvatska imati priliku predsjedati Vijećem Europe istodobno s programom Europske prijestolnice kulture, ne smijemo propustiti  iskoristiti za što bolje brendiranje Hrvatske na zemljovidu Europe. Uz predsjednicu, sudionike su prvog dana konferencije pozdravili i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija i direktorica RIJEKA 2020 Emina Višnić.

Međunarodna konferencija Brendiranje kulture prvog je dana ugostila Miguela Rivasa, stručnjaka iz TASO Desarrollos grupacije, koji je održao predavanje o brendiranju gradova kroz kulturu. Zatim su uslijedila predavanja Ivana Petrovića koji je govorio o brendiranju Novog Sada kroz Exit festival te uvodno predavanje Brendiranje kulture Borisa Ljubičića, renomiranog hrvatskog dizajnera. Održane su i dvije radionice, jedna o brendiranju gradova koju je vodio Rivas i radionica Brendaonice, pod vodstvom Morene Milevoj, na kojoj su polaznici naučili kako pozicionirati svoj kulturni proizvod i iskustvo autentičnom pričom kroz originalni sadržaj.

Program drugog dana održao se na Filozofskom fakultetu, a obilježile su ga teme kulturnog turizma i brendiranja destinacije. Uvodno predavanje imala je Daniela Angelina Jelinčić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose nakon čega se održala panel rasprava na temu izazova i trendova u kulturnom turizmu na kojoj su uz Jelinčić sudjelovali i Monika Udovičić iz Ministarstva turizma RH, Irena Peršić Živadinov iz Turističke zajednice Kvarnera, Ana Šilović osnivačica proIDEA-e i Dragana Lucija Ratković Aydemir iz MUZE-a. Kai Amberla, direktor organizacije Finland Festivals, održao je predavanje o uspješnim i neuspješnim primjerima brendiranja kulture te uzletu kulturnog turizma u Finskoj. Što se tiče brendiranja samih gradova, Amberla kaže kako se gradovi ne mogu brendirati „preko noći“, već za to treba jako puno vremena. – Vjerojatno najlakši način bio bi učiniti nešto neuobičajeno po pitanju brendiranja, nešto što će vas razlikovati od drugih. To bi se moralo temeljiti na nekoj priči o gradu koja već postoji. Treba vjerovati umjetnicima i kreativcima, ne samo lokalnim stručnjacima nego i “strancima“, jer oni puno jasnije vide što je važno u vašem gradu, što je vrijedno i drugačije. U Rijeci ima jako puno zanimljivih mjesta, koje ljudi koji ovdje žive više ne primjećuju.  Ja sam se jako iznenadio da vam je teretna luka u samom centru grada! To je fascinantan prizor, kojeg bi umjetnici znali iskoristiti, no prije toga, naravno, moraju dobiti dozvole lučke uprave, što može biti komplicirano, radi sigurnosnih uvjeta. Ali, to je bila moja prva pomisao kad sam se jutros probudio i pogledao kroz prozor. Luke su, na neki ružan način – izuzetno lijepe i inspiriraju. Uz to, luka je metafora za otvorenost prema svijetu, za toleranciju, za liberalno. Na tome bih ja gradio priču o Rijeci.

Drugi dan konferencije nastavio se uz gostovanje bračnog para svjetskih putnika Barta i Sanne Van Poll koji stoje iza uspješnog turističkog projekta Spotted by Locals, a koji su govorili o storytellingu kao ključu uspješnog brendiranja. Ratković Aydemir iz MUZE-a tada je  predstavila dobre primjere brendiranja destinacija navodeći projekt pokretanja Ivanine kuće bajki i Muzeja Ivana Meštrovića.

Trećeg dana konferencije, sudionici su se okupili u riječkom Art-Kinu. Program je počeo uvodnim predavanjem poznatog nizozemskog marketinškog stručnjaka Erika Kesselsa, kreativnog direktora agencije KesselsKramer koja je radila na brendiranju brojnih muzeja, kulturnih događanja, gradova i pokrajina. Kessels u Rijeci kao europskoj prijestolnici kulture vidi mnogo potencijala. – Sama titula prilika je da se grad, pogotovo u području kulture dodatno razvije, što su prepoznali i oni koji su Rijeku „počastili“’ ovom titulom, rekao je Kessels. – Titula EPK donijet će pozitivnu energiju u svakodnevicu Riječana, što onda može biti iskorišteno za budući razvoj grada, na najbolji mogući način, zaključio je.

Na panel raspravi o ulozi medija u brendiranju kulture sudjelovali su Patricia Kiš, novinarka redakcije kulture Jutarnjeg lista, Vlatka Kolarević, urednica trećeg programa Hrvatske televizije, Davor Mandić, novinar redakcije kulture Novog lista i Tena Razumović Žmara, urednica kulture portala Journal.hr. Predavanja su u Art-kinu održali dizajnerski dvojac Šesnić&Turković, koji su predstavili projekt kreiranja vizualnog identiteta Muzeja Meštrović, o brendiranju Tvrđave Šibenik govorila je Vera Jegović Bolanča, predavanje o utjecaju Špancirfesta na brendiranje Varaždina održala je Jelena Toth iz Turističke zajednice grada Varaždina, a o utjecaju Dubrovačkih ljetnih igara na brendiranje Dubrovnika govorile su Karla Labaš i Paula Brajević. Naposlijetku, Riječki karneval i njegovu vezu s Rijekom predstavio je Dominik Damiš iz Turističke zajednice Grada Rijeke.

Popratni program konferencije Brendiranje kulture bila je izložba plakata s logotipima prepoznatljivih hrvatskih kulturnih proizvoda, koja se mogla pogledati u RiHubu. Izložba se sastojala od 12 logotipa prepoznatljivih hrvatskih institucija, festivala, muzeja i organizacija: Ri Rock festival, Art-kino, Animafest Zagreb, Muzej prekinutih veza, Muzej Apoksiomena, Goulash Disko festival, Studentski kulturni centar Rijeka, Jazz Time festival, Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život, Ansambl Lado, Pozitivan ritam i Hrvatska Radiotelevizija.

Rijeka 2020 zahvaljuje svim sudionicima konferencije. Bilo je inspirativno razgovarati o temi brendiranja kulture te se osvrtati na pozitivne primjere iz prakse. Kroz našu foto-galeriju i reportažu prisjetite se dobre atmosfere koja je vladala tijekom tri dana konferencije u Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine.