Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Međunarodni Grand PRix za komunikaciju otvorenja Europske prijestolnice kulture

Rijeka 2020 čestita agencijama koje su ponijele vrijednu nagradu, zahvaljuje im se na iznimnom trudu uloženom u organizaciju komunikacija, a posebno se još jednom zahvaljuje predstavnicima medija koji su izvještavali javnost o svim bitnim detaljima Otvorenja EPK.

Regionalna nagrada međunarodnog žirija dodijeljena je jučer za Komunikaciju i organizaciju press centra za otvorenje Europske prijestolnice kulture Rijeke 2020. Nagrada je otišla u ruke agencijama Madison Consulting i Media Val koje su uz podršku komunikacijskog tima Rijeke 2020 i riječke agencije Neuroradnik, radile na zahtjevnom poslu informiranja javnosti i lokalnih, nacionalnih te inozemnih medija o programu i samom otvorenju Europske prijestolnice kulture ‘Rijeka – luka različitosti’.

Pobjednici 1. međunarodnog Grand PRixa proglašeni su jučer u sklopu 14. Grand Prixa HUOJ-a (Hrvatske udruge za odnose s javnošću). Međunarodni Grand PRix dodjeljivao se po prvi puta i to u pet kategorija. Madison Consulting i Media Val su za komunikaciju otvorenja EPK i organizaciju press centra EPK pobjedu ponijeli u kategoriji za mala i srednja trgovačka društva, odnosno za tvrtku Rijeka 2020. Prijave je procjenjivao i konačnu odluku donio međunarodni žiri od 12 članova, istaknutih regionalnih profesionalaca i stručnjaka za komunikacije.

Photo by Petar Kurschner

Izvještaji o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture objavljeni su u 31 zemlji, uključujući Njemačku, Austriju, Veliku Britaniju, Rusiju i Kinu. Ukupni rezultati komunikacije obuhvaćaju 3.198 medijskih objava, od čega 971 u stranim medijima. Najviše objava, uključujući televizijske, imale su susjedne zemlje (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Italija, Srbija).

Kvalitetno planiranje i organizacija press centra na botelu Marina, rezultirala je akreditiranjem i dolaskom 235 novinara, od toga 70 stranih iz 14 zemalja. Već u svojim izvještajima novinari su isticali organizaciju press centra kao primjer dobre prakse.

Neovisnu medijsku evaluaciju provela je agencija MediaNet. Analiza je pokazala kako je 95% svih TV priloga bilo pozitivno orijentirano.  Na društvenim mrežama o otvorenju je zabilježeno 6.275 objava, od toga 86% pozitivnih i neutralnih. Organski doseg objava na društvenim mrežama kanala i profila rijeka2020 prošao je 1,2 milijuna korisnika. Poruci o otvorenju EPK u Rijeci bili su izloženi svi građani Hrvatske.

Kako je u prijavi komunikacijskog projekta opisano, jedan od najvećih izazova komunikacije Otvorenja EPK bio je na što jednostavniji način građanima i medijima opisati sve što će se događati i gdje će se događati u Rijeci na dan otvorenja. Naime, osim središnje svečanosti otvorenja u Riječkoj luci, tijekom čitavog je dana održano preko 70 događanja na više od 30 lokacija u Rijeci. Za potrebe komunikacije izrađena je i hvaljena posebna Google Mapa, a web stranica Rijeke 2020 bila je središnje mjesto informiranja i jednostavnog preuzimanja materijala pripremljenih za predstavnike medija.

Uspješnost upravljanja press centrom, koji je bio organiziran na brodu Marina u Riječkoj luci, bio je rezulat dobre pripreme i ulaganja maksimalnih napora da se ispune zahtjevi svih novinara. Posebno je podrška Stožera osiguranja Otvorenja EPK omogućila fleksibilnost u mjerama osiguranja prema novinarima što je bio bitan element zadovoljstva predstavnika medija. Fotografije s otvorenja EPK obišle su Europu, a došle su i do Kine. Široko korištenje društvenih mreža za teaser kampanju s nizom kratkih video priloga uoči otvorenja, motiviralo je građane na dolazak u grad toga dana, a društvene mreže ujedno su bile mjesto komentiranja i pozitivnih reakcija kulturne i šire javnosti.

Spomenutim rezultatima bitno su nadmašeni početni komunikacijski ciljevi, ali i specifični ciljevi postavljeni pred početak komuniciranja o programu otvorenja EPK.

Agencije Madison Consulting i Media Val jučer su ponijele vrijednu nagradu, a Rijeka 2020 koristi priliku čestitati im na tome i još jednom im  zahvaliti na iznimnom uloženom trudu u organizaciju komunikacije Rijeke2020.

Međunarodni Grand PRix pokazuje da je i struka prepoznala izvrsnost u pristupu komunikaciji Otvorenja EPK. Čestitam agencijama koje su ponijele nagradu i lokalnom timu koji je bio važan dio cijele priče – naveo je pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar komentirajući ovu nagradu i dodao – Pozitivna energija i dobre emocije koje smo osjećali u Rijeci na dan Otvorenja EPK i tijekom izvedbe Opere Industriale, taj osjećaj koji je preplavio cijelu zemlju, bio je jedan od najljepših momenata cijelog projekta.

Rijeka 2020 koristi ovu priliku kako bi još jednom zahvalila svim predstavnicima medija koji su prepoznali trud uložen u komunikacijski aspekt otvorenja EPK i izvještavali javnost o svim bitnim detaljima Otvorenja EPK uoči, za vrijeme, i nakon odvijanja samog događaja.

 

Strateški komunikacijski tim koji je planirao i upravljao komunikacijama u projektu Otvorenja EPK činili su Zinka Bardić (Madison Consulting), Maja Gradišar Perotić (Media Val) i Lea Stoiljković Medved (Rijeka 2020/Grad Rijeka). Komunikaciju na društvenim mrežama vodili su Lea Baljak i Bruno Župan iz tvrtke Neuroradnik. U provedbu komunikacije i upravljanje press centrom uz komunikaciju s nacionalnim medijima bili su uključeni još i Marta Grubić, Anja Trconić, Milivoj Đilas, Svebor Gretić, Sebastijan Ivasović, Ivan Rošk iz Madison Consultinga, u komunikaciju s internacionalnim medijima Mario Aunedi Medek, Ane Radović, Maja Čatlak, Dora Starčević iz Media Vala, te u komunikaciju s lokalnim medijima Iva Balen, Gordana Brkić-Žagar, Majda Bembić, Edi Jurković, Voljen Korić, Olja Mataija, Iva Musić, Nela Simić, Lena Stojiljković iz komunikacijskog tima Rijeke 2020 i Grada Rijeke. Tehničku podršku komunikaciji projekta Otvorenja EPK pružili su su Goran Grudić, Aleksandar Merle, Mirko Posarić i Siniša Vugrin iz Grada Rijeke. Fotografi angažirani na otvorenju EPK čije su fotografije bile na raspolaganju predstavnicima medija bili su Marin Aničić, Dalibora Bijelić, Karlo Čargonja, Davor Dragičević, Petar Fabijan, Domagoj Kunić, Petar Kurschner i Damir Plavotić. Prevoditeljice koje su bitno pomogle u komunikaciji događaja prema stranim medijima bile su Majda Jurić i Maja Winkler.

Još jednom, čestitke! I hvala svima!