Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

[MGR] Zatvaranje izložbe Svjetski bijenale studentskog plakata

Svjetski bijenale studentskog plakata i studentske fotografije pokrenula je Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Tu studentsku manifestaciju organizirala je Katedra za fotografiju s Katedrom za grafičke komunikacije tako da se parnim godinama održava bijenale plakata, a neparnim fotografije. Prethodno su održana tri interna bijenala fotografije, za studente novosadske Akademije, a prvi bijenale održan je 2004. u zgradi vojvođanske Vlade.

Na natječaj se mogu javiti samo studenti fotografije ili studenti koji imaju predmet fotografija na svojoj visokoškolskoj instituciji, a njihov predmetni profesor mora odobriti slanje rada na natječaj. Na posljednji bijenale, održan koncem 2018. godine, stiglo je preko 3.500 radova sa svih kontinenata. Iako je riječ o studentskoj manifestaciji, nagrade su na profesionalnoj razini, tako da je prva nagrada 1.500 eura.

Radovi su iz redovne produkcije, što znači kako je riječ o zadacima koji se izvode u okviru predmeta posljednjih nekoliko studijskih semestara. To otvara mogućnost usporedbe školskih programa, , također usporedbe načina promišljanja fotografije, kako se to u praksi pokazuje, na području od Kanade do Kine. Po skidanju novosadske izložbe, ona se tradicionalno predstavlja publici u Rijeci i Banja Luci. Pored tih gradova, izložbeni radovi su prethodnih godina  gostovali u Osijeku, Sarajevu, Podgorici, Ludwigsburgu, te u Mađarskoj i Bugarskoj.

Izložba u Rijeci traje od 26. lipnja, a zatvara se 15. srpnja u 19 sati.