Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Učionica, Vijesti

Ministarstvo kulture održalo orijentacijsku radionicu za natječaj razvoja publike

Ususret Javnom pozivu za programe koji potiču razvoj publike u kulturi Ministarstvo kulture organiziralo je u utorak, 9. listopada 2018. godine, u Muzeju Mimara orijentacijsku radionicu za potencijalne buduće prijavitelje. Na radionici je uz voditeljicu programa u Ministarstvu kulture Maju Zrnčić i članove stručnog povjerenstva, o razvoju publike govorila i Tanja Kalčić, glavna voditeljica sudjelovanja i izgradnje kapaciteta u TD RIJEKA 2020.

Podsjetimo se, prošle godine Ministarstvo kulture objavilo je pilot-poziv za programe koji potiču razvoj publike s predviđenim sredstvima od 500 tisuća kuna te su za literaturu naveli edukacijsku skriptu s našeg seminara na temu razvoja publike Applause please! održanog u rujnu 2017. godine u sklopu programa Učionica.

Na prošlogodišnji pilot natječaj prijavilo se 578 udruga, umjetničkih organizacija i umjetnika, a odobreno je 28 programa iz svih područja kulturnog i umjetničkog djelovanja – glazba, kazalište, film, vizualne umjetnosti, ples, baština, muzeji, književnost, a najviše s područja kazališne djelatnosti i plesa.
S obzirom na veliki odaziv i interes korisnika te uspješno proveden pilot projekta, Ministarstvo kulture je odlučilo da od ove godine to postaje redoviti natječaj s povećanjem sredstava na nešto više od milijun kuna.

„Razvoj publike je top tema u Europi i kod nas, to su svi oni programi koji pokušavaju zadržati staru publiku i privući novu“, objasnila je Maja Zrnčić te podsjetila da je razvoj publike „dugoročan proces čiji se rezultati vide tek nakon nekoliko godina”.

Predstavljajući kontinuirani edukacijski program na temu razvoja publike Applause please! koji u sklopu programa Učionica traje već nešto manje od godinu dana i uključuje 15 kulturnih organizacija, Tanja Kalčić je pojasnila što je zapravo razvoj publike te navela tri različita aspekta razvoja publike: povećanje publike, produbljivanje odnosa s publikom i diversifikacija publike. Upozorila je i da se svi aspekti ne odnose nužno na sve organizacije. Svaka organizacija mora za sebe odrediti na kojem aspektu razvoja publike oni žele/trebaju raditi. Naglasila je i važnost poznavanja vlastite publike te kako treba biti otvoren i bez predrasuda pristupati publici. Važno je staviti se u cipele publike kako bi se što jasnije definirali ciljevi, ali od izuzetne važnosti je i povezivanje vizije organizacije s ciljevima publike. Potrebno je identificirati način razvoja publike, pristup te definirati strategiju rada organizacije u tom smjeru. Na kraju je istaknula i kako ne treba zanemariti male promjene unutar postojećih programa jer su i one dio programa i kao takve mogu puno toga promijeniti.

Budućim korisnicima obratili su se i članovi prošlogodišnjeg stručnog povjerenstva za program – Darko Lukić (kazalište), Ksenija Zec (ples) i Dijana Nenadić (medijsko područje i film), predstavljajući primjere dobre i loše prakse kod prijave na natječaj. Iskoristili su priliku i upozorili na najčešće greške pri prijavi poput one da se prijavljuju redovite djelatnosti, a ne posebni programi za razvoj publike. Pri razmatranju prijava vodilo se računa o kvaliteti, izvornosti i inovativnosti predloženog programa, promicanju interkulturnog dijaloga, stručnoj utemeljenosti i ekonomičnosti, ali i o regionalnoj rasprostranjenosti.
U zadnjem dijelu radionice predstavljano je i nekoliko primjera dobre prakse koji su dobili sredstva na prošlogodišnjem pozivu.

Javni poziv za 2019. bit će objavljen krajem ove godine, pa preporučamo da pratite stranice Ministarstva kulture.

Foto: HINA