Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

MIT Lab susjedstva Turnić – Mlaka EPK kao potencijal za budućnost

U susjedstvu Turnić-Mlaka, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, koje je na jedno poslijepodne postalo “Centar svemira” održana je završna izložba radova polaznika majstorskih klasa MIT Laba, prostora za razvijanje inovativnih, umjetničkih i znanstvenih ideja te provođenje edukacija, koji su suradnjom brojnih aktera nastajali kroz 2020. godinu.

Vremenska kapsula 27 susjedstava koja će po završetku svih susjedskih programa biti pohranjena na sto godina, iz ruku predstavnika tima susjedstva Kastav Svena Sušnja prešla je u ruke Luke Rodele, predstavnika tima susjedstva Turnić – Mlaka.

Direktnu podršku programu, kao partner, dala je INA-INDUSTRIJA NAFTE d.d., koja je omogućila korištenje ovog iznimnog prostora u kojem su mentori provedenih radionica zajedno s polaznicima, zainteresiranoj publici demonstrirali naučeno i prezentirali izloške iz područja inovacija, robotike, analogne fotografije i radioamaterizma.

Izložba, na koju je ulaz besplatan, ostaje u prostoru na adresi Milutina Barača 32, Rijeka i moći će se pogledati od 18. do 29. prosinca 2020.g., utorkom i petkom između 16.00 i 19.00 sati, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Više informacija zainteresirani mogu dobiti na broju telefona 095 763 1113.

Ipak, tijekom ovog petka brojni su posjetitelji već razgledali izložbu serije grafika pomoću kojih su sudionici savladavali osnove dizajna te osmišljavali vlastite projekte kao i sudjelovali u demonstraciji ostvarivanja radiomaterske veze te ostvarivanja veze preko satelita. Usput, razgledavali su i radioamatersku opremu te razgovarali o svrsishodnosti radioamaterizma u doba Covida-19.

U MIT Labu postavljeno je i nekoliko interaktivnih pneumatskih skulptura na ručno upravljanje, koje su nastale po uzoru na “bio-logične” meke robote, a posjetiteljima je demonstriran i Sample pack za izradu beatova napravljenih od zvukova Ulice Milutina Barača, koji su na midi kontroleru i sami mogli isprobati.

Analogni foto film klub izložio je radove nastale u procesu stjecanja vještina rada s analognim fotoaparatom i ostalim elementima rada u tamnoj komori, a ujedno su na istom mjestu prezentirane nove ideje i rješenja riječkih srednjoškolaca i njihovih profesora, na kojima su aktivno radili s članovima riječkog IN kluba inovatora Rijeka.

Susjedstvo Turnić-Mlaka EPK objedinjuje dvije riječke četvrti povezane urbanim životom industrijskog nasljeđa brojnih povijesnih razdoblja modernizma i socijalizma te stvaranjem i razvojem riječke alternativne scene. Prisutnost i vidljivost tehničke kulture je sveprisutna, ali s jedne strane tu je nepristupačna industrijska zona kojom upravlja država, a s druge radnička naselja visokogradnje i građani grada Rijeke koji u današnjici žive paralelne i odvojene živote. „Centar Svemira“ i program susjedstva Turnić-Mlaka pokušaj je premošćavanja te nevidljive diobe.

U programu susjedstva Turnić – Mlaka EPK sudjelovali su In klub inovatori Rijeka, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo, Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka, Savez udruga Molekula, Radio klub Kvarner Rijeka i brojni drugi pojedinci. Partner programa je  INA-INDUSTRIJA NAFTE, d.d., a europsko susjedstvo Turniću-Mlaki je francuska silicon valley institucija The Camp.