Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dopolavoro, Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Monumentalna instalacija Oscara Murilla na pulskom Augustovom hramu otvara 2. Bijenale industrijske umjetnosti

Drugo izdanje Bijenala industrijske umjetnosti – “Na leđima palih divova” (20.7.-28.10.) započet će trodnevnim otvorenjem u četvrtak 19. lipnja u Vodnjanu, 20. lipnja u Puli, Raši i Labinu te 21. lipnja u MMSU Rijeka.

Program Bijenala čine radovi 27 umjetnika i umjetničkih kolektiva te neki od lokalnih spomenika i drugih tragova prošlih vremena koji ravnopravno sudjeluju u izložbenoj strukturi koju su sastavile članice kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW. Samo otvorenje obilježit će višestruke izložbe s velikim brojem radova nastalih posebno za Bijenale, performansi, projekcije i stručna vodstva. 2. Bijenale industrijske umjetnosti realizira se u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Među umjetnicima koji će osobno predstaviti svoje radove na Bijenalu posebno se ističe cijenjeni kolumbijski umjetnik s londonskom adresom, Oscar Murillo, čiji će se rad „Institut za rekoncilijaciju“ (2018.) izložiti u Puli, na trijemu Augustovog hrama te u izložbenom prostoru samog hrama. Otvorenje Murillove izložbe je u petak, 20. srpnja točno u podne. Izložit će se monumentalna instalacija koju čine crna platna na trijemu hrama, dio niza Murillovih crnih slika koje nastaju dugi niz godina, te figure radnika odjevene u generičku radnu odjeću i gumene čizme i postavljene među antičke objekte izložene u unutrašnjosti hrama. Instalirana na ulazu u Augustov hram, crna platna stvaraju impozantnu prisutnost koja komunicira s nizom sedimentiranih povijesnih slojeva vidljivih na centralnom trgu u Puli, a figure unutar hrama u kontrastu su s nevidljivošću radnika u postindustrijskim društvima, no instalacija ih vraća u simboličko srce novih servisnih industrija – antički hram koji je postao poštovana i posjećena povijesna baština.

Oscar Murillo, rođen 1986. u Kolumbiji, živi i radi u Londonu. U svom umjetničkom radu stvorio je vizualni jezik koji obuhvaća niz karakterističnih elementa i motiva: zamotana crna platna, metalne strukture koje evociraju stolove za autopsiju, slike velikog formata sastavljene od grubo sašivenih fragmenata. U radu često koristi fragmente drugih radova, prljavštinu, prašinu i krhotine iz studija. Platna na trijemu Augustovog hrama već su izlagana diljem svijeta, na venecijanskom Bijenalu 2015. godine figurirala su kao centralno djelo izloženo na samom ulazu u paviljon s glavnom izložbom. Murillovi radovi često su izlagani na velikom broju međunarodnih umjetničkih manifestacija, u muzejima i galerijama; samostalno i u okviru grupnih izložbi.

Istoga dana, 20. srpnja, u pulskoj Galeriji Amfiteatar otvorit će se izložba „Striga“ turske umjetnice CANAN, a u SENSE – Centru za tranzicijsku pravdu otvara se izložba američke umjetnice Rajkamal Kahlon pod nazivom „Draga Jugoslavijo, žao mi je što vas moram obavijestiti…“ Otvorenja se nastavljaju isti dan u Labinu s izložbama u KuC Lamparni, Narodnom muzeju, Gradskoj knjižnici i bivšem kinu u Raši, te s preformansima umjetnika Matije Ferlina i Božene Končić Badurine.

U subotu, 21. srpnja u 10 sati ujutro pred spomenikom/kipom na ulazu u riječko brodogradilište 3. Maj počinje participativni performans „Koji dođu i stoje“ hrvatske umjetnice s londonskom adresom, Vlatke Horvat, i traje do 18 sati. U 20 sati otvara se grupna izložba u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti s radovima Fokus grupe, Vlatke Horvat, Siniše Ilića, Naeema Mohaiemena, Maryanto, Dana Perjovschia, Miljohn Ruperta i Selme Selman. Vodnjanska Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost u četvrtak 19. srpnja otvara izložbu Miljohn Ruperta i Ulrika Heltofta pod nazivom „Voynicheve botaničke studije“.

Realizirajući se kao suradnički projekt L.A.E. XXI, MMSU Rijeka i Arheološkog muzeja Istre, uzimajući rudarski lokalitet Labina kao ishodišnu točku i svojevrsno imaginarno središte, Bijenale će nastaniti različite lokalitete Istre i Primorja vezane za antičku, industrijsku i recentnu povijest regije: KUC Lamparnu u Labinu; napušteno kino u Raši; MMSU u Rijeci; Augustov hram, Galeriju Amfiteatar – Arena i SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu u Puli; Apoteku – prostor za suvremenu umjetnost u Vodnjanu; Narodni muzej i Gradsku knjižnicu u Labinu. Organizacijska i prostorna ekspanzija naglašena je i uključivanjem postojećih lokacija ili uklapanjem dijelova muzejskih kolekcija u itinerer Bijenala kako bi se razgrnuli povijesni slojevi i kako bi se rascjepkane niti priča o regiji iznova zaplele.

Umjetnici 2. Bijenala industrijske umjetnosti:
Zanny Begg & Elise McLeod, Nina Bunjevac, CANAN, Phil Collins, Siniša Ilić, Matija Ferlin & Mauricio Ferlin, Fokus grupa, Ulrik Heltoft, Vlatka Horvat, Božena Končić Badurina, Luiza Margan, Maryanto, Naeem Mohaiemen, Oscar Murillo, Nikolay Oleynikov, Daniela Ortiz, Dan Perjovschi, Laure Prouvost, Kahlon Rajkamal, Miljohn Ruperto, Selma Selman, шkart, Marko Tadić & Miro Manojlović, Želimir Žilnik

Susreti i priče:
Kastav – Spomenik partizanu (Vinko Matković); Labin – Rodna kuća Giuseppine Martinuzzi, Spomenik rudaru (Quintino Bassani & Berislav Iskra), Park skulptura Dubrova; Pula – Danteov trg, Divić dizalica u Uljaniku, Sirena na Komunalnoj palači, Spomenik mornaru (Pavle Perić), Mozaik ”Kažnjavanje Dirke”, Titov park; Raša – Trg Gustavo Pulitzer Finali; Rijeka – Crkva sv. Romualda i Svih Svetih, Zgrada Jadrolinije, Spomenik trinaestorice streljanih (Zvonimir Pliskovac), Socijalističke freske u Osnovnoj školi na Sušaku (Vilim Svečnjak); Vodnjan – Palača Benussi, Zbirka Sveta Tijela, Sjedište Inkvizicije za Istru, Partizanski grafiti…

Lokacije 2. Bijenala industrijske umjetnosti:
Pula: Galerija Amfiteatar – Arena / Augustov hram – Forum / SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu
Labin: KUC Lamparna / Pijacal / Muzej Grada Labina / Gradska knjižnica Labin
Vodnjan: Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost
Raša: Kino Raša
Rijeka: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

Otvorenja:
19.7. Apoteka, Vodnjan, u 20 sati
20.7. Pula u 12 sati / Raša u 18 sati / Labin u 21 sat
– izvedba Matija Ferlin / performans Božena Končić Badurina
21.7. MMSU Rijeka, u 20 sati
– performans Vlatka Horvat, od 10 do 18 sati