Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Na Danu susjedstva predstavljeni opatijska kultura i zeleni aktivizam

OKiZA – Opatijska kultura i zeleni aktivizam, program je susjedstva Opatija, jednog od 27 susjedatava Europske prijestolnice kulture, koji je u četvrtak, 15. listopada 2020.g. u večernjim satima predstavljen u Centru Gervais u Opatiji.

OKiZA je osmišljena kao impuls razvoju kreativnih sadržaja u kulturi na području Opatije te podrška umjetnicima u njihovom nastojanju da utječu na kvalitativne promjene u društvu na području očuvanja okoliša i “zero waste” koncepta u turizmu. 

Večer je počela prezentacijom aktivnosti koje su se događale od 2018. godine do danas u sklopu susjedstva Opatija, gdje su govornici održanih tribina, voditelji radionica, pobjednici i sudionici natječaja OKiZA, volonteri akcija pošumljavanja, autori izložbi, mladi sudionici street art festivala i brojni drugi “susjedi” govorili o hvalevrijednim provedenim programima i akcijama.

Publiku u opatijskom Gervaisu posebno je obradovala glazbeno – scenska predstava Eko oštija, u izvedbi pet lokalnih glazbenika: Dražena Turine Šajete, Zorana Kinkele Mežnjara, Andyja Cecha Zvekija, Zorana Ravnića Zokija i Damjana Grbca. Oni su se izvorno okupili kako bi snimili narodne izreke i uzrečice svog zavičaja, da bi potom počeli na istu temu pisati i izvoditi autorske skečeve, stvarati stand-up nastupe i kazališne predstave. Ovo posebno izdanje pod nazivom Eko-Oštija, kako bi se uklopilo u zelenu opatijsku temu, bilo je svojevrsna kompilacija njihovih uspješnica.

Susjedstvo Opatija preuzelo je ovom prilikom vremensku kapsulu 27 susjedstava iz ruku članova tima susjedstva Drenova. Podsjetimo, vremenska će kapsula sa specifičnim porukama svakog od susjedstva, čiji je sadržaj tajna, po završetku svih programa susjedstava biti pohranjena na sto godina.

U kratkom protokolarnom dijelu programa sudjelovali su i zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić, direktorica RIJEKE 2020 Irena kregar Šegota, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.
U ovom dijelu programa predstavljen je i
pobjednički rad natječaja OKiZA iz 2019. godine skluptura “Regata”, umjetnice Sandre Ružić.

U prostoru Centra Gervais posjetitelji su mogli razgledati i izložbu fotografija “Lungomare u tišini”, fotografkinje Tanje Ribarske te izložbu fotografija “Međugeneracijska solidarnost”, čiji su autori Petar Kürschner, Nikola Turina, Marin Sušanj, Sara Penić, Cesar Ruiz i Jorge Coloma Puga.

Također, prikazana je i prezentacija Grada Beča Odjela za zaštitu okoliša, kao europskog partnera susjedstva Opatija, pod nazivom OkoKauf Wien. Radi se o programu održive javne nabave kojim je Grad Beč uspješno smanjio emisiju CO2 za 15.000 tona godišnje i koji je od strane EU komisije proglašen kao jedan od najefektivnijih projekata kojima se promovira učinkovitost resursa.

Nositelj inicijative susjedstva Opatija je Udruga Žmergo, dok je njihovo europsko susjedstvo Grad Beč – Odjel za zaštitu okoliša.

Partneri su: Grad Opatija, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, Klub 60+ i Savjet mladih Grada Opatije.