Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

Na Hay Festivalu predstavljena knjiga ‘Europa28’ i publikacija programskog pravca Kuhinja različitosti

U sklopu programa Hay festivala u prostoru Exporta u srijedu, 7. listopada održan je razgovor s književnicom Elif Shafak, a predstavljena je i knjiga „Europa 28 – žene o budućnosti Europe“. Od programa koji su održani isključivo on line, publika je tijekom dana mogla poslušati razgovore s književnicom Carine Krecke, portugalskom spisateljicom i prevoditeljicom Anom Pessoa, talijanskom znanstvenom spisateljicom i novinarkom Silvijom Bencivelli, britanskom  književnom društvenom aktivisticom i autoricom Hilary Cottam te njemačkom pravnicom, spisateljicom Yvonne Hofstetter.

Razgovor s Elif Shafak koja je javila videolinkom, u Exportu je moderirala književna znanstvenica i prevoditeljica Anda Bukvić, a središnja tema razgovora bila je Elifina najnovija knjiga „10 minuta i 38 sekundi“ koja se našla u užem izboru na nagradu Booker, kao i za francusku nagradu Prix de Livre Etranger. Shafak je aktivistica koja se zalaže za prava žena i manjina te za slobodu govora. Osim o samoj knjizi, Shafak i Bukvić su razgovarale i o izazovima Europe s kojima se ona danas susreće.

U nastavku programa predstavljena je i knjiga „Europa28“ koja je istovremeno objavljena na engleskom, hrvatskom i španjolskom jeziku, a koja donosi vizije budućnosti 28 kreativnih umova europskih spisateljica, znanstvenica, poduzetnica i umjetnica. Knjiga donosni nevjerojatnu raznolikost perspektiva te nudi novi pogled na kontinent koji se neprestano mijenja te predlaže načine na koje bi mogao biti obnovljen.

O knjizi su razgovarale slovenska filozofkinja Renata Saleci, utjecajna švedska feministkinja Karolina Ramqvist, bosanskohercegovačka pjesnikinja i spisateljica Asja Bakić te Danska spisateljica Janne Teller, a razgovor s njima moderirala je Dijana Dominis Prester.

Posljednji program koji se u srijedu održao u Exportu bilo je predstavljanje dvojezične (na hrvatskom i na engleskom) publikacije „Kuhinja različitosti: Privremena mjesta nove društvenosti“ koja donosi informacije o konkretnim programima programskog pravca Kuhinja različitosti Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture koji se održavao u razdoblju od 2017. do 2020. godine, kao i autorske tekstove koji teme Kuhinje (primarno manjine i migracije) stavljaju u širi kontekst, suvremenih političkih i umjetničkih koncepcija i društvenih kretanja.

Autori tekstova u ovoj publikaciji koju je predstavila Lela Vujanić su Nataša Antulov, Hajrudin Hromadžić, Marina Tkalčić, Milena Ostojić, Franko Dota, Tamara Puhovski, Ivna Franić, Dunja Matić Benčić i Lela Vujanić i svi su oni i sami bili sudionici programa kao njezini izvođači.