Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Na Kampusu otvorena izložba “Sušak, umjetnost /stvaranja/ sjećanja”

U sklopu programskog pravca 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture na Kampusu je u ponedjeljak, 21. prosinca otvorena izložba „Sušak, umjetnost/stvaranja/sjećanja“. Riječ je o izložbi koja je postavljena na vanjskim panelima koji se nalaze na šetnici prema zgradi STEPRI, a koja otvara dijalog o Sušaku, „nepostojećem gradu“.

Projekt su osmislile doc. dr. sc. Sarah Czerny, s Odsjeka za kulturalne studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, Daniela Samaržija iz Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci i Jasenka Alić- Tadić iz Gradske knjižnice Rijeka – Ogranak Trsat, s glavnim ciljem promišljanja koncepta prostora, odnosno doživljaja Sušaka na temelju nekoliko fragmenata kao što su slojevi iz neposrednog okruženja, elementi svakodnevnice, dijelovi povijesti, kulture i društva koji grade i oblikuju proces razmišljanja i percepcije.

Stari Sušačani svojim su sjećanjima omogućili studentima bolje razumijevanje prostora u kojemu se nalaze te su zajedno s njima započeli baštinsko, sentimentalno, sociološko i umjetničko promišljanje „nepostojećega grada”. Uz pomoć fotografije te audio i videozapisa kao najčešćim oblicima izraza i istraživanja urbane strukture, projektom se planira započeti mapiranje Sušaka, počevši od prostora na kojemu su se smjestili Rektorat i Sveučilišni kampus.

U stvaranju ove izložbe kao i u samom projektu sudjelovali su i studenti s kolegija Kulturalne geografije, članovi i članice Kluba Sušačana, APURI, GKRI Ogranak Trsat te učenici i nastavnici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Izložbu su prigodnim riječima otvorile Rajka Jurdana Šepić, predsjednica Izvršnog odbora Kampus kreativni tim, Sarah Czerny s Odsjeka za kulturalne studije te Daniela Samaržija iz Škole za primijenjenu umjetnost.

Izložba na Kampusu ostaje otvorena do 11. siječnja 2021. godine.