Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Porto Etno, Vijesti

Najavljen Porto etno, festival glazbe i hrane

Prvo izdanje festivala glazbe i hrane Porto etno, svojevrsna kombinacija dugogodišnje manifestacije Etno smotra – Dani nacionalnih manjina u Rijeci i prošlogodišnjeg gastro programa Bakanalije – baka nije odavde koji je uspješno realiziran u sklopu programa Rijeka 2020 – EPK, bit će održano ove subote, 9. rujna, s početkom u 18 sati, u dvorištu kompleksa Benčić, ispred Ciglene kuće. Najavili su to konferencijom za medije direktorica Društva Rijeka 2020 Emina Višnić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, voditeljica projekta Jelena Tondini, umjetnički direktor festivala Zoran Majstorović i članica Interdisciplinarnog kolektiva Manufaktura Franka Blažić.

Organizatori su festivala Grad Rijeka i Društvo Rijeka 2020 – EPK. Suorganizatori su Interdisciplinarni kolektiv Manufaktura a partneri Plovdiv EPK 2019, Talijanski konzulat, KUD Bazovica i SKD Prosvjeta.

Festival je izrastao iz dva desetljeća duge tradicije manifestacije Etno smotra – Dani nacionalnih manjina u Rijeci. U 2017. godini pridodan mu je šarm kuhinje na otvorenom, mladenački polet i nova „vruća” riječka lokacija, kompleks Benčić.

Program počinje u 18 sati, radionicama, izvedbenim točkama i programom za mališane. Zahvaljujući predstavnicima brojnih nacionalnih manjina i društava prijateljstva Rijeke i Primorsko-goranske županije, od 19 sati bit će moguće isprobati nacionalne specijalitete Bosne, Mađarske, Rusije, Albanije, Slovačke, Češke, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Italije te egzotična jela Indije, Trinidada i Tobaga, Kenije i Madagaskara.

Prilikom najave festivala Emina Višnić, direktorica Društva Rijeka 2020, naglasila je kako se organizacijom ovakvih programa nastavlja tradicija predstavljanja bogatstva različitosti nacionalnih manjina koje žive i djeluju u Rijeci te se ujedno, usprkos tome što tek predstoji veliko uređenje kompleksa Benčić, građane polako navikava na prostor koji će postati središte glavnine programskih događanja programa Europske prijestolnice kulture.

Pozdravljajući koncept festivala, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je kako EPK 2020 nije njegov projekt, niti projekt Društva Rijeka 2020 već projekt građana Rijeke, čiji uspjeh uvelike ovisi o tome koliko će ga građani prepoznati kao svoj i u njemu aktivno sudjelovati. Nadodao je kako se koncem godine očekuje otvaranje gradilišta na svim objektima bivšeg kompleksa Benčić za što je iz Europskih fondova osigurano preko 160 milijuna kuna. „Nadamo se da će ovaj prostor do 2020. upotpuniti i hotel koji bi trebao biti izgrađen na ovoj lokaciji, budući da se u Rijeci te godine očekuje između 3 i 4 milijuna posjetitelja“, najavio je Obersnel.

Jelena Tondini je podsjetila da će festival službeno biti otvoren u 20 sati, nakon čega slijedi glazbeni program čiji je selektor umjetnički direktor festivala, glazbenik Zoran Majstorović.

Glazbeni program obuhvaća nastupe world music bendova i glazbenika iz Slovenije, Bugarske, Srbije i Italije te nastup posebno za ovu priliku okupljenog riječkog Porto etno orkestra, o čemu je govorio sam Majstorović istaknuvši da je sjajna prilika za riječke i kvarnerske glazbenike okupljene u orkestru Porto etno ta što će nastupiti zajedno s proslavljenim etno jazz glazbenicima regije, Nikom Solce i Vasilom Hadžimanovim. Pored navedenih, nastupit će i talijanski Arakne Group te bugarski Karandila Gypsy Brass Orchestra s kojim je suradnja ostvarena preko Rijeci partnerskog EPK grada Plovdiva.

Franka Blažić najavila je gastro i popratni program. Tako su za hranu i podršku festivalu zaslužni SKD Prosvjeta – Pododbor Rijeka, Vijeće žena Islamske zajednice, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“, Zajednica Albanaca PGŽ, Matica slovačka Rijeka, Češka Beseda Rijeka, Židovska općina Rijeka, Makedonsko kulturno društvo „llinden”, Savez Crnogoraca Hrvatske, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Ruski dom Rijeka, Zajednica Talijana Rijeka i društvo Expats Rijeka.

Organizatori najavljuju i da će u slučaju lošeg vremena festival biti održan u unutrašnjosti T-objekta kompleksa Benčić.

Što se financija tiče, sve je na razini dobre volje, no mogućnost donacije je dakako dobrodošla, kao i kupnja EPK tanjura za samo 10 kuna.